8 tény, amit nem tudtál Bob Marley-ről!

 

Bob Marley a jamaicai reggae zene legendás királya! Nélküle ma szegényebb lenne a zene és a szabad gondolkodás világa. Halálának közelgő harminchatodik évfordulója alkalmából összegyűjtöttem nyolc tényt, amit még (szerintem) nem hallottál!

 

 

Bob Marley élete munkája mindenki számára ismert, fejből fújjuk egyszerű, ám de rendkívül tartalmas szövegeit. Tudjuk róla azt, hogy a raszta szupersztár a The Wailers együttessel írta slágereit, hogy a legismertebb és a legtöbb lemezt eladó reggae énekes a világon, hogy a zenébe és kultúrába vetett munkája nyomot hagyott a popzenétől az alternatív stílusokig, hogy kilenc különböző anyától 11 gyermek vér szerinti édesapja, és egyet még örökbe is fogadott. No de van itt nyolc hivatalosan is megerősített tény Bob Marley-ról, amit biztosan nem hallottál!

 

1.


 

Bob Marley eredetileg 1945. február 6-án született, de édesanyjának ismeretlen okokból eltartott egészen április 6-ig, amíg az anyakönyvi kivonatot megszerezte fiának, így az utóbbi dátumot emlegetik Bob Marley születési dátumaként.

 

 

2.


 

Négy éves korában kiderült, hogy a kis Bobby tud tenyérből olvasni. Édesanyja akkor még ezt viccnek vette, és később, mikor a család többi tagjának jósolt dolgok beigazolódtak, sokkolva állt az anya a fia előtt. Mikor felnőttkorában Bob Marley visszatért Jamaica fővárosába, Kingstonba, akkor egy lány megkérte őt, hogy jósoljon neki, erre Marley azt felelte:

„Nem, már nem jósolok tenyérből! A zene lett az én világom!”

 

3.


 

Bob Marley-ban brit és jamaicai vér keveredett, ezért Kingstonban úgy ismerték, mint white boy, azaz fehér fiú. Apai ágon az arca vonásai jellegzetesen fehér emberéi, míg édesanyja afroamerikai volt.

 

Bob Marley szülei, jamaicai édesanyja, Cedella Booker és jamaicai-brit édesapja, Norval Sinclair Marley

4. 


 

Amikor letartóztatták marihuána fogyasztása és a vele kapcsolatos eszmék hirdetése miatt, Bob Marley egy hónapos börtönbüntetésre kényszerült. Ez az egy hónap elég volt neki, hogy a börtönben erős barátságot és kapcsolatokat alakítson ki az ott raboskodókkal, akik biztatták és arra az útra vezették, hogy dalai politikai üzenetet hordozzanak. Bob Marley tíz leghíresebb politikai témájú számát meghallgathatod itt.

 

 

5.


 

Bob híres volt a kimeríthetetlen nőfalásairól. Jó pár hölgy került vele házastársi, vagy csak élettársi viszonyba, és nagy részük gyermeket is szült neki. Dalaitól és sármjától így is olvadtak a hölgyek, de leghíresebb  „csajozós szövege” ez volt (talán kicsit túl sokszor is „vált be”):

„Yuh wan have ma baby?”

 Azaz, magyarul: „Hé, nem akarsz tőlem gyereket?”

 

6.


 

Bob Marley szegény családban nőtt fel, körülötte mindenhol a nélkülözés szó volt a legismertebb. Amint sikerre vitte zenei karrierjét, és megjelent a pénz az életében (nem kis számban), Bob feladatának tekintette barátai, ismerősei anyagi helyzetét biztos talajra állítani. Szükség szerint vett házakat, lakásokat, autókat, hosszútávon élelmet, és végtelenül támogatta a szegényeket egész Jamaicában.

 

7.


 

Bob Marley imádta a focit. Akárhol járt, mindig volt vele egy gitár és egy focilabda. Szabadidejében a haverokkal passzolgatott, vagy meccsezett egyet.

 

Egy 1977-es futballozás közben megsérült a bokája, kórházba szállították, ahol a vizsgálat során az orvosok egy rosszindulatú daganatot találtak a lábán. Orvosai ragaszkodtak a lába amputáláshoz, ami talán akkor még életmentő lehetett volna, de Bob Marley vallási okokból ezt visszautasította. Utolsó napjaiban vissza akart utazni Jamaicába, de sajnos csak az USA-béli Miamiig jutott el, ahol 1981-ben meghalt. Sírjában elhelyezték mellette Gibson Les Paul gitárját, a kedvenc focilabdáját és egy jointra való marihuánát.

 

8.


 

A talán legismertebb száma, a No Woman No Cry szövege első értelmezésre azt jelentheti (és valószínűleg a többség így is tudja), hogy Nincs nő, nincs sírás. Nos, ez az értelmezés helytelen, mert az igazi üzenet Bob Marley feleségéhez, Ritához szól, melyben ezt énekli neki: Ne sírj, asszony, ne sírj!  Ezt a dalt az asszonynak vigasztalásul írta, ugyanis elég zűrös életet éltek, főleg amiatt, mert Bob Marley szüntelenül utazott a nagyvilágban.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább