MUN-DUS 2017 – Dunaszerdahelyi Nemzetközi Borverseny

 

„A jó bor megörvendezteti az ember szívét” – mondja Bartalos Gyula, és jómagam a jó bor kapcsán állítom, hogy nincs olyan szekér, amelyre nem férne még egy lapáttal. 🙂  

 

Április utolsó hétvégéjén (ápr. 28-30), két év után ismét lehetőségünk nyílik végigkóstolni Dunaszerdahelyen azt a több száz bormintát, amelyek megmérettetésre kerülnek a borverseny keretén belül, és egyben megízlelni a Betyártanya által kínált hagyományos ételfelhozatalt. Bartalos Gyulával, az ORDO EQUERTIS VINE EUROPAE, tehát az Európai Borlovagrend dél-szlovákiai legátusának elnökével való egyeztetés után immár harmadik alkalommal tölti meg a Betyártanya a vendégsereg bendőjét.

Kedveled a borokat? Tudjuk, hogy a túlzott alkoholfogyasztás káros, ám egy-egy pohár bor nagyon jó hatással van az egészségedre. A bor egészséges és a mindennapi életünkben az asztalunk részévé kellene, hogy váljon.

A bor jókedvre derít. Azon emberek fejében pedig, akik jókedvűek, más gondolatok járnak, és őket a betegség is inkább kerüli.

A két évente 15 országból több mint száz kiállítót felvonultató, és több ezer látogatót vonzó MUN-DUS borfesztivál a mai napig is az ország egyik legmeghatározóbb és legkülönlegesebb boros rendezvénye, amelyre a neki otthont adó Csallóköz fővárosa is méltóan büszke. Maga a borverseny már 1982-től van jelen Dunaszerdahelyen, akkortájt Zmajkovics Milán (Senkőci borászmérnök) és Bartalos Gyula tette le az alapkövét.

 

 

Idén minden eddiginél változatosabb programmal várjuk a kedves látogatókat a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek VMK előtti térre, az ország egyik legnagyobb borfesztiváljára, amelyre a belépés idén is díjtalan. Dunaszerdahely önkormányzata a MUN-DUS társrendezője, idén is a helyszínnel, valamint a kultúrprogram teljes megszervezésével járulnak hozzá. E három nap alatt fellépnek ismert és amatőr zenekarok egyaránt. Láthatjuk és hallhatjuk többek közt Peter Lipát, a Hot Jazz Bandet, a Csík zenekart, Muri Enikő és Veréb Tamás előadását, továbbá a Budapest Bár és a Benkő Dixiland Band zenekarokat. A vendégek mindemellett a Csallóköz legjobb énekesei által kísért kellemes nótaesten is mulathatnak.

Mivel május 1. (hétfő), munkaszüneti nap, így nem kell sehova sietni, kényelmesen kiélvezhetjük mind a három napot a borfesztiválon.

Senki sem született borszakértőnek, a borfogyasztók nagy része beletanul a borok élvezetes fogyasztásába. Épp ez okból is a MUN-DUS a legjobb

helyszín sokszínű borválasztékával. Kedvünkre kóstolgathatjuk a különböző, színvonalasabbnál színvonalasabb borokat. A kínálat tele van variációs lehetőséggel, a borral pedig térben és egyszersmind időben is utazhatunk. Az egyik asztalnál magyarországi borokat isznak, míg a másiknál franciát, így teljes virtuális körutazást tehetünk meg.

Miért látogasson ki a MUN-DUS-ra? Mert a fesztiválszezon első rendezvénye! Rengeteg olyan bor van a kínálatban, amelyet nem tudunk a környékünkön beszerezni. Vagy azért, mert annyira egyediek, vagy kizárólag külföldön értékesítik. 

A tömérdek jó minőségű bor mellett a Betyártanya színvonalas ételkínálatával, továbbá a fesztivál remek kulturális műsorával elengedhetetlen alkalom a kellemes időtöltésre. Kár lenne kihagyni, hiszen a következő ilyen alkalom csak két év múlva adódik… 🙂

 


 

A cikk megjelent a Klikk Out 2017/4. számában.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább