MEDIAWAVE: Gurít a Durvacrew! (Villáminterjú)

 

Elkezdődött Komáromban a Monostori Erődben a Mediawave összművészeti együttlét, ami már jóval több mint egy sima zenés filmes fesztivál. A Durvacrew polgári társulás szervezésében minden évben  megrendezésre kerül nálunk, Dunaszerdahelyen is. A kétnapos fesztiválon a nyertes pályafilmek vetítése mellett grafikai kiállítással és zenés programmal jön a Durvacrew az NFG klubba!

 

Az esemény posztere:

 

A Durvacrew polgári társulásnak jómagam is tagja vagyok, így részt vehetek én is a szervezésben, a fesztivál lebonyolításában. Az elmúlt három évben a Komenský utcai Durva-ház udvarán tartottuk a hullámot. Néhány fotó ezekről:

 

 


 

 


 

 


 

 

Idén Dunaszerdahely alternatív kultúrháza, az NFG klub ad otthont a Mediawave fesztiválnak. Az eseményt és a teljes programot megtalálod itt.

 


 

Németh Gergelyt, aki a Durvacrew direktora, illetve vizuális megteremtője, a Tollas rádió grafikusa és a Mediawave lelkes szervezője, a fesztivál múltjáról és jelenéről kérdeztem:

 

Hányadik éve szervezed Dunaszerdahelyen a fesztivált, és hogy jött ez az ötlet, hogy legyen nálunk is Mediawave?

Kb 13-14. alkalommal veszek részt a szervezésben. Az alap nem ötlet volt, hanem lehetőség. Akkortájt, a kilencvenes évek végén kezdtünk bekerülni a magyarországi underground filmes-művész rétegekbe. Filmfesztiválokon vettünk részt saját filmjeinkkel, fotós-, művésztáborokba jártunk alkotni és barátkozni új, érdekes emberekkel, köztük a Mediawave szervezőivel, így találkozhattunk.

A Mediawave fesztivál akkor már híres nemzetközi filmversennyé és világzenei fesztivállá nőtte ki magát Győrben. Kipróbáltunk egy nulladik évet itt Dunaszerdahelyen. Jó volt, új volt és így beindult magától, …meg tőlünk is. Ehhez a folytonossághoz természetesen hozzájárult az is, hogy megalapítottuk az NFG Filmklub-ot, így ez otthonunk is lett mindenfajta kultúrkezdeményezés, fesztivál megvalósítására.

 

A zenei felhozatal mi alapján áll össze a dunaszerdahelyi Mediawave-en?

A mi kis társfesztiválunk természetesen sok mindenben kapcsolódik a fő Mediawave Együttlétthez. A filmek, kiállítások, performanszok, koncertek mindig is követték a fő irányt, de zenei téren az elejétől fogva kicsit más vonalat képviseltünk. Voltak átfedések, jazz, folk, világzenei kínálat, de mindig egy picit nyersebb, talán néha elektronikusabb fellépéseket hoztunk mi a programunkba. Különféle elektro-akusztikus fúziók, fiatal zenekarok, friss dolgok voltak számunkra az igazán fontosak, tekintet nélkül a közönség nyitottságára vagy zárkózottságára.

 

Számodra mi volt a legemlékezetesebb momentum az itteni fesztiválokon?

Természetesen nincs kedvenc momentum. Sok az élmény, meglepetés, koncert, munka, verziók, stílek, haluskik…. Pl. egyszer meghívtunk egy provance-i, falusi, 15 tagú dob-furulya zenekart, ők masíroztak végig a városon nagy csinnadrattával. Itt ismerkedtünk meg Montanaro Baltazárral, vagy az egyik dobosukkal, aki Manu Chao dobosa is volt.

Egyszer, amikor a Fanfare Ciocarlia rezesbandát hoztuk át autókkal a magyar határon, mindegyiküknek útlevélgondja volt. A tizenakárhány zenész rögtönzött koncerttel oldotta a határon rostokló tömeg és a határőrök idegbaját az aszfalton. De a CityBumBum zenekar is okozott csodás varázslatot tavaly, az is szép volt.

Minden évben igyekszünk megrendezni a Mediawave fesztivált itt Dunaszerdahelyen és megkavargatni kicsit a hullámokat!


 

Péntek este a filmvetítéseket az AZNAP projekt koncertje követi, amely este 20.00 órakor kezdődik. A 11 tagú zenekar azon elképzelésen alapul, melynek keretében felkarolja a hasonlóan gondolkodó tehetséges zenészeket, hogy megteremtse a legkiválóbb ösztönösségre épülő hangzásokat.

A zenéjük olyan lelkiállapotokat fejteget, melyek elősegítik a válaszok keresését abban, hogy jobban megértsük a kultúránk alapjait, és a velük keveredett stílusok egyvelegét az instrumentálisan autentikus hangokon keresztül egészen a modern hangzásokig.

 

 

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább