DJ Tráva, a csehszlovák legenda!

DJ Tráva azon „csehszolvák” lemezlovasok közé tartozik, akik kineveltek két-három generációt, leraktak az asztalra megannyi mindent, és még ma, az ötvenen túl is teljes erőben és egészségben nyomják. A Klikk Out magazin májusi számában megjelent house zenei cikkemhez bővítésképpen olvassátok beszámolómat a hétvégéről!

A hétvégi kassai PLUSplus-turné kapcsán alkalmam nyílt megismerni személyesen DJ Trávát. Találkozásom vele még kíváncsibbá tett, milyen lehetett a kezdet nálunk, akkor még Csehszlovákiában.

Neve ismert volt már számunkra, Tóth Dénes barátunknak köszönhetően meghívást kaptunk egy eseményre, melyet a szórakozóhely tulajdonosa, DJ Tráva jó barátja Frederik Schmidt rendezett, aki ennyit fűzött hozzá a partyhoz:

„2005-ben szerveztem egy DJ Tráva-bulit itt Kassán, hihetetlenül jól sikerült, az emberek megőrültek, az előre tervezett 500 jegy helyett 1200 darabot adtunk el úgy, hogy a jegy ára 200 korona volt! Most kisebb verzióban, de megismételjük, megérdemlik az emberek DJ Trávát újra, 12 év után!”

A kassai party posztere

Nekünk, fiatal úttörőknek hatalmas megtiszteltetés volt előtte játszani. Amikor átadtuk neki a keverőt, a táncparkett addigra teljesen megtelt fiatal és idősebb réverekkel. Őrületes taps és fütty fogadta a mestert, az első szám, amit feltett, nem is hallatszott a nagy örvendésben!

Wow! egy DJ, aki 52 éves, átment egy csomó mindenen, megélte az elektronikus zene születését, maga is egy halom zene szerzője, ilyen energiával játszik és él a zenével!

A fellépése után alkalmam nyílt találkozni vele és több órás beszélgetésbe kezdtünk. Az első kérdésem ez volt:

– Azt olvastam Rólad, hogy már 1995 óta nyomod. Ez igaz?

– Haha, 1995 szerepel a vállalkozásomban, azt a dátumot jegyzik a kezdetnek mint profi DJ, de én valójában 1989-ben kezdtem ezt az egészet. 

Tehát amikor én 7 éves voltam, DJ Tráva már nagyban tolta az acid house-t Prága lepusztult hangárjaiban, gyáraiban úgy, ahogy kell.

Később, a legendás Bunkr és a Roxy Club 1992-es megnyitásával állandó rezidenciát kapott, neve olyan gyorsan épült bele a köztudatba, hogy azt már ő sem tudta követni. Minden hétvégén valahol Csehországban, vagy akár nálunk, Szlovákiában (környékünkön Galántán, Vágsellyén) pergette gyakran a lemezt. De játszott Mexikóban, az USA-ban, Dél Amerikában és így tovább.

Később megalapította a Significant Other nevű együttest, majd saját zenei kiadót létesített Lex Records néven.

A nagy sztorizgatás és nevetgélés közben (rendkívül szimpatikus figura) kihúzott a dzsekijéből két CD-t, melyen a legújabb zenéi vannak, és meg kell mondjam, a kortárs viszonyokhoz képest is minőségi elektronikus zene szerepel rajta!

DJ Tráva beszélgetésünk során mesélt ötvenedik születésnapjáról, amely az általa is beizzított és felépített Roxy Clubban zajlott. A fellépés felvétele megtekinthető teljes hosszában az Eye On DJ videócsatornáján.

DJ Trávának meséltem a dunaszerdahelyi NFG klubról, mivel nálunk még sosem lépett fel, az őszi klubszezon kezdésénél viszont biztosan találkozhattok vele!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább