Havi hét: Kultúrmáj

Nem, nem, nem eszünk semmit, vagy mégis, pontosabban fogyasztunk. És ezúttal nem a retinaszaggató világításban roskadozó polcokról levett, szükségesnek hitt feleslegeket. Hanem a színtiszta szellemfrissítőket.

Az írás megjelent a Klikk Out 2017/05. számában.

Elkezdtem a Tollassal „kultúrgázolni”, -gatni, (így három adás után talán csak lépegetni), de a lényeg, hogy csak nyitogatom a szemem, fogom a fejem, hogy mennyi minden van MÉG körülöttem, ami közel is van, a büdzsémet sem terheli, és igazán méltó a figyelemre, valamiféle támogatásra. Annak csak örülni fogok, ha ezt már úgy olvassátok, hogy a felsoroltakat ismeritek, látogatjátok. Ha pedig nem, akkor… kheedves Klikk-olvasók népe: májusra hoztam Nektek 7 ötletet, hogy ti is csak nézegessetek, mint Bibi a moziban, kiállításon, koncerten…

…vagy színházban


Na, de nem akármilyenben. A Pozsonyi Színművészeti Főiskola színháza, a Divadlo Lab ’98 óta azért van, hogy a növendékek már ott gyakorolhassák szakmájukat, „támogatják őket az ötleteikben, és megvalósításaikban“.  A hónap folyamán láthatjuk a harmadikos és a mesterfokozaton elsős diákoktól (köztük Dékány Nikivel) Henrik Ibsen, A tenger asszonya c. játékát a szerelem és szabadság iránti vágyakozásról. Slawomír Mrožek – Mulatság c. abszurd történetében, amit most fognak utoljára játszani, feltűnik Béhr Marci is. És lesz még egy csomó előadás, közel is van, a jegyek pedig kisegyesért, kishármasért vannak. Na ezek után ne menjünk el, pha! Több infó: www.divadlolab.sk.

Irány A gyönyörök kertje!


Jó, tudom, Budapest nincs a kertek alatt, de Dunaszerdahely se Alsószeli háta mögött van, hogy ne lehetne maximum két óra alatt eljutni a magyar fővárosba! A költségvetést épp csak az oda-, illetve hazajutás terheli, és a diákként 800, teljes árban meg 1550 fötö. Most mondjam megint azt, hogy „no nyekúp to?“ Tavaly volt Hieronymus Bosch, németalföldi festőművész halálának 500. évfordulója. Ennek kapcsán a Várkert Bazárnál lévő Testőrpalotában egy virtuális tárlatvezetés kapcsán megtekinthetjük a címben említett részletes és rejtélyes festményt.

Kapcsolódó tartalom

A büdzsé barátja


Ha visszagondolok a Durvacrew RWD.fm-es szessönjeire (keressetek rá a PLUSplus YouTube-csatornáján), mindig elkap a kellemes nosztalgia. Most mit szépítsem, jó volt összejönni egy otthonos helyen, minőségi zenét hallgatni, kortyolgatni, táncolgatni. Míg ez a jó szokása a krúnak újra feléled, otthon is megteremthetjük ezt a kellemes zenehallgatási élményt. Hiszen mi kell hozzá? Egy ház, hangfal, a zene (például pont ezen RWD.fm szerdahelyi editionjei), barátok és a hangulat. Vagy mit szóltok egy Tollas Rádió-maratonhoz?

Kultúrgáz, -ház, -láz


Nem, semmi szégyen nincs abban, ha a város/falu eseményeit látogatjuk. Jó, megértem, nem mindenkinek van ínyére a citerakoncert, vagy a helyi hip-hop klub esetleges fellépése. De a jó hír, hogy nem is csak ebben merül ki településeink kultúrája. Dunaszerdahelyen pedig számos kiállítás, koncert, kisebb-nagyobb esemény szerveződik. Irányadóként tessék, rá lehet keresni a fészbúkon: Rivalda Színház, Soul Hunter, Csaplár Benedek VMK, NFG Klub, Vermes-villa, Csallóközi Múzeum, Choco Arden…

Fotók: Pixabay

Vissza a természethez!


Rousseau-i értelemben akár, vagy szó szerint! Ha én el tudtam biciklizni a 30 km-re elhelyezkedő falumból Szerdahelyre, akkor Ti se kapkodjatok a levegőbe mindenféle indokért, hogy miért nem ültök bringára, és fedezitek fel a helyeket, ahová a négykeréknek nincs bejárása! Minden, amire szükségünk van ebben a rohanó világban, ott bújik és vár ránk csendesen a fák törzsénél, bokrok susogásában, az erdő szellemében.

Ó, az olvasás…


Amire mostanában egyre kevesebb idő jut, és hallom a többiektől, hogy „elfelejtettek olvasni”, „vissza kell rá magukat szoktatni”. Amit teljesen megértek, hiszen míg a tévé két gomb megnyomását jelenti, a könyv tényleg igényel egy nem is minimális odafigyelést. Egy fárasztó nap után elhiszem, hogy könnyebb a tévé előtt elszundikálni, mint a szemeket erőlködve nyitva tartani, és megpróbálni felfogni a mondatokat. De ez még mindig nem jó kifogás! Oké, elhanyagoltuk az olvasást, most akkor térjünk vissza! Először kezdjük versekkel… rövid prózákkal, előhúzhatjuk az Egyperceseket aperitifként, majd főételnek egyelőre pár novelláskötetet… például.

Fotók: Pixabay

Világot utazni otthon


Kultúrszomjunk csillapításának eme új módszerét a főiskolán sajátítottam el. Nem engedheti meg mindenki magának, hogy hip-hop összepakoljon, és elmenjen valamelyik mediterrán országba akár, vagy hogy végigkóstolja például a balkán konyhát. A jó hír, hogy a különböző intézetek (francia, spanyol, olasz, albán stb…) időről-időre szerveznek különböző ételkóstolókat, utazási beszámolókat, workshopokat, filmvetítéseket, amelyekkel máris közelebb kerülünk az általunk szeretett nemzethez.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább