Tollas Rádió – Honnan? Merre?

A rádió gyökerei valahova, a mostani székháztól pár percre, a Komenský utca 18-as szám udvarára nyúlnak vissza. A Durvacrew polgári társulás tagjai, barátai, mind lelkes művész és mecénás, valamikor 2014-ben, szërdaheli zeuszokként kipattintották fejükből a ma már undergroundszerte, csalló-közismert kultúrhangadót, a Tollas Rádiót.

És akkor május 30-án egyenesen a dunaszerdahelyi termálfürdőből:

Fb-event: a Tollas Rádió 71. adása

Élőben ITT hallgathatod (19.00-22.00)

A hivatalos tesztadás 2014. június 3-án zajlott, ekkor indult el először nekicsapódni valamelyik műholdnak Kovács Ákos mély bariton hangja. A nép körében pedig csak terjedt és terjedt, és azóta is köszönjük, hogy minket válosztú!

Egy éves születésnapja után, máris a fesztiválszezon egyik legnagyobb eseményére, a Gombaszögi Nyári Táborba költözött, ahol kis független szigetet alkotva adott pihenőhelyet az összes „verébnek“. Napközben interjúk, tudósítások készültek a táborban, délután élő adás, este DJ-k, live actek oltották a muzikális szomjat, aki pedig a nagy csillülésben megéhezett, azt minden nap finom vegetáriánus ételek várták, hűsítő cseh sörrel. De fiatalkora ellenére

a Tollas már 2016-ban, a dunaszerdahelyi strandon lévő Klikk & Chill Out Bárban is sötétbe húzódó programokkal úsztatta a nyári fílingeket.

A rádió adásról adásra nőtte ki magát, gazdagodott programokkal, kollégákkal és kolleginákkal, témákkal, tapasztalatokkal. A teljesség igénye nélkül sorolnám fel Nektek ezeket a programokat. Hiszen ha hallgattok minket, tudjátok, ismeritek őket. Ha pedig nem, akkor az egyre növekvő karakterek száma sem győzhet talán meg. Na, de az elmúlt három évbe belehallgatva, olyan programokkal találkozhattok, mint például a:

Fix-akták – amiben Soóky Peti és Takács Gergely „G“ jártak utána a tudományos tévhiteknek, hiedelmeknek, különböző rejtélyeknek, ami őket érdekelte.

Csók és Könyv – Sipos Janka műsora, amiben mesélt az aktuális elolvasott könyvről.

English with Tim – és Janka! A brit származású Tim adásról adásra készült fel Jankával a (nálunk ritkán használt) angol kifejezésekből, szlengekből. Amit hallhattunk eredeti nyelvben, majd Janka fordításában és tolmácsolásában.

RásóVers – Rásó Attila, a felvidéki származású, de Budapesten élő, feltörekvő költő alkotásait, jellegzetes felvidéki haikujait, verseit hallhatjátok.

Estimese Kërivel – ami talán a legeslegjobban kitartó program a rádióban. Drága mesélőnk rendre felbukkan csilingelő hangjával az éterben este 8 táján, hogy a legkisebbeket kedvesen elszenderítése és kísérje a „tollas bálba“.

Okashszleng  – aki ismeri Ákost, nem kell neki magyaráznom. A szóvicceket ontó, jelentéseket és elő-utóragokat csűrő-csavaró főszerkesztőnk programja egyszerre mulattató, és görbe tükör a níp elé. De a lényeg, hogy mindkét esetben nevetünk.

Pontosidő – Tarr Kalmi műsora, melyben érdekes emberekkel beszélget, kendőzetlenül nekik szegezi a kérdéseit, és próbál rájönni a pontos időre. 🙂

Mindemellett az összes adásra igyekszünk Nektek összehozni egy interjút egy-egy érdekes emberrel, témával. A stúdióban megfordult már a kertek tavaszi ápolásától a kutyák nevelésén és megmentésén keresztül a környezetvédelmén át egészen a helyi sztárokig és még tovább minden és mindenki!

Nullatizenhét felfrissült például a Kerekasztallal, ami szintén lassan hagyománnyá növi ki magát, hogy a stúdióban ülve keddenként, körbeadogatjuk a mikrofont, és mindenki elmondja a magáét. Új rádiós társak érkeztek, új témák, programok épültek be az adásokba. A lelkesedés és a nyers finomság pedig maradt a régi.

Maradjatok velünk ebben az évben is, készüljetek a nyárra, mert ott leszünk újra a Gombaszögi Nyári Táborban, ahol naponta más zenei zsáner fogja simogatni a dobhártyákat. Főzünk majd, s csapolunk is finomakat, ezalatt az egy hét alatt nyugodt szívvel hagyjátok, hogy majd a diktafonjával, kérdéseivel eeeevigyen a Tollas!

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább