Így fogd meg a pénzt!

Bevalljuk vagy sem, életünket jelentős mértékben befolyásolják az anyagiak. Ha tele van a zsebünk, máris jobban érezzük magunkat a bőrünkben, ha viszont alig jut a napi betevőre, hajlamosak vagyunk magunkba fordulni. A takarékoskodás olyan műfaj, amelyben sokan kudarcot vallanak – hiába a szemrevaló fizetés, ha „sokadikára” alig marad belőle pár fitying…

A spórolás lényege nem az, hogy mindent megvonj magadtól, inkább az, hogy tudatosan költs, és csak a valós szükségleteidre koncentrálj.

Az írás megjelent a Klikkout 2017/7. számában.

A reklámok lényege a fogyasztói döntéseink befolyásolása, amely eredménye (a boltok reményei szerint) újabb és újabb vásárlás lesz. Ha viszont uralni tudod a költekezést, tartalékot hozhatsz létre a nem várt kiadások fedezésére vagy egy rég áhított kirándulásra. Nézzük csak, melyek azok a területek, amelyeknél szinte észrevétlenül folyik el a pénzünk!

Számlák:

Hónapok óta hüledezve nyitod fel a tévé-, telefon- vagy internetszámládat tartalmazó borítékot? Lehet, hogy itt a váltás ideje? Nézz körbe a szolgáltatók között, hátha találsz a jelenleginél jobb ajánlatot. Rengetegen kínálnak olyan csomagokat, amelyek előnyösnek tűnhetnek – de minek a 400 csatorna, ha összesen 3-4 műsora érdekel? A cégek az új ügyfeleknek tartogatják a legjobb ajánlatokat, így bátran érdeklődj az akciók felől.

Étel-ital:

Ne légy a márkák rabja! Lehet, hogy a szupermarket saját márkás terméke külsőleg kevésbé vonzó, viszont meglehet, hogy ugyanaz a gyártója és az összetétele, mint a drágább változatnak.

Készíts heti menüt és vásárolj annak megfelelően! Rengeteget spórolhatsz, ha listát állítasz össze és kifigyeled, hol akciósak a szükséges hozzávalók. Használd a szupermarketek pontgyűjtő kártyáit – ezek közül azok a leghasznosabbak, ahol a vásárlásaidért cserébe, termékre szóló kuponokat vagy pár százalék kedvezményt kapsz.

Ha csak lehet, az ételeidet otthon készítsd el – sokkal olcsóbbra jön ki a végösszeg, mintha kifőzdébe, gyorsétterembe járnál. Ugyanígy magaddal viheted a kávédat, teádat a suliba vagy munkahelyre egy kis termoszban – szinte semmibe sem kerül és pont úgy van elkészítve, ahogyan szereted.

Szépségápolás:

A 21. században alig akad olyan kozmetikai eljárás, amelyet nem lehet otthoni környezetben kivitelezni. A kozmetikai szakboltok kínálatának köszönhetően a manikűr, a bőrápolás, hajfestés kellékei olcsón beszerezhetőek. Nincs rá okod tehát, hogy súlyos összegeket hagyj ott az egyszerűbb szolgáltatásokért.

Divat:

A legutolsó trendek helyett próbálj többféleképpen variálható darabokat beszerezni. Tudom, hogy néha mindenkit elkap a láz az akciós címkék láttán, de próbáld meg hideg fejjel mérlegelni, hogy valóban szükséged van-e a kiszemelt zsákmányra.

Figyeld az időszakos leárazásokat (akár az online boltokban is), hiszen így sokkal kedvezőbb áron veheted meg leendő kedvenceidet, mint a szezon közepén.

Ha a polcaid roskadoznak a nem hordott ruhadaraboktól, cipőktől, próbáld meg eladni őket bazárban. Több bolt működtet már használtruha-programot – egy táska viseltes holmiért egy beváltható kupon jár.

Szórakozás:

Keresd a környéken az ingyenes programokat. Lehet, hogy pont holnap nyílik egy érdekes kiállítás vagy szabadtéri filmvetítést tartanak – te pedig nem is tudsz róla, mert a méregdrága fesztiválokat hajtod.

A női magazinok többsége reklámokból áll, így amellett, hogy drágák, ismételten költésre sarkallnak. Az üresjáratokban inkább olvass online újságot vagy egy számodra érdekes blogot.

+ 1 okos tipp: Ha nagyobb kiadásra készülsz (pl. telefon, laptop stb.) olvasd el mások tapasztalatait az adott termékkel kapcsolatban, illetve használj ár-összehasonlító oldalakat. Lehet, hogy csak a marketing jó, miközben nem tud annyit, mint egy árban hasonló változata? Próbáld ki, teszteld, nézd meg szaküzletben – de ne dönts hirtelen felindulásból!

A fenti tippek apróságok – azonban, ha tudatosan beépítitek őket a napi rutinba, többé nem az anyagiak fogják meghatározni, mennyire érzitek jól magatokat a bőrötökben.

Mindenkinek szép nyarat!

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább