Külföldi munka – az üvegen túl

Sokan álmodoznak arról, hogy külföldön vállalnak állást a jobb bér vagy életfeltételek reményében, vagy egy másik országban kezdenek új életet. Az elképzelés megvalósítása a szabad mozgásnak köszönhetően ma már nem lehetetlen, sőt, rengetegen választják a vándor életmódot, amely minden nap új kalandokat hozhat.

Az alábbiakban néhány gyakorlati tanácsot szeretnék adni a témával kapcsolatban.

Mennyi időre menj?

A cikk megjelent a Klikk Out 2017/9. számában.

Ha elhatároztad magad, fontos a kiutazás megtervezése és az időtartam meghatározása. Csak néhány hónapot szeretnél kint tölteni, hogy a nyelvtudásodat tökéletesítsd? Esetleg önkéntes munkát vállalnál? Vagy végleg áthelyeznéd a bázisodat egy másik országba? Mindegyik opció további kérdéseket vet fel.

Hová érdemes kimenni?

Évente készülnek felmérések arra vonatkozóan, hogy melyek a világ legélhetőbb országai, de nem lehet általánosítani. Lehet, hogy valakinek egy magas fizetéssel és szociális programmal kecsegtető németországi állás a szíve vágya, míg másoknak a tengerparti fekvés az elsődleges, a szerény megélhetés dacára.

Mindenképp ott vállalj állást, ahol stabil a politikai helyzet, elérhető az ügyintézés és az intézményrendszer, a várható fizetéshez mérve, reális áron lehet albérlethez jutni, megoldott a közlekedés, az áram- és ivóvízellátás.

 

Mihez fogjak?

Dönthetsz olyan munka mellett, amely a szakmáddal összefügg. Ennek előnye, hogy a saját hivatásodban tökéletesedhetsz, így igazi profiként lépsz a külföldi munkaerőpiacra. A munkaadók értékelik a többéves munkatapasztalatot, a számítógépes és nyelvi ismereteket. Idegen nyelvek közül elsősorban az angollal, némettel, spanyollal tudsz boldogulni, de minden, aktívan beszélt nyelv jó pontnak számít az életrajzodban.

A több nyelven (a magyar, szlovák, cseh is ennek számít) beszélő kollégákat könnyen beillesztik a nagy cégek olyan ügyfélszolgálatos, konzultánsi munkakörökbe, amelyek az adott ország piacát szolgálják ki.

 

Vagy vegyél egy nagy lélegzetet és foglalkozz olyasmivel, ami mindig is érdekelt, ám otthon nem sikerült kipróbálnod. Lehet, hogy idáig egy irodában ültél, de szívesebben dolgoznál túravezetőként vagy pultosként? Irány az ismeretlen!

Ha a vállalkozás mellett döntesz, valami egyedit hozhatsz létre az új helyen és gyorsan köthetsz ismeretségeket a helyiekkel. A külföldiek által alapított cégek elsősorban a gasztronómia és idegenforgalom területén működnek., de a nyelvoktatás is népszerű.

Hogyan turbózd fel az CV-det?

Külföldön tiszta lappal indulsz munkavállalóként, így az önéletrajzodnak, motivációs levelednek meggyőzőnek kell lennie. Vannak országok, ahol a munkaerőpiacon különösen vad versengés folyik az elhelyezkedésért. A már említett nyelvtudás mellett, a számítógépes ismeretek is meghatározóak lehetnek, ezért ha van rá módod, végezz el olyan kurzust, amellyel külföldön is elismert minősítést nyerhetsz (pl. ECDL-bizonyítvány).

Nemrég bukkantam a Coursera, az edX és a FutureLearn nevű weblapokra, amelyek lehetővé teszik, hogy a világ vezető egyetemein (pl. Sorbonne, Harvard, Yale) szerezz rövidtávú kurzusok elvégzését igazoló bizonyítványt, amelyet a LinkedIn profilodhoz is csatolhatsz.

 

A képzések olcsók és sokfélék, az agykutatástól kezdődően, a csillagászaton, pszichológián, marketingen át, a buddhista filozófiáig bármit tanulhatsz.

Egyre több helyen értékelik az önkéntes vagy karitatív munka végzését, amely az egyedi kvalitásaidról tanúskodik. Ez a fajta munka a külföldi pályafutás nagyszerű kezdete lehet. Ezen felül, szinte minden szervezet biztosítja az önkéntesek elszállásolását, így a kiutazáson és az étkezésen felül alig lesznek költségeid.

Mi van a jogi buktatókkal?

A külföldi munkavállalásnak természetesen megvannak a maga jogi vonzatai is. Minden országban szükséges a biztosítás, az adó- és lakcímkártya beszerzése, illetve a munkavállalást érintő jogszabályok ismerete. A megállapított jogi hiányosságokból komoly büntetés származhat, sőt, az adott országból való kiutasítást is magával vonhatja.

Ha bizonytalan vagy a teendőket illetően, lépj kapcsolatba olyan ügynökségekkel, akik külföldre közvetítenek munkaerőt. Maradj óvatos! Becsületes cég nem kér előleget olyan szolgáltatásokért, amiket a munkavállaló még nem vett igénybe (elszállásolás, nyelvkurzus, stb.). Sajnos több olyan eset ismert, amikor az iroda az ügyfelek jóhiszeműségét kihasználva, komoly összegeket vett fel, majd nyomtalanul eltűnt. Érdemes elolvasni a netes értékeléseket akár a munkaközvetítőre, akár a megcélzott munkahelyre vonatkozóan.

Beszélgess el olyan ismerősökkel, akik már dolgoztak külföldön, mert ők olyan szempontokra tudják felhívni a figyelmedet, amikre nem is gondoltál, illetve reálisabb összképet kaphatsz, a várható előnyöket és hátrányokat illetően.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább