A humor jedikardja – könyvajánló Bödőcs Tibortól

Van egy műsor, amit nap mint nap meg tudok nézni a tévében (ismétlik is szerencsémre egy adón a régieket), annak ellenére, hogy többnyire “moslék” az, ami nagyrészt benne folyik, ez pedig a Showder Klub. Kárság, hogy az egyik kedvenc fellépőm, Bödőcs Tibor, pár éve kilépett a tévés szereplések közegéből, a jó hír viszont az, hogy idén kiadta első könyvét, melyet tegnap mutattak be Budapesten az Átriumban.

Sokak szerint minden idők legviccesebb búcsúszentlászlóija – ha engem kérdeznek, akkor azt mondom, Kőhalmi Zoltánnal egyetemben kezdenek vetekedni a stand up comedy királyával, Hofi Gézával.

Ezt a címet olyan elismerések is mutatják, mint a Karinthy-gyűrű, a kettő Bonbon-díj, vagy hogy együtt dolgozik a Rádiókabaréval, és tagja a Dumaszínháznak.

Visszatérnék a mai cikk lényegére, a könyvre. A kötet címén meg sem lepődtem, ti sem fogtok, ha ismeritek a poénjait Tibornak, jól tükrözi azt a fajta világot, amit tőle megszokhattunk előadásain:

Addig se iszik.

A könyv megnevezése onnan jön, hogy Bödőcs édesapját megkérdezték, mit szól ahhoz, hogy Tibor újabban elkezdett írni is, és ő ennyit válaszolt: addig se iszik.

 

Humorért, úgy látszik, nem kellett a szomszédba menni fiának, és paródiáiért már nekünk sem kell messzire, mivel megjelent a kortárs Karinthy junior első nem ivása.

. . . ő sem a pejoratív kifigurázás, hanem a tiszteletből jövő kalapemelés érzésével írta meg kötetét. . .

Tartalmilag találkozhatunk a posztmodernre jellemző intertextualitással, stílusimitációval, eltúlzott, humoros, de nem gúnyos köntösbe bújtatva. Olyan neves magyar és külföldi írókat vett paródiái fókuszába Tibor, mint Krúdy, Krasznahorkai, Móricz, Rejtő, Mándy, Ottlik, Örkény, Kertész, Esterházy, Kosztolányi, Márai, Hamvas, Bodor, vagy Hemingway, Orwell, Márquez, Proust, Hrabal.

Ugye, már kezditek érteni, miért is neveztem Karinthy juniornak?

 

Akár csak a nagy előd, ő sem a pejoratív kifigurázás, hanem a tiszteletből jövő kalapemelés érzésével írta meg kötetét, mely kontextusok után csak még jobban fogjuk dicsőíteni kedvenceinket.

Nem szeretném spoilerezni a könyvet, ezért csak annyit tanácsolok az irodalom és a humor kedvelőinek, hogy minél előbb szerezzék be az Addig sem iszik című eposz, ja nem, léposz első darabjait a könyvesboltokban, vagy rendeljék meg az internetes oldalakon.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább