Koronánk, a haj

KLIKK-ARCHÍVUM

A nők életében a haj a megjelenés szempontjából különleges szerepet tölt be. Színével, formájával mindannyian szeretünk kísérletezni, egy-egy új trükk pedig teljesen felvillanyoz bennünket. A frizuránk ápoltsága sokat elárul rólunk, s része azoknak a faktoroknak, amelyek alapján első benyomást hagyunk másokban.

A cikk megjelent a Klikk Out 2014/10. számában.

Előfordulhat, hogy a cikk némely részei már nem aktuálisak, az eredeti megőrzése céljából viszont nem módosítottunk rajta.

A haj fizikai szempontból két alapvető részből áll: élő hajgyökérből és élettelen hajszálból.

Ahány ember él a földön, annyiféle különböző hajtípus létezik. Van, aki derékig érő fürtökkel büszkélkedhet, míg mások a kopaszodás, hajhullás miatt bosszankodnak. Egy biztos: mindig másmilyent akarunk, mint ami megadatott.

Mit árul el rólad a hajad?

– Aki gyakran visel szorosan hátrafésült hajat, lófarkat, az szeretné a gondolatait rendezni és jobban koncentrálni.

– A göndörség játékos természetre utal, viselője nem áll ellen a spontán helyzeteknek.

– A drasztikus beavatkozásoknak – nyírás, szokatlan színezés – magánéleti okai is lehetnek. Hölgyeknél jó eséllyel jelenti egy új párkapcsolat kezdetét vagy szakítást.

– A tincsek csavargatása azt jelzi, hogy az illető feszeng, szorong, saját magából szeretne erőt meríteni.

A hajszíneknek is megvan a maguk (vélt vagy valós?) jelentése

Barna: Gyors észjárású, céltudatos, terhelhető, igazi csapatjátékosként tartják számon. Gondoskodó, hűséges és intelligens. A leggyakoribb hajszín a Nobel-díjasok körében. 🙂

Vörös: Szókimondó, fellángoló, „ami a szívemen, az a számon”. A vörös hajat a tűz szimbólumaként tartják számon, kreativitásban és érzelmekben bővelkednek.

Szőke: Romantikus, de sérülékeny személyiség., biztatásra van szüksége. Optimista, a negatív helyzetet is képes előnyére fordítani.

Fekete: Hajlamosak a távolságtartásra, határozottak, mérlegelnek, mielőtt közel engednek magukhoz valakit. Véleményük mellett kitartó, önmegvalósító személyek.

Bár a különböző hajviseletekkel való kísérletezés jó móka, fontos, hogy az egyes fázisok között elég időt hagyjunk a regenerálódásra. A forró hajszárítót, hajvasalót jobb távol tartani, hiszen a hajszálak a bőrünkhöz hasonlóan „megjegyzik” a drasztikus beavatkozásokat. A túl gyakori festetés, sütővas, dauervíz vagy egyéb anyagok használata miatt könnyen törékennyé, fénytelenné, szalma-szerűvé válik. Fontos a külső ápolás, amely megvédi a hajszerkezetet a környezet ártalmaitól.

Bár jómagam is kísérletező típus vagyok, egyik túlreklámozott csodaszer sem vált be részemről úgy, mint a természetes hajszépítők. Az alábbiakban megosztok veletek egy klasszikus receptet, amellyel fényes, erős és kellemes tapintású hajra tehettek szert:

A kence alapeleme a ricinusolaj, amelyhez gyógyszertárban lehet hozzájutni. Mivel a ricinusból nyert olaj önmagában rendkívül tömény, aromás, érdemes olíva- vagy napraforgóolajjal vegyíteni – ami épp van otthon. (1:3 – 2:3 arányban)

Kis tálkában melegítsük néhány pillanatig, vigyázva, nehogy túlságosan felforrósodjon! A langyos keveréket oszlassuk el a kifésült, száraz hajon, majd folpackkal burkoljuk be. Jöhet egy kimustrált téli sapka, plusz egy törölközőt is rácsavarhatunk, hogy a hatóanyagok akcióba lépjenek a kellemes melegben. Tipikus hétvégi kúráról van szó, hiszen néhány órát fenn kell hagyni. Ez idő elteltével hajmosással távolítsuk el a készítményt, többször átöblítve, gondosan eltávolítva a maradékot (ha nem vagy elég alapos, a hajad zsíros benyomást kelt majd).

A keverék elsősorban száraz, igénybe vett hajra javallott, és ugyanolyan hatásos szempillákra, szemöldökre is.

És még valami: bár sok barátnő szeret fodrászosdit játszani, de az elrontott frizura rendbetétele sokba kerül. Ezért ha komoly változásokra szánod el magad a hajviseletedet illetően, inkább fordulj egy tapasztalt szakemberhez, aki ügyes munkája mellett hasznos tanácsokkal is szolgál.

Őszi hajtrendek (2014)

A kiengedett haj természetes benyomást kelt akár hosszú, akár félhosszú változatban. Néhány göndör tincs, fonat vagy frufru is színesítheti az összképet.

A copfot továbbra is viszontláthatjuk a kifutókon, legyen rendezett, félig kibontott vagy egészen extravagáns. Vagy fésüld hátra a hajad, kösd össze, majd tökéletesítsd hajfénnyel.

A néhány éve visszatért balerinakonty bájos hatást kelt, elkészítéséhez hajfánkot is használhatsz. Fejtetőn vagy tarkón viseld ősszel, a kiálló hajvégek idén senkit sem zavarnak.

A magasra tupírozott, tűzött frizurák nappali vagy esti viseletekhez is alkalmasak.

A sötét hajúak ombre festéssel, melírrel is frissíthetnek a szürke őszi napokon, bátran nyúljanak a mahagóni vagy vörös üde árnyalataihoz.

És igen: újra hódít a rövid haj! A tarkón felnyírt, előre fésült, úgy nevezett „boyfriend” frizurák merészségről és önkifejezésről árulkodnak.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább