Átlátni a dzsungelen

Vangel Ferenc, a fiatalok között is népszerű Andrea Shop Dunaszerdahelyen élő ügyvezető igazgatója képviselőjelöltként indul a november elejei Nagyszombat megyei választásokon. Vele beszélgettünk. 

PR-cikk

– Tudja, hogy a fiatalok nagy többsége nem akar elmenni a Nagyszombat megyei választásokra?

– Sejtem, hogy november 4-én is sok helyre készülnek, csak szavazni nem. Bízom benne, hogy meggondolják magukat.

– Ugyan miért, hiszen tele van a hócipőjük a politikával meg a politikusokkal. Kiska és Fico egymást szidja, a képviselők a kampány idején sok szépet és jót ígérgetnek. Aztán meg tojnak ránk, és csak azzal törődnek, hogy a saját zsebüket jól megtömjék!

– A szlovák elnök és a kormányfő marakodása nekem sem tetszik, miként több képviselő korrupciógyanús ügye sem. De nem mindenki azért jelölteti magát, hogy nagyokat kaszáljon!

– Hát akkor miért akar megyei képviselő lenni?

– Csak a magam nevében beszélhetek. Megyei képviselőként még többet szeretnék tenni a járásunkért, az itt élő emberekért.

– Hűha, mindjárt könnyezni fogok, mert csípik a szemem ezek a szavak. Mondjon inkább konkrétumokat!

– Nem tudom tétlenül nézni, hogy mennyien ingáznak naponta főleg Pozsonyba, mert odahaza nem találnak megfelelő munkahelyet. Hovatovább a Csallóközben alig akad olyan család, amelynek fiatal tagja ne költözne el a szülőföldjéről Ausztriába, Németországba vagy máshova, a jobb megélhetés reményében.

A mesebeli hős a tarisznyájába hamuba sült pogácsát tett, aztán elment szerencsét próbálni, mesterséget tanulni külföldre. De aztán hazajött és itthon boldogult.

 

Manapság meg sokan kinn maradnak, legfeljebb karácsonyra jönnek haza. Rövid időre.

Azért döntenek így, mert idehaza nehéz vállalkozni, a megszerzett tudást kihasználni. Még mindig magasak az adók, a hivatalokban meg packáznak a vállalkozókkal, szinte semmibe veszik az ügyes-bajos ügyeiket intézni igyekvő polgárokat. Pedig őket kellene szolgálniuk. Ezt kapja ki, ha tudja!

– Én is sokszor dühöngök ilyen jelenségek miatt és mindezeken szeretnék másokkal együtt változtatni.

Ugyan már, mit tehet ebben a dzsungelben egy vagy több megyei képviselő?

– Első lépésként jó példát kell mutatnia. Az Andrea Shop ügyvezető igazgatójaként immár 23 éve munkát, tisztességes megélhetést teremtek a Dunaszerdahelyi és a Galántai járás több száz lakosának. Szívügyem ez a sokkal jobb sorsra érdemes régió. Ezért támogatom a dunaszerdahelyi kórházat, a pozsonyi gyermek kardiológiai központot, továbbá a hodosi labdarúgó csapatot, amely valóságos focitörténelmet írt, hiszen az idén bejutott a IV. ligába és a Slovnaft Kupában egészen a negyedik fordulóig menetelt.

Rendszeresen szponzorálom az iskolákat, a regionális, továbbá a helyi kulturális rendezvényeket – falunapokat, főzőversenyeket. Mindez jó ajánlólevél a fiataloknak is.

 

– Oké, de mit akar elérni megyei önkormányzatban?

– Arra törekednék, hogy a megye céltudatosabban támogassa a kis- és középvállalkozókat, különösen a pályakezdő fiatalokat, akik így képesek lennének helyben új munkahelyeket teremteni, életrevaló üzleti és egyéb terveiket valóra váltani. Jóval kevesebb lehetne az ingázó, és így több idő jutna a családra, szórakozásra.

Sokkal átgondoltabban kellene irányítaniuk a szakközépiskolákat, hogy vonzó legyen a kínálatuk, és olyan szakokat nyissanak, amelyekre társadalmunknak valóban égető szüksége van.

 

Járásunkban is sok a tehetséges fiatal, ne legyenek munkanélküliek. Megyei szinten is segítsük őket kellő szaktudáshoz. Több pénzt szükséges fordítani a régió sportjára, kerékpárutakra és más létesítményekre, ahol kulturáltan lehet sportolni, művelődni és szórakozni.

– Az érdeklődő polgár alig tudja ellenőrizni, vajon mennyi pénz jut Nagyszombat megyéből a Dunaszerdahelyi járásba, és egyáltalán mire költik az euromilliókat…

– Nyilván arra gondol, hogy a Transparency International felmérésén Nagyszombat megye az átlátható ügyintézés terén az utolsó előtti helyen szerepel a nyolc kerület összevetésében. A megyei önkormányzat honlapján kevés a nyilvános információ, ami a korrupció melegágya is lehet. Ezen is azonnal változtatni kell. Miként az is fontos, hogy minél több ügyintézést elektronikusan lehessen nyélbe ütni.

– Ha nincsenek hozzáférhető adatok, akkor hogy a frászba tudjuk eldönteni, ki a nagy dumás és ki akar valóban tenni a járásunkért?

– Szerintem úgy, hogy nézzünk a jelenlegi megyei képviselők körmére. Mit ígértek négy évvel ezelőtt, és mire jutottak, mennyit tettek lakóhelyükért, szülőföldjükért. Világítsák át az új jelölteket is: mivel érdemelnék ki, hogy rájuk szavazzanak. Reális-e, amit terveznek vagy csak hangzatos szavakat puffogtatnak.

Ha ilyen szempontok alapján döntenek, akkor járásunkat valóban rátermett személyek képviselik majd.

 

Ha a fiatalok is elhiszik, hogy fontos ügy a megyei szavazás. Érdemes néhány percet november 4-én erre fordítani. Csak így lehet a miénk is Nagyszombat megye, amelynek a Dunaszerdahelyi járás nem lesz mostohagyereke. Ennek érdekében szeretnék munkálkodni, ezért kérem a fiatalok támogatását is.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább