A világ öt legextrémebb reptere!

Az extrém rovatom következő epizódjában szeretném bemutatni azt az öt legveszélyesebb repteret, melyet pilóták és utasok egyaránt kerülnek, ha tehetik. Repterek ma már minden nagyobb városban vannak a világ minden táján, funkciójuk szerint kisebb, nagyobb fel- és leszállópályákkal. Általában mind száz százalékban biztonságos, bajt csak hibák sorozata okozhat, de sok olyan is létezik, amely a veszélyes, vagy már az extrém kategóriába tartozik. 

Az utas- és teherszállító gépek automatizált rendszere lehetővé teszi a biztonságos repülést odafent, de a felszállás, vagy a földet érés javarészt a pilótákon múlik, így ez egy rendkívül nagy koncentrációt és tapasztalatot igénylő feladat. Főleg ha olyan reptérről van szó, amely nagyon kicsi, vagy éppen hegyekkel, tengerekkel és óceánnal körülölelt területen helyezkedik el.

A következő toplista az ötödik legextrémebb reptértől egészen az elsőig kalauzol majd minket.

Courchevel repülőtér (Franciaország)

A Franciaországban található repülőtér a Courchevel síterületet szolgálja ki. Kifutópályája rövid, mindössze 525 méter hosszú, lejtése 18,5%-os. Az emelkedés nem egyenletes, ráadásul a pálya alakja kísértetiesen hasonlít egy síugrósáncra. Emiatt a leszállás meredek szögben történik.

Felszállni picivel könnyebb, de nem merném kockáztatni. Főleg ha vastag hótakaró borítja, mint a videón:

Barra repülőtér (Írország)

Európában egyedülálló az Írországban, Northbay közelében található aprócska Barra reptér, mely az An Tràigh Mhòr nevű partszakaszt használja kifutópályaként. A repülőgépek csak apály idején tudnak fel- és leszállni, ezért a menetrend változó.

Barra repülőtere az egyetlen a világon, mely menetrendszerű gépeket fogad a parti homokon.

Lássuk a videót, milyen a vizes homokon való landolás:

Lukla repülőtér (Nepál)

Nepálban található a harmadik legveszélyesebb repülőterünk, mégpedig a 2800 méteres magasságban fekvő Lukla városában. A légi irányítást nélkülöző repülőtér inkább hasonlít egy Lidl parkolóhoz, mintsem egy valódi reptérhez.

Az időjárás rendkívül változékony, a köd szinte mindennapos és gyakran esik az eső, így a látási viszonyok roppant korlátozottak. Az egyetlen kifutó mindössze 460 méter hosszú, aztán szakadék jön.

Főleg kisebb gépek használják. De azok gyakran:

Princess Juliana nemzetközi repülőtér (Szent Márton-sziget)

Az extrém turizmust vonzó repülőtér Szent Márton-szigetén található. Nagyon rövid kifutópályával rendelkezik, ami alig 80 méterre található a Maho Beach nevű tengerparti strandtól. Rövidsége miatt a strand felett csak 10-20 méter magasan szállnak el az ereszkedő repülőgépek, így veszélyes a saját biztonságukat kockáztató turistákra és a 2-300 utast szállító gépre nézve egyaránt.

A sziget másik vége dombos, emiatt a leszállásra csak ebből az irányból használható a pálya. Ugyanezen ok miatt a gépeknek gyorsan kell a felszállás után emelkedniük, ezért az induláskor a fékek kioldása előtt a pilóták gyakran a hajtóműveket teljes tolóerőre kapcsolják.

Odakint százával állnak és kapaszkodnak a turisták a reptér kerítésén, mikor felbőgnek a Jumbo hajtóművei. A videó teljes mértékben átadja, milyen érzést váltanak ki az érkező és felszálló szupergépek:

Juancho E. Yrausquin reptér (Saba – Karib-térség)

Toplistám élére a Karib-térségben található Saba szigetének egyetlen repterét tenném, amely a világon a legrövidebb kifutóval rendelkezik. Hossza nem egész 400 (!) méter.

A reptér körül hatalmas hegyek, a kifutó két végén pedig a hullámzó tenger nehezíti a pilóták munkáját. Tekintsük meg a videót és döntsük el, mernénk-e vajon ilyen extrémen repülni:

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább