Visegrád színei

Az őszi természet szépségeit nem lehet eléggé érzékeltetni fényképekkel – az avar illata és susogása, a bágyadt naplementék látványa megéri a kimozdulást. Bár Szlovákia is bővelkedik csodás tájakban, ezzel az írással mégis egy olyan vidékre invitállak titeket, ami határainkon kívül esik. Meglátni és megszeretni – ez bizony Visegrád!

A cikk megjelent a Klikk Out 2017/11. számában.

Fotók: Pixabay

Magyarország egyik legkisebb városát a Dunakanyar ékköveként tartják számon, Budapesttől északra található. A helységet áthatja a magyarságtudat, hiszen Visegrád a magyar királyok, fejedelmek rezidenciájaként, királytalálkozók helyszínéül szolgált. A város neve is éppen ezt az uralkodói hangulatot érzékelteti, hiszen a „Vyšehrad“ (szláv eredetű kifejezés) magas várat, fellegvárat jelent.

Az itt lakók büszkék hagyományaikra és identitásukra, alig látni olyan házat a közel kétórás ideút során, ahol ne díszelegne nemzeti színű lobogó.

 

A Fellegvár minden évben rengeteg turistát vonz a térségbe, akik – legyenek bár óvodások vagy nyugdíjasok –, ugyanazzal a lelkesedéssel másszák meg a felfelé vezető lépcsősort.

A vár ősszel is megtekinthető, viszont érdemes meleg ruházatot, fejfedőt csomagolni, mert minél feljebb ér az utazó, annál szelesebbre fordul az időjárás a Dunakanyar felett.

A történelem megelevenedik a Fellegvár ódon falai között, a pazar kilátás mellett az egyes szárnyakban tematikus kiállításokat és egy panoptikumot is megcsodálhatunk.

A tájegység magyaros ízvilágú hal- és vadételeiről híres, de most mégsem az itt elfogyasztható ételkülönlegességeket szeretném kiemelni. A város romantikus utcácskáin kóborolva figyeltünk fel a Zugfőzde Pálinkamúzeumra, amely a méltán híres magyar pálinka előállításának történetét, a technológiák fejlődését mutatja be egy könnyen bejárható tárlat keretében. A kiállítás interaktív elemekben bővelkedik, a használati eszközök, kisfilmek megtekintése mellett akár saját pálinkacímkénket is elkészíthetjük. Persze, mit sem ér a látogatás egy kellemes kóstoló nélkül – javaslom, hogy ezt ti se hagyjátok ki! 🙂

A helyi turizmus harmadik alappillére a Pilis hegység, így a Visegrádra látogatóknak lehetőségük nyílik túrázásra is az őszi erdőben, amely ilyenkor ezer színben pompázik. Komárom-Esztergom és Pest megye határán terül el Dobogókő, amelyet népszerű kirándulóhelyként, síközpontként és zarándokhelyként ismerhetünk.

Aki a természetjárás közben elfáradna, az keressen szállást a térség valamelyik vendégházában vagy szállodájában, hiszen az itt nyújtott szolgáltatások igen magas szintet képviselnek. A térségben világhírű gyógyvíz is fakad, amely magnézium-, kalcium- és hidrogénkarbonát-tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő hatással bír.

Visegrád és környéke egyaránt alkalmas az aktív és a passzív pihenést kedvelők számára, tartalmas kikapcsolódást jelenthet egy őszi hétvégén, mikor csak a teásbögrénket szorongatva gubbasztanánk a szobában…

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább