Hurrá! Újra közeleg a karácsony!

Fotók: Ugróczky István (archívum)

Újra eltelt egy év! Újra levelet hullattak a fák! Hamarosan Holle anyó is megteszi kötelességét, és fehér köntösbe borítja a tájat. Miután elérkeztek az „emberek” hónapjai, hajthatatlanul közeledünk az év legnagyobb ünnepéhez, a karácsonyhoz! Gyermekeink már a naptárban számolják a napokat, és az „előrelátóbbak” már október elejétől válogathatnak az ünnepre karácsonyra jellemző termékekből a szuper, hiper, mega, maxi bevásárlóközpontokban… Ha karácsony, akkor elmaradhatatlan a karácsonyi vásár is!

Lehet sokan még nem is gondolnak rá, ám az év utolsó hónapjai olyan gyorsan elrepülnek, akárcsak a fecskék. Közeleg a szeretet ünnepe, mikor mindenki boldognak látszik! Remélem a látszat nem csal, és többségünkkel valóban így is van!

 

Immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre Dunaszerdahely szívében a karácsonyi vásár, mely idén december 1-től december 23-ig tartja nyitva kapuit. Minden évben próbálunk valami újjal előrukkolni, hogy versenyképesek maradjunk a bécsi, budapesti, pozsonyi vagy akár a győri vásárokkal szemben. Hiszen annyian képesek több száz kilométert utazni egy szelfi miatt… Lokálpatriotizmus! Jobban a fejünkbe kéne vésni ezt a szót: élni a lehetőséggel, és az otthoni, orrunk előtt lévő rendezvényeket éltetni! Na de ezt mindenki maga dönti el!

December 1-jén kora délutántól már érezhető lesz a fahéjas kürtőskalács, a forralt bor és a vásári pecsenye illatkavalkádja.

 

Újra hallhatók lesznek az örökzöld karácsonyi slágerek, és amennyiben a dunaszerdahelyi vásárt választjátok, valószínűleg sok baráttal, ismerőssel, rég nem látott pajtással futtok majd össze a helyszínen. Majdnem biztosra vehető, hogy csallóközi húsba harapsz, abonyi kenyeret szaggatsz, és az őstermelők által termesztett zöldségből készített savanyúságokat kóstolhatsz…

Mivel készültünk az idén?

Mindennap kulturális programmal, amelyet főleg hazai tehetségek fognak kitölteni. Minden hétvégén „izmosítjuk” a programot, így garantált lesz a kellemes időtöltés és a makulátlan szórakozás. Ez évben sem maradhat el a Betyártanya, amely már a kezdetektől fogva szerves része a dunaszerdahelyi karácsonyi vásárnak.

Idén is lesz:

kocsonya (kacsából is), az elmaradhatatlan cigánypecsenye, sült kolbász, véres, májas hurka, sült csülök, libamáj, többfajta vadból készített gulyások, pörköltek, és még sok más megszokott falat is.

DE!

Idén készülünk első ízben „betyárburgerjeinkkel” is, melyek közül kiemelném a Cigányasszony hambiját, a Vérpuding hamburgert és nem utolsó sorban a Ludas Matyi burgert. Igény szerint a helyszínen módosítjuk, ám egy biztos: mindegyik saját elképzelésem alapján jött létre, meglátjuk, mekkora sikerrel… 🙂

Hogy még az ételeknél maradjunk, tematikus gasztronómiai hétvégéinkről sem szabad megfeledkezni!

Első hétvége (dec. 1-3.)

KACSA- ÉS LIBALAKOMA 

Kacsapaprikás, sült kacsa és libamáj, sült kacsacomb cvekedlivel és még sok minden más. A legnagyobb sikert a kacsakocsonyánk érte el, ami teljesen véletlenül született meg! Sokan kóstolták, és bizony hamar híre ment, el is fogyott mind egy szálig!

Második hétvége (dec. 8-10.)

NAGYMAMÁINK ÍZVILÁGA 

A második hétvége péntekén nagymamáink ízvilágát kóstolhatjátok, közel elfeledett ételeket ízlelhettek. Többek között paprikás krumplit, dödöllét, főzelékeket, babgulyást, takartat… Sokan tán nem is ismerik ezeket, de itt egyazon napon mindegyiket végigkóstolhatják. Ne feledjük, hogy ezen a pénteken rendezzük meg magazinunk karácsonyi estjét, a KLIKKULÁST, ahol fellép a koloni LIVER SING együttes, akik már közel ötven éve pengetik a együtt a húrokat.

December 9-én, szombaton TATAI ROBI érkezik vendégszakácsként a Betyártanyába, és jobbnál jobb falatokkal kényeztet majd titeket.

 

Harmadik hétvége (dec. 15-17.)

MINDEN JÓ, AMI HALBÓL VALÓ 

A kötelező, majonézes krumplival tálalt karácsonyi patkótól a harcsapaprikásig mindennek, továbbá a paprikáslisztben forgatott dunai kárásznak is helye lesz a pultjainkon. A sült hekk ugyanúgy elmaradhatatlan a kínálatunkban.

Dec. 16-án, szombaton, kerül megszervezésre az első KARÁCSONYI HALÁSZLÉFŐZŐ VERSENY, amelyre a 0903 323 882-es telefonszámon lehet bejelentkezni.

 

Amennyiben elnyered a bírák elismerését, több száz eurós díjjal távozhatsz a helyszínről. Ugyanezen a napon közel száz kirakodó árust csábítunk a sétálóutca és a szökőkúti park területére, ahol az első KARÁCSONYI KIRAKODÓVÁSÁRnak adunk otthont.

[td_smart_list_end]

Jöjjetek ki naponta ebédre!

Forró levessel, teljes értékű főétellel várunk titeket. Nagyon jól esik majd egy kis fejszellőztetés a friss, csípős levegőn, utána sokkal jobban megy a munka is… 🙂

Egy látványkonyhában, mint amilyen a Betyártanya is, a vendég szemmel kísérheti az étele elkészítését, egészen a felszolgálásig, míg egy hagyományos étteremben ez nem kivitelezhető.

Tudnod kell azt is, hogy a Betyártanya Facebook-oldalán „igazi csallóközi szójárássú követhetitek nyomon, amint napi ajánlássú kíszűnek az ítelek”. 🙂

Lesz itt még annyi minden, hogy csak na!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább