Lucifer színre lép

Kezdjük ezt az irományt egy kis fejtágítással. Az irodalmi műfajokat három nagy csoportra oszthatjuk fel: líra, epika és dráma. Ez utóbbi az, amellyel a színházakban a színészeknek köszönhetően találkozunk.

Nyitókép, a szerző portréfotója: Jojo Samek

A színészek többfélék is lehetnek. Lehetnek egész jók, nagyon jók, de akár szörnyen rosszak is. Ez utóbbiakat nevezi a köznyelv ripacsnak. Eme a kategória az, amely hajlamos a későbbiekben ilyen-olyan reality show-ban feltűnni. Önmaguk paródiái ezek, mégis – sajnos vagy nem sajnos –, sokan megélnek belőle.

De mi a helyzet az első két kategória színészeivel?

Az ő természetes lelőhelyük a színháztermek pódiuma, esetenként néhány film. Különös ismertetőjegyük, hogy jó, a kultúra számára hasznos dolgokra fordítják tehetségüket, és nyújtanak valamit a közönségnek. Megélhetésük nagyban függ a többi embertől, hiszen, ha nem járunk színházba, akkor az ő életterük nagy mértékben lecsökken, és kénytelenek egyéb hivatás után nézni, veszni hagyván tehetségüket.

Rajtunk múlik, megmentjük-e az egyre ritkuló értékes színészpopulációt. Hisz annyiféle dolog történhet általuk a színpadon!

 

Hogy csak egyet említsek, ilyen például, mikor egy egész darab során csak egyetlen színész tartózkodik a színpadon.

Na, ezt monodrámának nevezzük. Nagyon nehéz műfaj, hiszen a színésznek, tekintve, hogy egyedül van, egymagának kell elvigye az egész darabot a hátán, kiegészítve pár fény- és hanghatással.

Na, itt mutatkozik meg a tehetség. Kiderül, képes-e színészünk egyedül lekötni a közönséget. Remek példa erre a pár hónapja bemutatott Lucifer és az angyalok hangja című darab, a remek helyi muzsikus, Striezenec Alex tollából.

A mű olyan már nem élő zenészlegendák lelkét veszi górcső alá, mint például Amy Winehouse, Janis Joplin vagy épp Leonard Cohen.

A címben szereplő Lucifert Scheer Gábor alakítja, méghozzá nem is akármilyen módon. A Rivalda Színház színésze több darabjukban is bizonyította már, hogy remekül áll neki a szarvas-patás szerep. Zenés darab lévén, a ,,hanghatásokat” a szerző zenekara, a Deja Vu biztosítja élőben, és hát találó a cím, hiszen a zenekar fiatal énekesnője, Dominika tényleg az angyalok hangjával bír.

A darabot azóta színpadra vitték Pozsonyban is, ahol legalább olyan szeretettel fogadta a közönség, mint a premieren Somorján.

A darab a február 15-én ide, Dunaszerdahelyre érkezik. Mentsük meg együtt a színészeket és a kultúrát! A magunk érdekében.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább