Építsd önmagad, építsd a világot! – A TED(x) birodalma

„Ideas worth spreading”, vagyis megosztásra érdemes gondolatok. Ez a jelszava a mára már globálisan működő konferenciasorozatnak, mely körülbelül 30 éves pályafutása során több mint 130 országba eljutott. Manapság kevesen vannak, akik ne hallottak volna az előadások inspiratív univerzumáról. De miben rejlik a siker titka?

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Szerző: Kovács Viktória

A TED az angol Technology, Entertainment, és Design fogalmakból alkotott mozaikszó. Szervezői tehát kezdetekben a technológia, szórakoztatás, és dizájn tematikus körét határozták meg előadássorozatuk alappilléreként, mely a non-profit Sapling Foundation alapítvány rendezésében tevékenykedik. Ugyan az alapítvány csak 1996-ban jött létre, az első konferencia már 1984-ben lezajlott a kaliforniai Motereyban.

Az Egyesült Államok megmaradt a birodalom bázisaként, ami az évek során olyan neves előadókat vonultatott fel, mint Bill Gates, James Cameron, Bill Clinton, vagy a Google alapítói, Larry Page és Sergey Brin. De tartott már beszédet számos Nobel-díj nyertes is.

Terjeszkedés

Néhány év elteltével a TED hagyománya és szabályai alapján, mégis független rendezvénysorozatként, létrejött a TEDx egyéni világa, mely önálló működése révén maga választja ki előadóit. Ezek az előadások a helyi közösségekre koncentrálnak helyi hangokkal, az eredeti betűkapcsolathoz hozzátoldott x pedig az érintett témák színesebbnél színesebb skáláját hivatott jelképezni.

Ezeken a konferenciákon a korábbi területek mellett megjelenik a társadalom- és természettudomány, üzlet, menedzsment, kultúra, művészet; de szó esik társadalmi ügyekről, esetleges problémákról; vagy olyan egyetemes filozófiai kérdéskörről, mint a boldogság titka.

A teljes cikk elolvasható az f21.hu oldalán.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább