Vendéglőlesen (Retro): József Csárda (Padány)

KLIKK-ARCHÍVUM

Közkedvelt Vendéglőlesen-sorozatunk 2013-ban indult útjára havi magazinunkban. A jövőben visszatérünk azokba az éttermekbe, amelyekben korábban már jártunk, és leírjuk újonnan szerzett tapasztalatainkat, összevetve a régiekkel.

Fotók: Ugróczky István

Március révén a Józsefek hónapjában, harmadízben nagyon „aktuális” József csárdára esett a Klikk Out ételkedvelő csapatának választása. A csárda Padány község szívében található egy teljesen újszerű épületben, és őszintén szólva első pillantásra valójában egy tipikus csárda benyomását kelti. A stílus, amellyel külsőleg a csárda csalogatja a potenciális vendégeit, egyszerű és nagyszerű. A mézeskalács-házikószerű fogadtatás kellemes benyomást keltett. A nagy hideg és havazás ellenére kicsit hosszabban elmélyedtem az épület mustrálásában, így már alig vártam a József csárda kellemes melegét és ízvilágát. (A címlapfotón: roston sült pisztráng)

A cikk megjelent a Klikk Out 2013/03. számában.

AZ ÉTTEREM, AZ ÉTLAP ÉS A VÁLASZTÉK


Az étterembe két bejáraton is be lehet jutni, a főbejáraton a dohányzó részbe jutunk, amely vendéglőként szolgál az étkezni nem kívánó vendégeknek. Bárpult, csapolt sör, biliárdasztal és ízlésesen kialakított beltér fogadja a betérőket. Az étterembe a bárpult mellett elhaladva jutunk be, illetve az udvarról nyílik egy ajtó, amely közvetlen belépést biztosít. Átgondolt megoldás, mivel aki dohányozni szeretne, csak átsétál a vendéglőbe az épületen belül, és már hódolhat is szenvedélyének. Az épület hátsó részén található a terasz, amely a melegebb időszakokban kemencében és bográcsban is elkészíthető ételekkel szolgál. Maga a kemence és a bográcsozó is része a terasznak.

A József csárda két éve stílusosan József napján nyitotta meg kapuit. Az étterem egy csárda benyomását kelti kellemes meleget adó cserépkályhájával, magas belvilágával, rengeteg fából készült és egyéb dekorációival. Kellemes és szemrevaló volt a fogadtatás felszolgálóink részéről. Rendkívül közvetlenek voltak, társaimmal egyetértettünk abban hogy bizony otthonias lesz itt a kiszolgálás.

Hortobágyi palacsinta

Az ételkínálatban megtalálható három hideg, illetve meleg előétel, háromfajta leves, halászlé, nyolcfajta sertés-, kilenc szárnyas-, négy marha-, háromféle húsmentes étel, háromfajta tál nagy étvágyúaknak, négyfajta „ami nem hiányozhat” a csárdából kategóriába tartozó étel, kettő tészta, pizza és hatfajta desszert. Az étlap átlátható és retro stílusú. A meleg előételeket illetően elfogadható a kínálat, viszont a hideg előételek között jelen van a görög saláta, amely inkább a saláták kínálatába illene. Én mellőzném a pizzát egy csárdából. A levesek terén meglehetősen szerény a kínálat, viszont sokkal gazdagabb a választék főételekből.

Háziasszonyunk, kis köténykéjével, aranyos mosolyával könnyedén vette fel a rendelésünket, amely ezúttal is majdnem magába foglalta a teljes menüt. Hideg előételt nem választottunk, a paraszt- vagy sajttálhoz, esetleg görögsalátához nem fűlött a fogunk.

Meleg előételként viszont végigkóstoltuk a felhozatalt, így Hortobágyi palacsintát (2,80 €), ropogós harcsadarabkákat (4,80 €) és sült kacsamájat (7,50 €) is fogyasztottunk. Továbbá megkóstoltuk a teljes kínálatot levesekből: a klasszikus Újházi tyúkhúslevest (1,45 €), a halászlét harcsaszelettel (5,20 €), Jókai bablevest (2,80 €) és a gombakrémlevest (1,60 €). Hozzáteszem – készséggel szolgáltak fel fél adagokat a levesekből és bármiből, amit így kértünk.

Sült kacsamáj zöldségágyon

Főételként a következőket ízleltük: roston sült pisztráng (5,20 € + súlyfelár), vadpörkölt erdei gombával, knédlivel (6,10 €), marha steak kapros-gombás mártással, krokettel (11,90 €) és sertésszűz tejszínes gombamártással, sült krumplival és rizzsel (4,90 €). A feltüntetett értékek a köret árát nem tartalmazzák. Desszertnek somlói galuskát kértünk (2,60 €).

A TESZT – ELŐÉTELEK, LEVESEK


Fél kettőkor adtuk le rendelésünket, és az előételeket negyedórán belül már tálalták is. A harcsadarabkák elég jó választásnak bizonyult. Rántott harcsából készült falatkákat kaptunk friss, ropogós zöldségágyon tálalva. Jellegzetesen ízletes harcsahús, porhanyós állaggal, zamatos, remek előétel.

A sült kacsamáj is nagyon pöpec volt. Hasonló zöldségágyon tálalva szolgálták fel, mint a harcsát, csak ezt még lila hagymával és pirítóssal is bolondították. Maga a máj is nagyon finom volt, nem száraz, kellően átsütve – kifogástalan.

A hortobágyi palacsinta tölteléke szotészerű csirkehúsból készült. Az palacsinta a töltelék szószával volt nyakon öntve. Megjelenése és maga az étel is rendben volt, leszámítva, hogy érezhető volt az ételsűrítő mellékíze a szószban.

Gombakrémleves

A húsleves esetünkben kevésbé volt gazdag ízvilágú, igaz, benne volt minden, amit egy húslevesnek tartalmaznia kell, ám az ízhatás és a leves színe is elmaradt az igazitól.

A halászlét stílusosan kis bográcsban tálalták. Első pillantásra kitűnt a gyönyörű piros színe. Állagát kissé hígnak találtam, mivel jómagam inkább a sűrű, passzírozott hallevet kedvelem. Halászléből ugyanakkor legalább annyiféle van, mint halászból.

A gombakrémleves viszont tökéletes volt. Megfelelő krémes sűrűségű, pirítóssal meghintve, pompás aromás ízhatás – remek választás!

A Jókai bableves kóstolásakor egy olyan ízvilágot éreztem, amelynek eredetét sajnos nem tudtam azonosítani. Elképzelhető, hogy a séf valamilyen különleges fűszert használ, de úgy gondolom, a Jókai bablevesnek jellegzetesnek kéne lennie. A leves önmagában finom volt, dús, tejszínes, csak sajnálatosan apró babokkal.

Vaddisznópörkölt erdei gombával, knédlivel

VADDISZNÓPÖRKÖLT

ERDEI GOMBÁVAL, KNÉDLIVEL

Egy terjedelmes adag pörköltet kaptam négy darab knédlivel. Amit ismét elsőre észrevettem, a pörkölt gyönyörű színe, ami kiváló piros paprika használatára utal. Amint megkóstoltam, azonnal érezhető volt a vad sajátos íze, és a vörösbor használata az alapban. A hús épp elfogadhatóan puha volt, erdei gombával párosítva, ínyemre való, ám sajnos nem bírtam megbirkózni az egész porcióval.

 

SERTÉSSZŰZ TEJSZÍNES GOMBÁVAL,

SÜLT KRUMPLI, RIZS

Ízlelésekor nagyon kellemes ízvilág állt össze, finom, omlós, zamatos sertésszűz, megfelelő állagú krémes mártással, amely a köretként szolgáló sült krumplival és rizzsel tökéletes harmóniát alkotott. A krumpli remek, jól átsült, a rizs szaftos, nem száraz, kellően megfőtt. Tényleg finom és kiadós étel, amellyel fogyasztója kimondottan elégedett volt.

MARHA STEAK KAPROS-GOMBÁS

MÁRTÁSSAL, KRUMPLIKROKETTEL

A steak és a mártás együtt egy csodálatos ízvilágal ajándékozta meg a fogyasztóját. Vastagabb, de laza struktúrájú steak, vaskosan nyakon öntve az aromás mártással. Tökéletes csemege. Na, a krumpli krokett viszont a hunyó! Sajnos fagyasztott félkész áruból készítették, amely így egy ilyen remek ételnek az elrontója. Érezhető volt az ipari élelmiszer ízhatása, egy csárdában, étteremben ilyen formában semmi keresnivalója! Ennek ellenére elégedettek voltunk a felszolgált étellel.

 

ROSTON SÜLT PISZTRÁNG

Egy külsőre jól megsütött pisztrángot kaptunk, jellegzetes aromával, citrommal tálalva. Kóstoláskor kicsit sótlanak találtam, de ez simán korrigálható volt. Kellően átsült, pirított külső jellemezte pisztrángunkat, amely a köretként szolgáló ízletes káposztasalátával egy laza ebédként kitűnő választásnak bizonyult.

Marha steak kapros-gombás mártással, krumplikrokettel
SOMLÓI GALUSKA

Őszintén szólva nem bíztam abban, hogy a desszertet képes leszek-e megkóstolni… De amikor megláttam, nem tudtam ellenállni. Az édesség gazdagon leöntve csokival, narancskarikával és sok tejszínhabbal a tetején – ezt nem hagyhattam ki. Már az első falatnál észrevettem, hogy bizony ez más, mint a többi.

A séf nagyszerűen észrevette, mi hiányzik a legtöbb somlóiból. Fahéj hozzáadásával egy olyan ízhatást ért el, amilyent somlóinál többnyire még nem éreztem. Hibátlan, fenomenális desszert! Aki teheti, ezt ne hagyja ki!

VÉGSŐ ÍTÉLET

A csárdában töltött idő kellemesen telt, sajnos itt is kissé zavaró volt az oda nem illő zenei repertoár, mivel egy kereskedelmi rádiócsatorna szólt a hozzá tartozó reklámokkal és útinfókkal. Ennél kellemesebb hangulat is elővarázsolható lett volna az optimális zene kiválasztásával.

Teljesen elégedettek voltunk ellenben a minőségi pálinka kínálatával is, amely egy csárda nélkülözhetetlen kelléke. Az ételek díszítése leleményes, az otthonos és kellemes kiszolgálással pedig épp egy csárdához illő.

Ezt se hagyd ki:

Vendéglőlesen (Retro): Hencz Pub

Vendéglőlesen (2018): Hencz Pub (Csilizradvány)

Különbséget kell tenni egy étterem és egy csárda közt. Tudjuk, hogy a csárda rendszerint egyedi stílust képvisel, ami meg is mutatkozik a felszolgálásban és a környezetben egyaránt. Igaz, nem szakszerűen szolgáltak ki minket, de szívből, mosollyal, lelkesen és főleg otthonosan.

Különös volt ugyanakkor, hogy az egész konyhai személyzet a mellettünk lévő asztalnál kezdett ebédelni. Minket nem zavart, viszont íratlan szabály, hogy egy szakács vagy egyéb konyhai alkalmazott a nyitvatartás idején csakis a vendég hívására léphet az étterembe. Na de így viszont észrevehettem, hogy kellemes hölgyekből álló társaság uralkodik a konyhában, és ami a lényeg, gyönyörű szép tiszta ruhában volt mindegyikük. Ez pedig arra utal, hogy rend és tisztaság uralkodik a konyhán belül is, ahogy az egész József csárdában és környezetében.

Sertésszűz tejszínes gombával, sült krumpli, rizs

Meglátásom szerint részben változtatni kellene az étlapon, „csárdásabbá” , „parasztosabbá” tenni a kínálatot, főleg hideg előételek terén. Mellőzném a félkész áru ételkiegészítők használatát és a pizzát. Ez a közös véleményünk.

Egyébként rendezett a helyszín, készséges kiszolgálásban volt részünk, nem mellesleg pedig terebélyes adagokkal szolgáltak.

Az étteremben 68,41 €-t fizettünk.

Ami tartalmazta az üdítőket, pár üveg sört és egy minőségi pálinkát is.

Ajánlatom a vendégeknek a következő: Amennyiben tényleg otthonias környezetben, igazi háziasszony kiszolgálására vágyik, és tényleg jól akar lakni, bátran induljon el a József csárdába. Ételkínálata bőséges, és biztosan mindenki megtalálja a maga falatját, biztosan nem távozik éhesen. A József csárdában jót ettünk, és a kis gubancokkal kapcsolatos észrevételeink csupán építő jellegűek!

EREDMÉNY: 7,9/10


Az étterem minősítésénél figyelembe vettük a rendet, tisztaságot, a felszolgálást, az ételt és az egész környezetet. Szerkesztőink értékelései alapján a József csárda 7,9 pontot szerzett a tízes skálán. Kellemes környezetével, kiszolgálásával, finom ételeivel nagyon jó benyomást gyakorolt ránk. Jó étvágyat!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább