Kis nyújtás is lehet nagy segítség

Nem mi vagyunk az elsők, akik arról írunk, mennyire fontos, hogy az ember ügyeljen a helyes testtartásra. A negatív sémákat ismerjük: rohanó életmód, ülőmunka, már a sarki üzletbe is autóval megyünk és sorolhatnánk tovább. De mi van akkor, ha mindezek összhatására egyszer csak valóban jelzi a hátunk vagy a derekunk, hogy baj van? Nos, akkor talán próbáljuk ki az SM System tornát, amelynek bemutatásához Bereczky Éva oktatót hívtuk segítségül.

Hova vezethetők vissza az SM System torna gyökerei?  

Egy cseh ortopédorvos, Dr. Richard Smíšek fejlesztette ki ezt a módszert, amely 25 éves klinikai tapasztalatokon alapszik. Újabban egyébként SPS Metódusnak is hívják ezt a fajta tornát, ezzel a megnevezéssel is találkozhatnak vele az emberek.

Olyan pácienseken alkalmazzák, akiknek hát, medence, mellkasi, ill. nyaki területeken eredő fájdalmai vannak, ezen kívül a porckorongsérv, a szkoliózis és egyéb gerincproblémák, valamint nem specifikus hátfájások és bokasüllyedés kezelésében.

 

Ma már ezt a módszert rehabilitációként ajánlják az ortopédok is, de természetesen nem csak akkor érdemes elkezdeni a tornát, mikor már valaki meglátogatta a szakorvost, hanem sokkal előtte, mikor még nem szorul orvosi kezelésre az illető.

Dobai Bálint felvételei

Mi a célja ennek a mozgásgyakorlatnak?

Elsősorban a gyengült izomcsoportok megerősítése, a merev izmok ellazítása, valamint a gerinc és az ízületek mobilizálása. A torna csökkenti a porckorongokra ható nyomást, mindez a csigolyák közti rések növelésével érhető el. Egyszerűbben fogalmazva: a cél az, hogy mérsékeljük, adott esetben megszüntessük a hát- és gerincfájdalmakat. A fájdalom megjelenésének oka mindenekelőtt a hosszú távú egyoldalú terhelés.

A túlterheléssel alakulnak ki a mozgásrendszer diszfunkcióinak különböző fokozatai, csak ezután jönnek létre a csigolyák, ízületek, porckorongok elváltozásai.

 

Hogy ezt megelőzzük, nagyon fontos, hogy időben kialakítsuk az izomegyensúlyt, kiküszöböljük a helytelen testtartást. Ezt az SM System segítségével elérhetjük.

Milyen intenzitású gyakorlatok elvégzésére számíthat, aki elkezdi ezt a tornát?  

Az SM System egyszerűen elsajátítható gyakorlatokból tevődik össze, amelyeket egy gumikötél segítségével végzünk. Az elasztikus kötél lehetővé teszi a végtagok terjedelmes mozgását egyre fokozottabb ellenállással szemben, és egyben aktiválja a megfelelő izomcsoportokat, izomspirálokat. Így trakciót, azaz felfelé ható erőt hozunk létre, amely nyújtja a gerincet, csökkenti a porckorongokra ható nyomást. Ezáltal zavartalanná válik a tápanyagellátásuk és egyben a regenerációjuk. Az ilyen módon megerősített és megnyújtott izmok optimális mozgékonyságot és stabilitást adnak a gerincnek.

Csak azok járnak hozzád, akik már komoly fájdalmakkal küszködnek?  

Leegyszerűsítve talán azt tudom mondani, hogy elsősorban azok próbálják ki ezt a módszert, akiknek fáj a hátuk vagy a derekuk. Sajnos egyre több embernél jelentkeznek ezek a panaszok, mert

nagyon gyakori az olyan testtartás, amikor a medence helytelenül előrebillen, bizonyos izmok megrövidülnek, és túl nagy feszültség hárul a gerinc izmaira.

 

Ez az ágyéki és háti gerincszakasz túlzott görbületéhez vezet. Az SM Systemet azonban előszeretettel alkalmazzák élsportolók is kondíciós edzés céljából, sportteljesítményük növelésére. A módszer segít megelőzni a gerinc túlterhelését és degenerációját sportolás közben. Ajánlott az olyan sportot űzőknek, ahol a gerinc csak egyoldalú terhelést kap.

Te miként váltál az SM System oktatójává?

Először a Pilatesszel ismerkedtem meg, azután találkoztam ezzel a módszerrel, amely érdekes módon Magyarországon még kevésbé elterjedt, mint nálunk. Ezt azért mondom, mert szinte nincs is olyan magyar nyelvű szakirodalom, amely az SM Systemmel foglalkozna. Én is cseh könyvekből tanultam ezekről a tornagyakorlatokról, képzésre pedig Pozsonyba jártam.

Dunaszerdahelyen a Kukučín utcában van a stúdiónk, oda várjuk azokat, akik szeretnék kipróbálni.

 

Korábban nekem is voltak panaszaim, mivel teniszeztem, és bizony előfordult, hogy fájt utána a hátam, sőt, teniszkönyököm is volt. Akkor gondoltam, hogy kellene mellé találni valami kiegészítő mozgást. Szerencsére a torna segítségével elmúltak a panaszaim.

Hány óra a javallott, nagyjából mennyi idő után érezhető a javulás?  

Ez egyénfüggő. Van, aki csak megelőzési céllal próbálja ki a gyakorlatokat, ám minél többször végezzük azokat, annál jobb. Ha valaki nálunk elsajátítja a mozdulatokat, és azokat napi tíz percben akár otthon is gyakorolja, már az is hatásos. Amennyiben találunk magunkra ennyi időt egy nap, az már elég ahhoz, hogy formában tartsuk a gerincünket.

Milyenek a visszajelzések?

Szerencsére pozitívak. Vannak, akik már egy éve rendszeresen járnak, és azt mondják, hogy hasznukra vált a torna. Ezek a személyek aztán újabbakat hoznak magukkal, mert kinek ne lenne olyan családtagja vagy ismerőse, akinek ne fájna a háta. Az órán azonban sokat nem szórakozhatunk, mert nagy koncentrációt igényel a gyakorlatok helyes kivitelezése.

Ügyelni kell a helyes levegővételre, a far-, a has- és a bordaizmok aktiválására, a helyes testtartásra.

 

A hölgyek ugyan többségben vannak nálunk, de a férfiak sem ódzkodnak attól, hogy bejelentkezzenek egy női csoportba, ha fáj a hátuk vagy a derekuk. A tapasztalat azt mutatja, hogy általában a hölgyek beszélik rá a párjukat, hogy jöjjenek el erre a tornára, mert ez a kis nyújtás is nagy segítség lehet a számukra.

Fotógaléria:

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább