I Love ECO: Mű-vész

Elmentünk már a falig, nincs már több hely otthon, ahol ne lenne némi műanyag. Vészhelyzet közeli az állapot, éppen ezért kell már néhány ötlet, hogyan csökkentsük a műanyag használatát és mennyiségét. 

A cikk megjelent a Klikk Out 2018/3. számában.

E havi kérdésünk az volt, ki mit cserélt le az életében, hogy azzal is egy cseppet csökkentse ökológiai műlábnyomát.

D. M.:

Kevesen gondolnak arra, hogy hány fogkefét „pusztítanak” el egy élet során. Helyette: bambusz fogkefe, aminek a sörtéje is lebomló. 

K. A.:

Csapolt mosószer.

L. K.:

Elkezdtem szappant főzni, viaszos kendőket készítettem, szütyőket varrtam.

N. K.:

Komposztálok, szelektív hulladékot gyűjtök, zöld szigetet nézek a kislányommal és turkálunk.

M. P.:

Mi rengeteg mindenben csökkentettük az ökolábnyomunkat, pl.: flakonos tusfürdő és sampon helyett kézműves szappanokat, sampont használunk. Papírzsebkendő helyett textilt, PET palack helyett kulacsot, műanyag fogkefe helyett bambuszt, multi helyett lokális kiskereskedőnél vásárolunk, dobozos tej helyett csapolt üvegeset, műanyag zacskó és táska helyett vászonszütyőt és táskát használunk, és még folytathatnám. Már ezekkel rengeteg szeméttől szabadultunk meg!

D. L.:

Amióta eco életet élek, igazi asszonyság vált belőlem: műanyag táska helyett varrok anyagtáskát, zacskó helyett varrok szütyőt, műanyag doboz helyett reklámújságból fonok kosarat, vagy régi pólókat nyírok szét, amiből kosárkát horgolok. Mindennap főzök, és ha véletlenül rendelek, csakis saját dobozba csomagoltatjuk. Az ételt nem dobjuk ki. Nyáron rengeteget befőzök (lecsót, uborkát, almapaprikát, olajos paprikát, ruszlit, lekvárt, kompótot, nutellát stb.), mosószert készítek, öblítő helyett ecetet használok. Szelektálok, komposztálok, szóval I love ECO.

G. M.:

Mivel vegán vagyok, gond volt a vegán sajt, illetve vegán tej beszerzése, mert mindent műanyagba csomagoltak. Aztán kókuszból, illetve mandulából megtanultunk tejet gyártani, illetve kesuból és mandulából sajtot. Találtunk olyan gyártót, aki fenomenális mandulajoghurtot gyárt üvegcsomagolásban. A dm-ben növényi fasírtok széles palettáját lehet beszerezni üvegcsomagolásban. A Kék Duna áruházban a földszinten lehet beszerezni fűszereket csomagolásmentesen, amiket saját dobozkába adagolnak, a Tescóban pedig rengeteg magot (kesu, mogyoró, dió, tökmag, szárított gyümölcsök), amit szintén belecsomagolnak a saját papírzacskókba, dobozkákba. Ami még nincs megoldva, az a vegán tejszín, virsli meg a tempeh.

G. É.:

Csapoltatni járunk saját palackba mosószert, öblítőt, tisztítószereket. Műanyag mosogatószivacs helyett tengeri szivaccsal mosogatok, hagyományos sütőpapír helyett komposztálható sütőpapírt használok, műanyag borotva helyett pedig klasszikus borotvát pengével.

K. V.:

A sminklemosó vattakorongokat leváltottam saját készítésűre: kb. vatta nagyságú korongokat vágtam ki egy puhább törülközőből, és kettőt összevarrtam, hogy legyen tartása. Tükörre, üvegre csak ecetes mosogatós vizet használok mar évek óta.

V. E.:

Laoszból írok, ahol szintén probléma, mint mindenütt máshol is, a sok műanyag. Itt a szívószálakat cserélték le több helyen bambuszra, ami két évig kitart, újra használható, és úgy kell tisztítani, hogy éjjel beáztatod ecetes vízbe.

Cs. Sz.:

Felmosáshoz ecet, szódabikarbóna, teafaolaj (fertőtlenít). Eldobható pelenka helyett mosható. Szirupot csapoltatok. A ruhákat megjavítom, ha lehet, ha nem, akkor válogatok, mit lehet másra felhasználni, mi lehet másnak jó.

P. E.:

Kovászolok a gyerekek nagy örömére. Gyümölcsöt, zöldséget termesztünk. A gyerekruhabörze az egyik kedvenc lelőhelyem, a textilpelenka nálunk alap. Minimalizáljuk a hulladékot, ahogy lehet.

B. Z.:

Kicsi falu Csallóköznádasd, de: havonta egyszer begyűjtik a műanyag flakonokat, kupakokat a hivatal bejáratánál. Konténerbe gyűjtünk és amit lehet, felajánlunk: van ruhagyűjtő konténer, háztartási használtolaj-gyűjtő konténer, évente kétszer lomtalanítunk a faluban, a Föld napja alkalmából szemetet gyűjtünk a falu körül, márciustól a háztartások külön gyűjtik a papírt, a faluban pedig vannak nagy konténerek kihelyezve üvegre, papírra. Két helyen gyűjtünk elemeket, LED és spórolós égőket.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább