A valaha élt öt leggazdagabb gengszter

Az extrém toplistás sorozatom eddigi részeiben megismertük a legveszélyesebb repülőtereket, ellátogattunk a világ legextrémebb pontjaira és találtunk méregdrága holmikat az eBay-en.

A mai epizódban azt az öt embert mutatom be nektek, akik viszonylag rövid idő alatt grandiózus vagyonra tettek szert, nem éppen a legtisztább módszerekkel.

Még ha az is járja, hogy a bűn nem fizet, ezek a gonosztevők ennek pont az ellenkezőjét bizonyították. A huszadik század elején az alkoholbiznisz, az illegális fegyverek, a szerencsejáték és a prostitúció volt a menő, később a masszív kokaincsempészet Kolumbiából Mexikón át az Egyesült Államokba.

Az alábbi öt ember közül mind iszonyatos elszántsággal, hidegvérrel építette fel birodalmát, melyet a pénzükkel tapasztottak össze.

Griselda Blanco 

A hírhedt miami kokaincsempész-királynő, Griselda Blanco, azaz a Fekete Özvegy a kolumbiai Medellín kartell oszlopos tagja volt. A 70-es és 80-as években az ő felügyelete alatt zajlott a kokóbiznisz, ami vastag csövön öntötte az ölébe a milliókat.

Vagyona mintegy 500 millió dollár volt, mire börtönbe zárták. 10 év büntetés végrehajtás után visszatért Kolumbiába, ahol 2012-ben meghalt.

Al Capone

Minden idők leghírhedtebb gengsztere Alphonse Gabriel Capone, azaz Al Capone. A nagy tilalom alatt Capone irányította az illegális alkoholbizniszt, a prostitúciót és a szerencsejátékokkal kapcsolatos üzleteket Chicagóban, ami évente 100 millió dollárt hozott a konyhára. Capone ezt hosszú éveken át nyomta profi szinten, hisz senki sem szólt rá.

Aki ellenség volt, azzal azonnal végzett, megvesztegette a rendőrség tisztviselőit, bírákat, sőt magát, a chicagói polgármestert is. Már csak a titkosszolgálat maradt, amelyet nem tudott megvenni, így 1932-ben adócsalásért 11 év börtönbüntetésre ítélték.

Meyer Lansky

Meyer Lansky Lengyelországból származó zsidó bevándorló volt, aki a szerencsejáték legális és illegális oldalán is uralkodott Amerikában. Lansky olyan hírhedt gengszterekkel paktált le, mint Charles „Lucky” Luciano és Ben „Bugsy” Siegel, és közösen alapították meg a Murder Inc. (Gyilkosság Kft.) csapatot.

Sok-sok konkurens hidegre tétele után Lansky felépítette a szerencsejáték-ipart Floridában, Las Vegasban és Kubában, ami egészen a kubai forradalomig működött. Akkorra az amerikai Forbes magazin listázta emberünket a világ 400 leggazdagabb embere körében.

Több mint félmilliárd dolláros vagyonát svájci bankszámlákon fialtatta. Mind közül talán ő volt az egyetlen, ki idős koráig élvezhette vagyonát, 81 éves korában halt meg szabad emberként.

Pablo Escobar

Pablo Escobar talán a modern korszak legismertebb kábítószerura. Ő vezette a Medellín Kartellt, amely milliárd dollárnyi mennyiségű kokaint importált az Egyesült Államokba.

A Forbes magazin Escobart is említi, de őt már a világ 7. leggazdagabb embereként, nettó vagyona 20 milliárd dollár volt.

1993-ban Escobart a kolumbiai hatóságok elkapták, majd amerikai segítséggel eliminálták (eltették láb alól), miután megszökött egy kolumbiai börtönből.

Amado Carrillo Fuentes

Listánk élére Amado Carrillo Fuentes került, aki a mexikói Juarez-kartell vezetője volt. A Lord of the Skies (Egek Ura) néven került a köztudatba, hiszen elképesztő repülőgépflottával rendelkezett: 22 darab Boeing 727 repülőgépet használt, amelyek Kolumbiából Mexikóba, később az Egyesült Államokba csempészték a kokaint.

Fuentes becsült vagyona 25 milliárd dollár volt, ami negyede a világ jelenleg leggazdagabb embere, az Amazont alapító Jeff Bezos 105 milliárdos vagyonának.

Fuentes egyik csempész Boeing-je. Fotó: airliners.net

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább