Vendéglőlesen: József csárda

Fotók: Ugróczky István

Mivel a csárdák szerelmese vagyok, kifejezetten örültem a József csárda újralátogatásának a vendéglőles alkalmával. Aki esetleg még nem tudná, annak megsúgom, hogy a vendégek körében nagyon közkedvelt csárda Padányban található, mindössze 8 kilométer távolságra Dunaszerdahelytől, és immár hetedik éve nyújtja tágra az e vidékre tévedő vándorok bendőjét… 🙂

A cikk megjelent a Klikk out 2018/3. számában.

AZ ÉTTEREM ÉS AZ ÉTLAP

Azon tűnődtem, mennyire szükséges a csallóközi éttermekben asztalt foglalni, így hát tettem egy próbát: enélkül tértünk be a József csárdába! A tömérdek vasparipáról már az érkezéskor látni lehetett, hogy itt talán egy kis gond lesz. 🙂 Hatalmas szerencsénkre belépésünkkor épp felszabadult egy asztal, így rövid időn belül kényelmesen helyet foglalhattunk…

Nagyon jó látni, hogy manapság egy étterem majdnem minden ülőhelye foglalt. Ahogy az emberek beszélgetnek, egy kellemes, természetes dőzsölés hangulatát keltik, ami utánozhatatlan élményt nyújt.

A helyszín kialakítása a célnak megfelelő, ám mint mindent, még ezt is lehetne fokozni. A legnagyobb díszítőelem maga a tetőszerkezet, amely ügyes ácsok kiváló munkáját tükrözi, és egyben egyedi stílust kölcsönöz a helyszínnek. Nem hiányozhat a cserépkályhából pislákoló tűz, ami a szó szoros és átvitt értelmében is egy kis melegséggel árasztja el az étterem belterét.

Egykor: Vendéglőlesen (Retro): József Csárda (Padány)

 

Ami azonnal szembetűnt, hogy az étlapot a nyitás óta nem nagyon változtatták a séfek, pedig ennyi év után lehetséges, hogy jót tenne egy kis üdítő felfrissülés, vagy legalább a szezonális jellegű ételek bevetése. Mindenképpen átgondolnám az előételek kínálatát, hiszen – csak néhányat kiemelve – a görög saláta, a rántott hagymakarikák vagy a mozzarella paradicsommal nem nagyon illik egy jellegzetes csárda kínálatába, akárcsak a gnocchi vagy a pizza. Egyébként az ételkínálat nagyon is bőséges, így az embernek már néha gondot is okoz a kiszemelt „áldozat” kiválasztása…

Ropogós harcsadarabkák, joghurtöntettel

ELŐÉTELEK ÉS LEVESEK

Az előételek terén a salátaágyon, joghurtos öntettel tálalt ropogós harcsadarabkákat (5,80 €) választottuk. Egy hatalmas tálban landolt, mennyiségével akár egy főétellel is felvehetné a versenyt. A rántott harcsa remek volt, a friss, ropogós halfalatkák vegyes salátával párosultak, utóbbin viszont sajnos nem igazodtam ki. Volt benne mindenféle zöldség, amely a konyhában megtalálható, még kukoricakonzerv-származék is. Nem mondom, hogy baj a sokszínűség, ám mivel az uborkától a lilahagymáig szinte minden részét képezte a salátaágynak, így jellegtelen és zavart keltő ízkavalkádot okozott. A kevesebb néha több!

A Jókai bableves (3,90 €) viszont egy nagyon jó választás! Már most felhívom a figyelmeteket, hogy féladagot rendeljetek, amennyiben második fogást is szeretnétek fogyasztani! Számomra ugyan kissé túl füstös ízhatással rendelkezett, ám annak ellenére is remek volt. Bőséges adag, és tejszínnel ékesítve nagyon hamar függőséget okoz… 🙂

Az Újházi tyúkhúslevest (1,90 €) kicsit test nélkülinek mondhatnám, amelyben nem találtam meg a tökéletes ízvilágot.

Fogyasztható volt, forró volt, szép tiszta volt, bőséges volt, ám valami mégis hiányzott a különlegességhez.

A HALÁSZLÉ (nem véletlenül írom nagybetűkkel!) harcsából (5,90 €) annyira jól sikerült, hogy merem állítani, évek óta nem fogyasztottam jobbat! Hihetetlenül kiegyensúlyozott ízvilág, amelyet Erős Pista erejével tökéletesre hangoltam. Gratula a séfeknek!

FŐÉTELEK

Harcsapaprikás, túrós csuszával (7,80 €)

Egy igazi csárdás klasszikus, amely méltóan tartja helyét az étlapon. Egy ízig-vérig magyaros sikerfogás, amely a József csárdában kiváló! Jómagam egy kissé pikánsabban szeretem, de ez orvosolható volt az asztalnál. Lágy, krémes állag, friss, puha harcsafalatkákkal, mennyei túróstésztával. Még ha az a szalonnapörc is rajta lett volna…?!

///

Bélszíncsíkok Stroganoff módra, sült burgonyával (10,80 €)

Az orosz Pavel Stroganoff nevéhez fűződő étel mindig egy kis különlegesség számomra, mivel a marha legjavából, vesepecsenyéből készül.

A József csárdában kissé újragondolva készítik el, mivel jelen van még a répa, az uborka és a gomba is. Az ízvilág kissé édeskés, olyan vadasszerű, ám a végeredmény különleges és egyben remek!

///

Bakonyi csirkecsíkok, sült burgonyával (7,10 €)

Nagyon ízletes étel, amelyet tejfölös, szalonnás, gombás alapon készítenek, és amelyet tökéletes sült burgonyával tálalnak a József csárdában. Omlós csirkehús, és egyben ízletes ragu! Egy szintén magyar klasszikus, amelyet biztosan imádni fogsz!

///

Sült kacsamáj pirított hagymával és sült hagymakarikákkal (14,40 €)

Az utóbbi időben hatalmas közszeretetnek örvend a kacsamáj, amelyet egykor csak ünnepnapkor fogyasztottak. Úgy vélem, minden nap ünnepnap, amelyet megélünk, így kissé felturbóztuk az esténket… 🙂

Hagymán dinsztelték omlósra, a kérge viszont ropogós maradt ennek a fejedelmien elkészített májnak. Egyszerű és nagyszerű étel, ám amilyen gyorsan és jól el lehet készíteni, olyan könnyen el is lehet rontani! Friss lilahagymával, kenyérrel és rántott hagymával ellenállhatatlan fogás volt!

Somlói galuska

ÉDESEM

A somlói galuska (3,20 €) a József csárdában még mindig verhetetlen! Ízvilágának messze földön nincsen párja, úgyhogy annak ellenére, hogy majd elpukkadtam, meg kellett kóstolnom… 🙂 Kihagyhatatlan!

A túrós palacsinta vaníliapudinggal (3,90 €) szintén egy remekmű! Az ízletes túrókrémmel töltött palacsintát nyakon öntik vaníliakrémmel, és egyben besütik. Eszméletlenül finom desszert!

Túrós palacsinta vaníliapudinggal

SZUMMA SZUMMÁRUM

Ahogy visszaolvastam lapunkban a József csárda pár évvel ezelőtti vendéglőlesét, konstatáltam, hogy teljes mértékben azonosulok az akkor leírtakkal. Egy nagyon kellemes hangulatú hely, ezt ugyanakkor még lehetne fokozni. A hideg fényt árasztó izzók cseréjével, hétvégenként pedig akár egy cimbalmos „sarokba szorításával” jócskán változna a hely atmoszférája.

Jómagam az étlapot kissé átkreálnám, a félkész és a konzerv alapanyagok használatát jobban (vagy teljesen) visszahúznám.

Minimális változtatásokkal sokkal autentikusabb élményt lehetne nyújtani a József csárdába betérő vendégnek… De jelen esetben is jól áll a mondás: minek változtatni azon, ami tökéletesen működik?!

A vacsora 81 €-ba került, amelyből az italok 15,40 €-t tettek ki.

Hangsúlyozzuk, hogy a fent leírtak kizárólag csapatunk tagjainak véleményét tükrözik.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább