Mentális zsákutcák a munka világában (1. rész)

Fotók: Pexels

Újonnan induló rovatomban olyan, a lelki egészséggel kapcsolatos témákat, helyzeteket szeretnék érinteni, amelyekkel mindannyian találkoztunk már. Ezeket a jelenségeket sokszor nem tudatosítjuk, holott hatással vannak a közérzetünkre, döntéseinkre – szeretném tehát őket „nagyító alá tenni“, hogy együtt merengjünk el rajtuk.

A cikk megjelent a Klikk Out 2018/03. számában.

Elsőként a munkahelyi környezetből eredő problémákkal foglalkozom, mivel megfigyeléseim szerint az egészség után talán a munka az, amivel kapcsolatban a legtöbbet panaszkodnak az emberek.

Az emberiség elenyésző százaléka foglalkozik olyasmivel, amit valóban szeret. Elégedetlenek vagyunk a fizetéssel, a főnökkel, a kollégákkal, a munkaidővel – és e kicsinyesnek tűnő gondokat észrevétlenül hazacsempésszük magunkkal, hogy a feltöltődésre szánt szabadidőnkben is tovább agyaljunk rajtuk.

Ugye, ismerős a vasárnap délutáni/esti gyomorgörcs, amikor tudod, hogy a hétfő már a sarok mögött les? Olvass tovább!

A HR felelőssége

A HR (human resources = emberi erőforrás-menedzsment) dolga az, hogy a megfelelő munkavállaló a megfelelő helyre kerüljön. E szakma módszertanának hiányosságaként róható fel, hogy a HR-es munkatárs elsőroban az életrajzban foglalt adatokat és a papíron bizonyítható képzettséget veszi figyelembe a döntéshozatalnál, míg a jelentkezők egyedi minőségei háttérbe szorulnak.

Például egy várhatóan stresszes pozícióra való interjúztatás során nem szentelnek időt és figyelmet a stressztűrő képesség azonnali letesztelésének vagy az esetlegesen lappangó mentális zavarok felderítésének. Lehetséges, hogy egy erősen introvertált személy nem képes húsz másik emberrel egy légtérben, „open office“ ültetésben dolgozni – vagy élesben képtelen higgadtan kezelni a nem várt helyzeteket. Emiatt ha megfeszül, sem tud beválni az adott munkakörben. A sikertelenségek elejét lehetne venni a nem csak a megszerzett diplomákra, nyelvvizsgákra fókuszáló, kellemes légkörű munkainterjúkkal, vagy akár egy céges pszichológus alkalmazásával, aki megfigyelőként, de akár aktív kérdezőként is jelen lehet.

Nyomás alatt

Az újoncok hamar „mélyvízbe“ kerülnek – ám senki sem figyelmezteti őket azokra a mentálhigiénés zsáutcákra, amelyek a testi vagy a lelki egészség megingásához vezethetnek.

Ha túl nagy nyomásnak vannak kitéve, a dolgozók néhány év elteltével hajlamossá válhatnak a túlzott megterhelésből fakadó kimerültségre, destruktív hozzállásra, túlérzékenységre, depresszió kialakulására vagy a kiégésre is. Ezekből a jelenségekből újabb krízisek fakadhatnak, vagy akár a karrier végét is jelenthetik – épp ezért fontos odafigyelni rájuk és még időben kezelni őket.

A cégek elsődleges célja a profit maximalizálása – emellett azonban gyakran elfeledkeznek arról, hogy a munkavállalók elsősorban hús-vér, emberi lények, akiknek a munkafeladatok végzését összhangba kell hozniuk életük más területeivel (családdal, magánélettel) is. A frusztrált munkaerő rossz munkaerő – lelki gondjai miatt kevésbé figyel a munkájára, többet hibázik, többet jár orvoshoz, többet hiányzik (emiatt összeütközésbe kerülhet a munkatársakkal is), végeredményben pedig kevesebbet termel.

Irreális elvárások az új helyen

Business Colleagues Together Teamwork Working Office

Főleg a kezdő munkavállalókra jellemző, hogy az elnyert pozíció betöltésének nagy lelkesedéssel, elvárásokkal teli vágnak neki, majd az iram fokozatosan lassulni kezd. A rutin lassan kezd kialakulni, megjelennek az első problémák, kihívások (szakmai, ill. személyes téren is), konfrontálódnak a csoport többi tagjával, esetleg a vezetéssel – csomó válaszút elé kerülnek tehát, ahol helyes döntéseket kell hozniuk.

A kezdő alkalmazottnak tudatosítania kell azt, ha egy meglévő munkaközösségbe lép be, ahol már leosztásra kerültek a szociális szerepek (hangadók, manipulátorok stb.), ezért alkalmazkodnia kell a kialakult játékszabályokhoz. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden szituációban meg kell hunyászkodnia, és nem juttathatja érvényre a véleményét – ezt azonban ajánlott tapintatosan tenni. A kompromisszumkészség hiánya vagy az önző hozzáállás hamar szemet szúrhat a többieknek, ami nézeteltérések kibontakozásához vezethet.

[td_smart_list_end]

(folyt. köv.)

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább