A Kreténkorong kerge serege

2018-ban valószínűleg már nem sokan akarják bebizonyítani, hogy a Föld „gömbölyű” (geoid). Ennek ellenére egyre többen vélik úgy, hogy a Föld bizony olyan lapos, mint egy zsaludeszka. Mindenki kapaszkodjon, bemutatkoznak a Laposföld hívők.

Ez már önmagában is elég szomorú (és az is, hogy egyáltalán foglalkozom vele), de lássuk, mit is vél valósnak ez a kedves „kis” közösség, és miért olyan veszélyes ez.

A Laposföld hívők úgy hiszik, hogy a Föld egy lapos korong, és a peremét egy száz méter magas (igazából még nem döntötték el, mennyi legyen) jégfal, az Antarktisz veszi körül, hogy ne folyjon le róla a víz, és mi se eshessünk „le” a széléről (a hova is?).

 

Meggyőződésük, hogy a Nap és a többi csillag is csak illúzió, és nem forró gázból álló hatalmas fuzionáló égitestek, hanem egyfajta anomáliák – ráadásul mindenkinek külön Napja van! Ez a forradalmi felfedezés annak az óvodásnak pattanhatott ki az uzsonnás dobozából, aki észrevette, hogy Ferike szemszögéből nézve kicsit „arrébb van a Nap”, mint Pistike szemszögéből. Ráadásul hiába kerekedik fel bármelyikük, és vesz egy hosszú sétát a délutáni tejecske után, a Nap mindig követi őt az égen. Zseniális.

A Laposföld hívők szerint nem létezik az űrkutatás, sosem jártunk sem a Holdon, sem a Föld körül, ez mind csak számítógépes trükk, sőt (!) a gravitáció sem létezik, és aki mást mer állítani, azt egyszerűen hülyének titulálják. De akkor vajon miért „esik le” minden, amit leejtünk?

Hát, mert a lapos Föld gyorsan száguld „felfelé” az űrben…, szóval, ha ugrunk egyet, akkor nem a tömegvonzásnak köszönhetően landolunk, hanem egyszerűen a Föld jön alánk…

 

Olyan kísérletekkel „bizonyították be”, hogy a Föld lapos, mint amikor egy teniszlabdát vízbe áztattak, majd megpörgették a levegőben. És láss csodát, a centrifugális erőnek hatására a víz lerepült a labdáról – akkor a Földről miért nem repül le a víz? Jön a kérdés. És a WC-ből miért nem repül ki a víz, ha Ausztrália alattunk van, „fejjel lefelé”?

Szerintük Holdfogyatkozás is azért van, mert a Hold banán alakú, saját fénye van, és simán csak elfordul. Annak bizony semmi köze a Föld Holdra vetült árnyékához, a Nap pedig a lapos Föld fölött kering körbe-körbe. Szerintük így néz ki a nappalok és éjszakák váltakozása:

A Föld lapos alakját a következő nem éppen Nobel-díjas elméletekkel támasztják alá:

  • A Föld nem lehet geoid alakú, hiszen akkor leesnénk az aljáról.
  • Ha gömbölyű lenne, akkor a repülőgépeknek folyamatosan le kéne nyomniuk az orraikat, különben egyenesen kirepülnénk az űrbe.
  • Ha gömbölyű lenne, akkor a cipőink talpának is íveltnek kéne lennie, nem pedig egyenesnek.
  • Ha gömbölyű lenne, látnunk kéne a horizont görbületét kb. 10 centiről is.
  • A víz mindig vízszintes. Az nem lehet görbe, hiszen egy lavórban sem az.
  • Ha lenne gravitáció, akkor a madarak sem tudnának repülni, hanem odatapadnának a földhöz.
  • Mert csak és kész – ez a kedvencem.

Persze vannak még meredek ötleteik. Például képesek szó szerint érteni a hideg és a meleg fény fogalmát, és ezt bőszen a gyakorlatba is átültetik. Szerintük a Holdnak saját hideg fénye van, mégpedig azért, mert ha kiteszünk éjjelre egy pohár vizet az udvarra – a Hold hideg fényére-, az éjjel sokkal hidegebb lesz, mint amikor a Nap süti nappal.Szerintük a kormányok, a NASA, a SpaceX és mindenki (de mindenki) hazudik nekik, és nem akarják, hogy tudják az igazságot. Nem azzal van a baj, ha valaki valamiben kételkedik – hiszen a nagy felfedezések is majdnem mind így születtek, – azzal van a baj, amikor valaki egy tudományos axiómát mindenféle alátámasztás, bizonyíték vagy épkézláb állítás nélkül elsöpör, és kitalál valami légből szedett baromságot, amit aztán világszerte több százezren követnek.

És hogy honnan az ötlet? Hát innen:

Ez nem más, mint az Egyesült Nemzetek (UN) logója. Persze a Laposföld hívőket nem izgatja, hogy a kontinensek formái távol állnak a valóságtól, és az sem, hogy Ausztrália (jobb felső kontinens) alapterülete közel megegyezik Észak-Amerikáéval (bal-közép), holott a valóságban a különbség cirka 17 018 000 négyzetkilométer.

Elég annyit beírnunk a Google-ba, hogy laposföld, és máris több ezer oldalt, cikket, „kutatást” és egyebet találunk, ami a lapos Földdel, és annak bizonyításával foglalkozik.

Nem is olyan rég egy megszállott, magát kutatónak nevező idős férfi kilőtte magát egy saját készítésű rakétával a sivatagba,

 

hogy bebizonyítsa, tényleg lapos a Föld. Nem jutott fel túl magasra, de a szegénységi bizonyítványát azért aláírta a csúcson.

Hogy haltak ki a dinoszauruszok? Hát így, egyszerűen lerepültek a Földről:

Megkérdeztek pár hívőt, hogy mégis honnan jöttek rá, hogy lapos a Föld? A válaszuk az volt, hogy megnéztek pár videót az interneten, és meggyőződtek róla. Pár… videót. És ez elég volt ahhoz, hogy a gyerekeiknek is ezt tanítsák. Hogy a Föld lapos, a Nap és a csillagok csak úgy vannak, a gravitáció nem létezik, és sosem jártunk a sztratoszféra határán túl. Hogy miért csak a Föld lapos, azt egyelőre nem sikerült kitalálniuk, ebben viszont mindannyian egyetértenek.

Ez az enyhén szólva tudatlanság elég volt ahhoz, hogy egy olyan mozgalom induljon el, ami nem ismer pardont, mindent megtesz annak érdekében, hogy bebizonyítsa a saját „igazát”.

 

Az alábbi videóban Balázsék (Morning Show) a magyarországi Laposföld hívők helytartójával készítettek egy beszélgetést. Mindenki kapaszkodjon, de legalább üljön le közben:

Ez kérem, a Kreténkorong kerge serege, vagyis az oktatási rendszer bukásának beigazolódása. Szép munka.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább