A legjobb megzenésített versek II.

Az előző legjobb megzenésített versek válogatás után sok hiány merült fel az emberekben, a kedves olvasókban, mert valamelyik kedvencük, szívüknek kedves kimaradt. Szubjektív lista volt, ahogy ez is az, bár figyelembe vettem a kommenteket, az igényeket és amivel tudtam azonosulni, ami számomra is sokatmondó, igényes, az helyet kapott a listán.

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Szerző: Lóránt András

Az első rész: A legjobb megzenésített versek

Három József Attila versfeldolgozás, talán nem túlzás (hiszen a magyar irodalom egyik legnagyobbjáról beszélünk), mindegyik más miatt kiemelkedő, de vannak kortárs versek, költőnők, a közös mindegyikben ugyanaz, az alapanyagból a hangszerek, hangok segítségével valami újat sikerült a művészeknek alkotniuk.

Bérczesi Róbert: Kész a leltár (József Attila verse)

Bérczesi Róbert a Hiperkarma alapítója, frontembere időnként szeret egy szál gitárral kalandozni különböző műfajok között, olykor más művészeket segítségül hívva. Legújabb önálló lemezén (Én meg az Ének) jelent meg ez a József Attila vers (Kész a leltár) feldolgozás is. 56 másodpercnyi csoda. A költemény 1936 november-december körüli keletkezésű. Létösszegző, ilyen verseket életük alkonyán írtak a legtöbben, akkor még senki nem sejtette, hogy ez egyike lesz József Attila kései versei közül.

Hobo: Haláltánc ballada (Villon ballada-Faludy György átköltésében)

Földes László ‘Hobo’ Faludy György Haláltánc balladájához nyúlt hozzá nagyszerűen. A vers maga nem műfordítás, sokkal inkább szabados átdolgozás, átköltés. A kötet megjelenésekor sokan kritikai hangvételt ütöttek meg, mert tiszteletlenségnek tartották elferdíteni a verseket, illetve sokaknak a témák is szúrták a szemét. Mindenféleképpen megemlítésre érdemes tény, hogy Faludy György először a nyilvánosság elé ál-Villon versekkel lépett fiatalon. Földes Lászlóhoz amúgy is közel áll Villon munkássága, Akasztottak balladájacímmel csinált önálló estet. S most itt van ez a művészeti csoda, amit két a saját területén kiemelkedő alak alkotott.

Balázs Árpád: Bodzavirág (Nemes Nagy Ágnes: Tavaszi felhők című verse)

Ez a dal igazából a 2016-os magyar rövidfilm a Mindenki (rendezte: Deák Kristóf) miatt lett ismert (ezt éneklik a gyerekek a kórusban, a  film végén), mely Oscar-díjat kapott, de Balázs Árpád magyar zeneszerző,  által megzenésített vers Nemes Nagy Ágnes szerzeménye és a Tavaszi felhők címet viseli, érdekesség, hogy a kórusművet a költőnővel együtt írta, a Szigligeti Alkotóházban.

További megzenésített versek az f21.hu oldalán!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább