Szupergyümölcs – Ezt edd tavasszal!

KLIKK-ARCHÍVUM

Napjainkban divatossá vált néhány gyümölcsfajtát a „szupergyümölcs” jelzővel illetni. Ezek a növények a gyümölcsfélék fogyasztásának átlagos, pozitív élettani hatásai mellett egy sor más, kedvező tulajdonsággal bírnak. Lássuk csak, mit is takar ez a trendi kifejezés pontosan!

A cikk megjelent a Klikk Out 2015/03. számában.

Előfordulhat, hogy a cikk némely részei már nem aktuálisak, az eredeti hangulatának és üzenetének megőrzése céljából viszont nem módosítottunk rajta.

Kora tavasszal a szervezetünk már egészen kifogy az elraktározott vitaminokból, ásványi anyagokból és nyomelemekből. Ilyenkor egy igazi „restartra” van szükségünk, hogy a téli időszak után energiával telve, feltöltődve lépjünk át az új évszakba. A rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, ugyanakkor meg kell állapítanunk, hogy nem létezik olyan, egyedüli növény, amely a szervezet minden szükségletét, teljes körűen képes kielégíteni.

MI AZ AZ ANTIOXIDÁNS?

A szupergyümölcs olyan gyümölcsfajta, amely kiemelkedően pozitív hatással van ránk, s amelynek legmeghatározóbb jellemzője a magas antioxidáns- és tápanyagtartalom. Az antioxidánsoknak az oxidatív stressz negatív hatásainak leküzdésénél, és az ebből eredő károsodások, betegségek megelőzésénél van fontos szerepük.

A szervezet önmagában is képes reagálni a szabad gyökök „támadásaira”, viszont a védtelenné vált, legyengült szervezet tehetetlen a negatív külső hatásokkal szemben. Ezért érdemes kompenzációról gondoskodni.

Kutatások igazolják, hogy a szabad gyökök felelősek többek között a daganatos betegségek, szív- és érrendszeri megbetegedések, érelmeszesedés és az öregedés bizonyos folyamatainak kialakulásáért. Azon kívül, hogy e gyümölcsféléket fogyasztva gyorsan juthatunk energiához, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket juttathatunk a szervezetbe, az emésztés megterhelése nélkül.

A LEGNÉPSZERŰBB SZUPERGYÜMÖLCSÖK

Goji

Kínában őshonos növény. poliszacharidokban gazdag termés, fogyasztása pozitív hatással van az idegrendszerre és a memóriára. Alacsony glikémiás index-szel rendelkezik, fokozza a zsírlebontást, szabályozza a vércukorszintet, immunrendszer-erősítő, látásjavító hatással bír, fokozza a kis erek vérkeringését. 19 esszenciális aminosavat és kb. 150 bioaktív mikroanyagot tartalmaz, amelyek kedvező hatásainak felsorolásához a lap hasábjai kevésnek bizonyulnának. 🙂

Noni

Nagyjából 2000 éve alkalmazzák a népi gyógyászatban, világszerte ismert. Elsősorban a sejtműködést és sejtregenerációt támogatja, megkönnyíti a tápanyagok sejtekbe jutását. Depresszió, kedvetlenség, levertség esetén valóságos csodaszer, ugyanis a benne található xeronin jól kapcsolódik a szerotonin sejtekhez.

Homoktövis

Kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma, viszont mivel igazi életanyag-bombáról van szó, fogyasztása napi szinten csak kis mértékben ajánlott. Erős immunerősítő, járványidőszak, baleset, krónikus betegségek, allergia esetén javallott fokozott fogyasztása. Zsíroldó és anyagcsere-serkentő hatása közismert, de fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatását is előnyére írhatjuk.

Gránátalma

Háromszor akkora antioxidáns-tartalommal bír, mint a zöld tea vagy a vörösbor. Perzsia területéről származik, több trópusi országban meghonosult a termesztése. Egy természetes hormont, ún. ösztront tartalmaz, ezért sikeresen alkalmazható a változókor tüneteinek enyhítésére. Sejtregeneráló hatású, a rákos sejtek kialakulását, azok szaporodását megakadályozza. Kozmetikai felhasználása is sokoldalú, mivel gátolja az öregedést és a ráncok kialakulását.

Acai bogyó

Az utóbbi évek „sztárgyümölcse”, a belőle készült termékek nagy népszerűségnek örvendenek világszerte. Dél-Amerika őserdeiben terem. Csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet, a szívműködésre és az érrendszerre pozitív hatással bír. Fogyókúrák alkalmával is ajánlott a fogyasztása, növeli az állóképességet, különleges aminosav- tartalma segíti az izomsejtek regenerálódását. Az összes növény közül az acai-nak legnagyobb az ORAC-értéke (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Minél magasabb az ORAC-érték, annál magasabb az oxigéngyök-fogó képesség – itt dől el az antioxidáns hatás, amely a daganatos betegségek megelőzésében, terjedésében kulcsfontosságú lehet.

[td_smart_list_end]

***

Mindenkinek ajánlom a szupergyümölcsök fogyasztását, hiszen finom ízük mellett rengeteg egyéb, a fentiekben felsorolt pozitív hatással bírnak. Ha tehetjük, vigyük be őket friss gyümölcs vagy préselt lé formájában, koncentrátumként.

Szervezetünk biztosan hálás lesz érte!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább