Esterházysodom… Egy nő – könyvajánló

Fotó: MTI

Forgách András: 12 nője után, íme, egy hasonló témájú könyv, Esterházy Péter: Egy nő című kötete. 

Ez a könyv nem más, mint egy sűrű novellafüzér, melyben érzéki jelenetek részletekbe menő leírásával szemlélteti az író az adott pár meghitt pillanatait.

 

Én magam legszívesebben oldalanként tenném le a könyvet, hogy egyet szusszanhassak. Olyan érzéki leírások ezek, olyan mély értelműek, olyan magasztosak, hogy mindegyik után szeretném magam ottfelejteni és még úszkálni bennük egy kicsit.

97 novella 97 nőről. De mindegyikben ott a férfi is, aki mesél. Szavakba önti azokat a megfoghatatlan érzéseket, melyeket mi magunk, a saját pillanatainkban ugyancsak nem találunk.

Színekkel, érzésekkel, lélegzetelállítóan hű módon. A mondatai rövid tömörsége újra és újra elgondolkodásra, megtorpanásra késztetnek. De olvasom is tovább, s mint valami éhes vadállat, falom föl a sorait. Gurul a szemem a szavakon, mert oly simák, oly puhák és ízesek.

Egy nő, pontosabban az összes nő érzéki, és a legtöbbször meztelen is az egyes novellákban. Sovány, kövér, van, hogy büdös is. De mindegyikük érdeme, hogy a mesélő férfi imádatának tárgyai. 

 

Finom és vad gyönyörrel értekezik róluk, a Nőről, aki annak a másfél oldalnak a hősnője. Képes másfél oldalba tömöríteni akár egy egész életet. Mondanivalóval, tanulsággal, okkal és okozattal.

A mély értelmű tőmondatok flegmasága önmagukat meghazudtolva mégis úgy viselkednek, mintha csak felületes tartalommal bírnának.

Az olvasó könnyen azt hiheti, hogy nincs is más értelme a szavainak, csak ahogy írva van. Talán nincs is. De ezek az egyértelmű mondatok mégis úgy sorakoznak egymás mellé, mint egyenletes füzérben a gyöngyök, mint a puhán ívelő, hullámzó hegyvonulatok. Jelentésük pedig gyanúsan többfelé ágazik.

Feltétlenül ajánlom azoknak:

– akik nem rettennek meg a dolgok nevükön nevezésétől,

– akik szeretik az érzékiséget,

– akik próbálják megérteni a férfi és a nő közti dinamikákat, akár játszmákat,

– akik magányosak, és egy kis érdekességre vágynak,

– akik kapcsolatban élnek, de egy kis fűszer mégis hiányzik,

– akik csak szimplán érdeklődnek Esterházy iránt, és újra valami izgalmasat olvasnának tőle,

 – akik egy könnyen olvasható, mégis maradandó irodalmi élményre vágynak.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább