Ilyen, amikor a Google mesterséges intelligenciája felhív egy fodrászatot, hogy időpontot kérjen

A Google keddi I/O konferenciájának csúcspontja az volt, amikor a Google Assistant nevű alkalmazás felhívott egy fodrászatot, hogy időpontot egyeztessen a fodrászat asszisztensével. A telefon másik végén lévő hölgynek látszólag fogalma sem volt róla, hogy egy mesterséges intelligencián alapuló algoritmussal beszélget.

A fejlesztést a Google vezetője, Sundar Pichai mutatta be, amit nem kis üdvrivalgás fogadott a nézőtérről. Főleg, hogy az algoritmus szinte jobban beszél angolul, mint egy élő ember, ráadásul időnként még hümmög is.

 

 

 


Ez az AI a Google elmondása szerint nem egy chatrobot, tehát nem lehet vele bármiről csevegni.

Kifejezetten egy-egy feladat lebonyolítására fejlesztik, és ha a beszélgetés a számára nem megfelelő vizekre téved, megpróbálja visszarántani a konverzációt ismerősebb talajra.

 

Ha így sem sikerül megoldania a feladatot, az AI jelez a Googlenek, ahol egy direkt erre a feladatra alkalmazott ember átveszi a beszélgetést az AI-tól. Tehát nem beszélgető társat fejlesztenek, hanem asszisztenst, aki/ami lebonyolítja helyettünk az intéznivalókat.

A nyílt beszélgetés jelenleg (még) rendkívül bonyolult az AI-ok számára, de persze nem lehetetlen. Egyébként a Google nem sok információt hozott nyilvánosságra az algoritmus működéséről, többek között azt sem tisztázták, hogy a mesterséges intelligenciának szólnia kell-e majd róla, hogy egy AI készül felhívni bennünket, hogy asztalfoglalást, fodrászt, ételrendelést vagy bármi egyebet intézzen. Őszintén szólva, ha ő (?) nem mondja, sosem találjuk ki.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább