„Ne kezeljük tárgyként őket!”

Fotó: Pixabay

Németh Szilvia és Nagy Olga évek óta azért dolgoznak városunkban és a környéken, hogy a kóbor és kidobott macskák számára lehetőséget teremtsenek az életben maradáshoz. Az önkéntes munka kihívásairól beszélgettünk Szilviával.

Az interjú egy részlete a Dunaszerdahelyi.sk-val folytatott együttműködésünk révén kerül közlésre.

Mi a tapasztalatotok a dunaszerdahelyi macskatartókkal? Sok a felelőtlen gazda?

A felelősségteljes gazda gondoskodik a macskájáról. Nagyon fontos a kasztrálás, ivartalanítás, amivel hozzájárulunk a macska egészségéhez, valamint az ivarérett kandúr életét is megmentheti, hiszen a párzás időszakában vérre menő harcok is kialakulhatnak a kandúrok között.

A nőstény macska évente akár 15 utódot is hozhat a világra. A kiscica édesnek és cukinak hathat, viszont ő is felnőtt macska lesz és tovább szaporodik.

Jelentős probléma, hogy aki nem ivartalanítja macskáját, azzal érvel, hogy úgyis elviszik majd a kiscicákat.

 

Ezért látunk az interneten is rengeteg ingyen elvihető kismacska hirdetést. Sok a kóbor macska is, akik valamikor valakihez tartoztak, csak már nem foglalkoznak velük.

Kapcsolódó tartalom

Melyek a leggyakoribb problémák?

Sajnos a macskákkal kapcsolatban még mindig a régi téves információk vannak a köztudatban.

A toxoplazma fertőzést például nagyobb eséllyel lehet elkapni fertőzött hústól, zöldségtől vagy gyümölcstől, mint a macskától. Az emberek nagy százaléka átesett ezen a fertőzésen, úgy is, ha soha nem volt macskája.

 

A másik nagy probléma a már említett kasztrálás és ivartalanítás kérdése. A fejlett világunkban még sokan nem tartják fontosnak, sőt, a nézeteik szerint az élet rendje, hogy a macska szüljön vagy fogyó cikknek gondolják, mivel a kinti macskát elütheti az autó vagy elkóborol.

A teljes interjú elolvasható a Dunaszerdahelyi.sk-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább