A dunaszerdahelyi holokausztra emlékeztek

A Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség szervezésében emlékeztek meg a zsidó temetőben lévő Holokauszt áldozatainak emlékfalánál a vészkorszakban elhunyt dunaszerdahelyiekről június 10-én.

A cikk egy részlete a Dunaszerdahelyi.sk-val folytatott együttműködésünk révén kerül közlésre.

A megemlékezés elején Baruch Veselý, a jeruzsálemi zsinagóga kántora elénekelte a Gyász imáját, majd meggyújtották az emlékezés lángjait.

Ezt követően előbb Kornfeld Tibor, a Dunaszerdahelyi  Zsidó Hitközség vezetője szólt, felidézve a 74 évvel ezelőtti dunaszerdahelyi deportálásokat. Kornfeld egyben figyelmeztetett, hogy ma is erős a szélsőségek jelenléte, s ezek az erők több országban parlamenti képviselettel is bírnak.

A napi európai eseményekkel párhuzamot vonva kiemelte, hogy az utóbbi három-négy évben az Izraelbe érkező emigráns „Franciaországból érkezett, egy olyan országból, ahol a háború óta megszakítás nélkül működnek a demokratikus intézmények. Fel kell rá figyelnünk, és keresnünk ennek a ténynek az okait.” Kornfeld szerint az ENSZ különböző szervezetei, de hasonlóképp az Európai Unió vezető politikusai „egyáltalán nem igyekeznek az okokat gyógyítani, hanem csak mutogatnak a következményekre”, s kritizálják a cionista eszmét.

„Az igazmondás fontosabb, mint a diplomatikus szokások” – húzta alá.

A teljes cikk elolvasható a Dunaszerdahelyi.sk-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább