„Olyan lesz, mint a dunkirki ütközet” – harmadik nagy erőpróbájára készül a dunaszerdahelyi Pingvinek csapata

Két éve a Gibraltári-szoros átúszása volt a céljuk. Teljesítették. Tavaly a Loch Ness-i tavat sikerült meghódítaniuk, a hároméves ciklus végén pedig a La Manche csatorna oda-vissza átúszása az idei álmuk. Ha a feltételek adottak lesznek, akkor a Sportfanatic Pingvinjei júliusban vetik magukat a habokba, hogy olyat tegyenek, amit előttük még soha senki: hármas váltóban átússzák a veszélyes áramlatokkal, sziklákkal és medúzákkal teli 34 kilométeres tengerszorost.

Világbajnoki éremmel „gyúrtak” a nagy kihívásra

A Dunaszerdaheyi Sportfanatic Polgári Társulás jeges úszóinak kimagasló sikereiről már korábban is több alkalommal beszámoltunk magazinunk hasábjain.

Az írás megjelent a Klikkout 2018/6. számában.

A sportklub vezetője, Hideghéty Tibor legutóbb a jeges úszók észtországi világbajnokságán szerzett eredményeiről számolt be, amely versenyen Pék Dezső ezüstérmet szerzett 450 méteres gyorsúszásban. Ezzel ő lett az első világbajnoki éremszerző szlovák színekben, Nyáry Richárd pedig szintén kimagasló eredményt elérve a negyedik helyen zárt. A versenyzőknek 0,5 fokos vízben kellett teljesíteniük a távot, úgy, hogy a parton -6 fokot mutatott a hőmérő.

ifj. Hideghéty Tibor felvételei

Téved azonban, aki azt hiszi, hogy a Pingvinek ezután hátradőlnek, és a hasukat süttetik a dunaszerdahelyi termálfürdőben. Az igazi próbatétel akkor vár majd rájuk, amikor a fél Csallóköz a Balaton partján vagy valamilyen all inclusive riviérán fogja múlatni az időt. Ők ugyanis ehelyett hajót bérelnek, és nekiveselkednek életük eddigi legnagyobb próbatételének, a La Manche csatorna átúszásának. Majd’ elfelejtettük: oda-vissza.

Vítek egyéniben, a többiek váltóban

A Pingvinek csoportját már egy igazi nagyágyú, a csallóközi felmenőkkel büszkélkedő, korábbi cseh válogatott edző, Rostislav Vítek is erősíti, aki szintén célul tűzte ki magának a La Manche csatorna kétszeres átúszását. „Jelenleg a szlovák hosszútávúszók edzőjeként dolgozik, és neki mi is nagyon sokat köszönhetünk. Tavaly a skóciai expedíció során is húzta a csapatot, kialakította az étrendet, ellátott bennünket hasznos tanácsokkal” – méltatta a cseh sportembert Hideghéty Tibor, a Sportfanatic vezetője. Mivel Vítek egy irányban korábban már átúszta a csatornát, profinak számít ebben a sportnemben, ezért úgy döntöttek, hogy ő egyedül vág neki a dupla távnak.

A Pék fivérek, Dezső és Endre pedig Nyáry Richárddal kiegészülve hármas váltóban próbálják meg teljesíteni az embert próbáló feladatot.

 

„Úgy érzem, az elmúlt két év során kellő tapasztalatot gyűjtöttünk ahhoz, hogy ezzel a szűkített csapattal vágjunk neki a célkitűzésnek” – jegyezte meg Hideghéty, aki elárulta, hogy Vítek világcsúcsdöntésre készül. Ha tizenhat óra körül tudja teljesíteni a dupla távot, erre minden esélye meg is van.

Felkészülten támad a csapat

A csapat edzéstervét Vítek készítette elő, aki július első hetében, a hármas váltó pedig két héttel később utazik ki Angliába. A Pingvinek nagyon komolyan veszik a feladatot, jó pár kiló is lement róluk, hogy minél jobb erőben legyenek a megmérettetés idejére. A távot oda-vissza hármas váltóban még senki nem teljesítette. A Pék fivérek és Nyáry Richárd is munka mellett gyakorolnak.

Nincs olyan nap, hogy ne edzenének a misérdi tóban vagy az X-Bionic sportközpontban. Igazi megszállottak, még éjjel sötétben is úsznak a bójákkal kijelölt tóban. „Tartalékként edz a trióval Makai Zoltán is, aki szlovák színekben elsőként úszta át a csatornát, egy irányban. Ő tapasztalt úszóként képviseli majd a Sportfanaticot, segít a szervezőmunkában, és ha kell, beugróként is számíthatunk rá” – mondja Hideghéty. El is kél a segítség egy ilyen nagy volumenű expedíció szervezése során, amely nem kevés papírmunkával, engedélyeztetéssel jár. „Hajót kell bérelnünk, kérvényt kell benyújtanunk a brit úszószövetséghez, időpontot kell foglalnunk az úszásra, szállást pedig a csapat számára” – sorolja az intéznivalókat a Sportfanatic vezetője.

Nem lesz sétagalopp

Az úszók Doverben merülnek majd a habokba, és a calais-i kikötő jelenti számukra a féltávot, ha a sodrás nem viszi távolabb őket a francia kikötővárostól. A parton csupán egyperces pihenőt engedhetnek meg maguknak, és máris lendíteniük kell a karjukat a visszaútra. Az úszást nagyon szigorú szabályok szerint ellenőrzik.

A váltóban kötelező a sorrend betartása, és egy úszó csak egy órát tölthet a vízben, aztán cserélni kell.

 

Az előzetes számítások szerint a stábnak közel 25-30 órát kell majd eltöltenie a kísérőhajón, ahol alvásra aligha lesz lehetőség.

Kemény erőpróbára számíthat tehát a kísérőcsapat is, nemcsak az úszók. A La Manche csatorna légvonalban 34 kilométer hosszú, a víz hőmérséklete pedig nem haladja meg a 13-15 fokot.

„Lábtörés, hasmenés, medúzacsípés, hullámverés, bármi megtörténhet. Nem tudjuk előre, milyen megpróbáltatások várnak majd ránk.

 

Dezső a Gibraltári-szoros átúszásakor tengeribeteg lett, órákon keresztül hányt. Erre is fel kell készülnünk, mert a csatornában uralkodó áramlatok nagyban befolyásolhatják az állóképességünket, és megnövelhetik az eredetileg tervezett táv hosszát. Az úszók azt mondják, jobb a vízben, mint a hajón, ezért sajnálni fognak bennünket, kísérőket” – vonja magasra a szemöldökét a csapatvezető.

Coca-Colával a tengeri betegség ellen

A hajón két helyi kapitány váltja majd egymást, az úszókat pedig állandóan szemmel kell tartani, nehogy baj legyen. A jobb láthatóság kedvéért az úszósapkájukra egy piros villogót is felerősítenek. „Az etetésük is szigorú előírások szerint történik. Nem érintheti meg a hajót az úszó, és ugyancsak nem érhet hozzá az etetője kezéhez. Ha ezt az angol versenybíró észreveszi, véget vet a kísérletnek.

Ezért egy rúdra erősített shakerbe nyújtjuk be számukra az ennivalót, ami általában vagy leves vagy forró csokoládé.

 

Ezt pillanatok alatt ki kell inniuk, mert amint nem koordinálja valaki a mozgását, máris sodorja tovább az áramlat” – avat be a részletekbe az elszánt sportvezető. Érdekességként hozzáteszi, hogy pár karton Coca-Cola nélkül biztos nem indulnak útnak, mert tapasztalataik alapján ez az üdítőital bizonyult a legjobb tengeri betegség elleni szernek.

„Erre készülünk három éve”

A csapat számára az is némi aggodalomra ad okot, hogy sikerül-e egyáltalán a vízbe szállniuk a tervezett júliusi időpontban, mert ehhez elengedhetetlen a csillagok megfelelő állása, vagyis a kedvező időjárás. Azt már tudják, hogy dagálykor kell indulni Doverből, és a távot az S betű mintájára, kanyarogva érdemes megtenni, így kerülhetők el a veszélyes áramlások, melyekre ha nem figyelnek, könnyen az Atlanti-óceánban találhatják magukat.

„A calais-i kikötőnél a víz alatti sziklák is veszélyt rejtenek magukban, arról nem is beszélve, hogy maga a sós víz vörösre marhatja az úszóink vállát, miközben karjukkal szelik a hullámokat. Mi azonban erre készülünk három éve. Gibraltár volt a legrövidebb szakasz, s azt mondják,

aki hosszútávúszóként nem ússza át a Loch Ness-i tavat, az nem is igazi úszó.

 

Ezen a két erőpróbán már túl vagyunk, a hároméves ciklus utolsó fázisaként fordulunk most rá a célegyenesre, a legnagyobb kihívásnak számító La Manche-csatornára. Nagyon sok munkánk van a felkészülésben és az előkészületekben, amely során az önkormányzat és a DS-Car is támogatott bennünket. Teljesítményünkkel igazolni szeretnénk, hogy van értelme a jeges, illetve a hosszútávúszásnak, mert ezáltal világszerte megismerhetik Dunaszerdahely nevét a sportág szerelmesei” – teszi hozzá Hideghéty Tibor.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább