Amikor a tehetség túl nagy teher – Öngyilkos írók, festők

Tim Bergling, művésznevén Avicii korai és érthetetlen halála megdöbbentette a társadalmat. Tim saját kezével vetett véget életének, mert a maximalista művész a visszavonulás után se találta meg a békét és a boldogságot. Példája nem egyedülálló, a művészvilágban számos öngyilkossággal véget ért élet, karrier volt. Persze nem csak a művészeket sújtja a depresszió, a szorongás, de ők talán az átlagnál is fogékonyabbak a hangulati és érzelmi zavarokra, lelki alkatukból kifolyólag. Azonban az alábbi művészek életében vannak összecsengések, amik a sok más dologgal együtt a végső tragédiához vezethettek. Értelmetlen halálok voltak vagy kiutak az élhetetlen életekből? Vannak kérdések, amikre nincsenek válaszok.

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Szerző: Lóránt András

1. rész: Amikor a tehetség túl nagy teher – Öngyilkos színészek, énekesek

Írók

Ernest Hemingway

Ernest Hemingway egész életében mentális problémákkal küzdött, depressziós volt és személyiségzavarral is kezelték. Ha mindez nem lenne elég, egy ritka örökletes (hemokromatózis / vasanyagcsere zavar) betegségben is szenvedett. Az 50-es évekre leromlott az állapota, és valószínűleg a tünetei kezelésére alkalmazott elektrosokk-terápia is inkább az agy, a személyiség leépülésében segédkezett.

Többször emlegette emlékezőtehetsége romlását, mint az életkedv elvesztésének egyik legnyomósabb okát. Aztán ez odáig fajult, hogy 1961-ben, 61 évesen főbe lőtte magát. (Apja, valamint testvérei is öngyilkosok lettek.)

Festők

Vincent van Gogh

Vincent van Gogh életében valószínűleg az első komolyabb törés akkor következett be, amikor egy szerelmi ügy miatt családja és barátai megszakították vele a kapcsolatot. Apja 1855-ben bekövetkezett halála után családja, Theo kivételével örökre elzárkózott tőle. Aztán 1888-ben Eugène Henri Paul Gauguin érkezett Vincenthez. Egy ideig rendben mentek a dolgok, de a megfeszített munkatempó, a nem megfelelő életvitel következtében van Gogh idegei felmondták a szolgálatot. Először Gauguint támadta meg a borotvával az udvaron, majd saját maga ellen fordította, és  22:30 és 23:00 óra között inkább saját bal fülét vágta le vele.

Hallucinációi voltak és epilepsziás rohamai, de bekövetkezett a nyugalom időszaka, elhagyta a kórházat is. Időszakosnak bizonyult a jobb lét, nem érezte jól magát, magányos volt. Bevonult egy szanatóriumba, majd azt elhagyva idegrohamot kapott és három hétre tudatát vesztette. Amikor magához tért, elfogadta, hogy gyógyíthatatlan beteg. Ezután életét a hosszú, fájdalmas rohamok és a lázas munka jellemezték. 1890. július 27-én magára lőtt a mezőn, ahova festés ürügyén ment. Két nap múlva, 37 évesen meghalt. “Az emberi szenvedésnek soha nem lesz vége” – ezek voltak utolsó szavai.

További alkotók tragikus öngyilkosságáról olvashatsz az f21.hu-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább