Anya autózik. Így NE indulj útnak a haroméveseddel!

Fotók: Pixabay

Ha anya elhatározza, hogy útnak indul, mégpedig a Balaton felé, akkor ennek semmi nem állhat az útjába. Főleg, ha egy jó batárnője hívja, hogy töltsön nála pár napot egy vízközeli, kedves házikóban.

Gyerek felpakol, ruhák bepakol, s indul a mandula.

 

Akarom mondani, a mazsola, mert anya, ugye, nem egy tapasztalt kilométergyúró. Idő, mire mazsolából egy tisztességes, vagy éppen tisztességtelen sofőrré válik az ember. Azt már megtanultam, hogy a vezetés közbeni magabiztosság igen fontos.

Kellő fölényességet kölcsönöz az arcnak az utazós kaja flegma csámcsogása, a napszemüveg mögé bújás és kormány alá becsúszás, vagy csak egy laza kikönyöklés is.

 

Anya tehát összeszedte magát, és bepakolta végre a lakás legfontosabb alkotóelemeit, hogy aztán máshol is problémamentesen felépíthesse és kiépíthesse komfortzónáját, majd kiélvezhesse otthona kissé mesterséges, de kifogásolhatatlan kényelmét.

S igen, a kis hároméves egy fontos eleme az egésznek, otthonunk vázának biztos mestergerendája. Így az ő igényei szerint csoportosítható az útra való felkészülés minden egyes fázisa.

Összeszedtem tehát pár jó tanácsot, amit érdemes egy hosszabb autóút előtt megfogadni.

Rosszullét, hányás és társai

Ha anyukaként/apukaként Te is rosszul voltál a hosszabb autóutakon, akkor eléggé esélyes, hogy a gyerekednek sem lesz könnyebb. Tehát ne tégy olyat, amivel a saját és az ő helyzetét is megnehezítheted! Azaz például NE etess vele az út kellős közepén fagyi-hamburger-sültkrumpli kombót, még akkor sem, ha adtok magatoknak 20 perc pihenőt, mert nagy eséllyel végzi a biztonsági öv finom díszítőelemeként a végeredmény.

Jó a felkészültség, de az akarás ugyanolyan fontos

Anya szépen megveregette a vállát, amikor nemcsak a kötelező mesekönyveket és játékokat pakolta el, hanem egy pár különleges extrát is. Mint például a műanyag teniszütőket és a hozzá tartozó szivacslabdát, a piros frizbit és a strandolós pokrócot. De mindez nem elég!

Mert NEM elég az, ha a kocsi kapotáját koptatják ezek a dolgok. Úgy még hasznosabbak, ha az ember ezeket magával is viszi, miközben leslattyog a strandra. Így elkerülhető, hogy a következő mondatok hagyják el a szádat: „Nem vehetjük meg! Van már ilyenünk, csak épp nem hoztuk el magunkkal. Nem, nem kell még egy labda a többi húsz mellé. Majd legközelebb jobban figyelünk és hozunk azt is.”

Kell a nyugi

Sokszor elég, ha az összeszedettség látszatát kelted. De akkor nem, amikor Te vezetsz és egy hosszú út vár Rád. Ilyenkor tanácsos a lehető legjobban felkészülni. NE kapkodj! Járd végig a fejedben az utat és gondold át, hogy mire lesz közben szükségetek!

Írd fel a bepakolandókat és a lista alapján készíts elő mindent, csak azt követően tedd őket a bőröndbe! Egy rutinos utazó tudja, hogy mennyire fontosak az apró részletek és az is, hogy tudd, mit hova tettél. Ne kövesd el azt a hibát, hogy mindent csak összehánysz!

Éld meg a nyaralást!

Amikor megérkeztetek, már ne a következő állomáson töprengj, hanem légy jelen! Éld meg, hogy ott vagytok, ahova egész évben vágytatok! Szeresd a napot, a hegyeket, a vizet, akárhol is jársz! Ha pedig véletlenül valamit mégis otthon hagytatok, akkor se aggódj. Biztosan megoldjátok!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább