Legyetek jók, ha tudtok!

Volt itt már annyi minden, és annyi mindennek az ellentettje is, hogy pár apróság miatt kimondottan szuper így az uborkaszezon közepén azt érezni, hogy valami bimbózik odabent. Sokakban. Történt pár olyan apróság, ami miatt nem kell se globálisan, se lokálisan pironkodni.

A cikk megjelent a Klikk Out 2018/08. számában.

Idehaza egy masszaként állt be a nép a tavasz óta a közutakon is horzsoló traktorosok mögé. Nem került rájuk a „duzzogó” billog a világháló arctalanul pofátlan okostónijaitól, mint annak idején az orvosi vagy nővér-, illetve a pedagógussztrájk résztvevőire. Hiába okoztak néhány kellemetlen órát az utakon, nem került – legalábbis érezhetően – felszínre az egó az aszfalton. Eldöcögött köztük, mögöttük az ország apraja nagyja, sikerült tudomásul venni, hogy helyettük nem fog senki aratni, legfeljebb babérokat, az meg elmehet a jó büdös repcét szagolni.

Megúsztuk a vb-t is. Na, legalábbis hellyel-közzel. Nem győzött a színház, se a pénz, és noha egyik csapat sem mutatott maradéktalanul és kifogásolhatatlanul príma teljesítményt az elejétől a végéig, győztek a kicsiknek szurkolók, a kreativitásnak szorítók és a multikulti. Nem az okádék színház, a hatalom vagy épp a bunkerfutball.

Európa három legváltozatosabb kultúrájú lakosságával bíró országa ott volt a négy között, a negyedik meg a kicsi. No to racism – kapjon ez végre tartalmat is!

 

Ahol pedig igazán megmutatkozott az elmúlt hónapban az egymásra utaltságunkból fakadó feltétlen odaadás, a Földet pátosz nélkül is körbeölelő jóindulat, az az ifjú focisták és edzőjük thai barlangból való kimentésének története. Függetlenül attól, hogy milyen banális ostobaság miatt alakult egyáltalán ki a drámai helyzet, a vélt reménytelenség nem lincshangulatot képzett, hanem kitaposta az utat kifelé a sötétségből.

Az élet írta a legjobb filmsztorit, és mindenki együtt szurkolta végig nagytotálban.

 

Hogy miért kerültek ezek az egymástól teljesen független szálak ugyanabba a kötegbe?

Mert én így képzelem el, amikor az egyik ember megfogja a másik kezét, örül a másik megérdemelt sikerének és szorít a bajba jutottnak. Ez a jó oldal, itt kéne valahogy ragadni.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább