Az első dunaszerdahelyi botlatókövek

Az első dunaszerdahelyi botlatókövek ünnepélyes elhelyezése zajlott hétfőn délután a városi hivatal épületével szembeni sétányon.

A cikk egy részlete a Dunaszerdahelyi.sk-val folytatott együttműködésünk révén kerül közlésre.

A ceremónia elején Andrej Čierny, az antikomplex.sk polgári társulás képviselője szólt a szép számban megjelent emlékezőkhöz. Elmondta, társulásuk vállalta fel a német nyelvben Stolpersteine néven, magyarul botlatókövek elhelyezésének hazai koordinációját, miután felismerték, Szlovákiában az ilyen jellegű megemlékezés hiányzik a holokauszt áldozatai iránt. Kiemelte, 24 országban 70 ezer ilyen kő került már kihelyezésre, ezzel is emlékezve azon áldozatokra, akik a második világháború szörnyűségei alatt szenvedtek halált, miközben sírhelyet sem kaptak.

A botlatókövek Gunter Demnig német szobrász alkotásai, aki Dunaszerdahelyen is maga helyezte el a köveket. Az áldozatok előtt tisztelgő, macskakőre rögzített 10×10 centiméteres réz emléktáblák, amelyeket az áldozatok egykori lakhelye előtt helyeznek el a járdába süllyesztve. Ezek a kövek a lakóhelyek mindennapjaiban teszik láthatóvá és kézzelfoghatóvá a történelmet. A botlatókövek ötlete több, a kölni szintók kitelepítésére emlékező művészi akció során fogalmazódott Gunter Demnigben az 1990-es évek elején. 1994-ben mutatta be az első 250 követ a kölni evangélikus templomban, az Antoniterkirchében. Próbaképpen 1995. január 4-én helyezte el az első botlatóköveket Kölnben. Szlovákiában első alkalommal 2012-ben kerültek elhelyezésre ilyen emlékkövek.

A cikk folytatása elolvasható a Dunaszerdahelyi.sk-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább