Pillanatkép

KLIKK OUT-ARCHÍVUM

Ecuadorban kivágják az őserdőt. Annak is azt a részét, ami, ha lehet így fogalmazni, az őserdő legjava. Egyesek szerint a föld élővilágának leginkább sokszínű területéről van szó. Az ok az átkozott fekete arany. Elkeserítő történet. Ami még szomorúbbá teszi, az az, ami ezt megelőzte.

A cikk megjelent a Klikk Out 2013/09 számában. (A cikk eredeti címe: Pillanatkép 2013)

Előfordulhat, hogy némely részei már nem aktuálisak, az eredeti hangulatának és üzenetének megőrzése céljából viszont nem módosítottunk rajta.

Fotó: Pixabay

Az ecuadori elnök még kétezer-hétben felajánlotta, hogy békén hagyják az erdőt, amennyiben a fejlett országok hajlandóak összedobni a kőolaj-kitermelésből származó becsült összeg felét, vagyis 3,6 milliárd dollárt.

Nos, öt év alatt az összeg nem egész fél százaléka gyűlt össze, úgyhogy Ecuadorban berántják a motorfűrészeket.

Nem vagyok naiv. A történet biztosan nem ennyire fekete-fehér. Rengeteg szemszögből lehetne vizsgálni a dolgot. Van, aki egyszerű zsarolásként tekint az ötletre. Más azt mondja, semmi garancia arra, hogy a kért összeg átnyújtása után az erdő épségben marad.

Szerintem azért említésre méltó a dolog, mert tökéletes keresztmetszete korunknak. Az igazi érték nem fontos. Sokkal fontosabb az ár. Bizalmatlanság és képmutatás.

 

Borítóterv: Gocoň László

Az eset számomra felvet egy fontos kérdést. A média felelősségét. Öt év telt el az ötlet bejelentése óta. Az én figyelmemet valahogy mégis elkerülte az ügy körül kirobbant médiafelhajtás. Úgy hiszem, nem is volt. Történt mindez abban a korban, amikor az amerikai elnök kutyájának nevét is megtudhatjuk a hírekből.

Végre volt egy ügy, ami érdemes lett volna arra, hogy a sajtó által megkapja a világ figyelmét, és esetleg valami pozitív történjen. Vagy legalább megadva az embereknek a döntés jogát. De a sajtó nem találta ezt olyan horderejű kérdésnek, ami befért volna a napi félórás népbutításba. Nincsenek illúzióim a szabad sajtóról, hiszen hogyan lehetne szabad az, ami valakinek a tulajdonában van. A sajtó mára a hatalom szócsöve és annak kiszolgálója lett.

Még egy adalék a történethez. Az EU, az IMF és az Európai Központi Bank jóváhagyta a legutóbbi, 5,8 milliárd eurós kölcsönrészlet kiutalását Görögországnak. Hát itt tartunk.

Egyetlen vigaszom, hogy a természet erősebb a betonnál. Pár száz év ember nélkül a Földön, és mintha itt se lettünk volna.

Ha ez a világ normális, akkor én inkább hülye akarok lenni.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább