A cigányzene örömünnepét tartották Dunaszerdahelyen

A (sokak szerint a) Rákóczi-indulót és a Rákóczi nótát alkotó Bihari Jánosra, „A Magyar czigányok közt Orpheusra”, a nagyabonyi születésű, majd Dunaszerdahelyen élt világhírű magyar zeneszerzőre és hegedűművészre, a verbunkos stílus legnagyobb képviselőjére emlékeztek október 7-én Dunaszerdahelyen koszorúzással és nagyszabású gálaesttel.

A cikk egy részlete a Dunaszerdahelyi.sk-val folytatott együttműködésünk révén kerül közlésre.

A Csaplár Benedek városi Művelődési központot színültig megtöltő emlékest előtt a szervező Dunaszerdahelyi Roma Muzsikusok Polgári Társulás és a társszervezők, a megyei önkormányzat, a Dunaszerdahelyi Városi Hivatal, a Csallóközi Népművelési Központ, valamint a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ nevében megkoszorúzták a hegedűvirtuóz mellszobrát.

A koszorúzáson dr. Hájos Zoltán polgármester méltatta az egykori zeneszerzőt, illetve a mában munkálkodó Dunaszerdahelyi Roma Muzsikusok Polgári Társulás elévülhetetlen, hagyományőrző munkáját.

Ezt követően a gálaesten előbb Bihari János életútját elevenítették fel, majd kiemelték, hogy a Dunaszerdahelyi Roma Muzsikusok Társulása példaértékűnek tartja Bihari életművét és munkásságát, ezért is tisztelegnek a nagy előd emléke előtt idém már tizenötödik éve.

A cikk folytatása elolvasható a Dunaszerdahelyi.sk-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább