Hájos Zoltán: Lehetőség és felelősség

Hájos Zoltán 2009-től vezeti Dunaszerdahelyt polgármesterként, amely gazdaságilag és kulturális szempontból is a felvidéki magyarság erős bázisa. November 10-én pedig újra versenybe száll a polgármesteri posztért.

A sportnak nagy szerepe van Dunaszerdahelyen. Több iskola sportpályája is felújítás alatt áll. Mely iskolákat érinti a felújítás, és mikor készülnek el a munkálatokkal?

A DAC-nak és a női kézilabdacsapatnak köszönhetően városunkban a labdajátékoknak nagy a népszerűsége a fiatalok körében, de szeretnénk az atlétikát is közkedveltté tenni. Ezért mind az öt önkormányzati alapiskolában a régi, salakos atlétikai pályákat gumi felületű pályákra cseréljük. Ez folyamatban van. A nyári, forró időjárásban a felhasznált technológiát nem lehetett alkalmazni, ezért most zajlanak a munkálatok. A tanítási időn kívül a város lakosai is használhatják majd ezeket a létesítményeket, ahogy azt eddig is tehették. Ezekre a beruházásokra a város saját forrásaiból folyósította a pénzt az iskoláknak.

A sportpályákon kívül az iskolai konyhák modernizálása is a város jelenlegi prioritásai közé tartozikKözpontosítják is az iskolai étkeztetést. Miért döntöttek így?

Öt iskolai és kilenc óvodai konyhát működtet az önkormányzat. Már két évvel ezelőtt felmerült a korszerűsítés szüksége. A régi típusú gépeket nehéz pótalkatrésszel ellátni vagy javítani. Folyamatosan kicserélhettük volna a régi berendezéseket, viszont a beszerelt gépek nem lettek volna egyforma típusúak, emiatt a szervizelésük nagyon sokba került volna.

A szakemberek véleményét kikérve a képviselő-testület úgy döntött, hogy központi konyhákat alakítunk ki, két iskolai és egy óvodai konyhát. Az önkormányzat létrehozott egy kft.-t, amely ezeket a konyhákat fogja működtetni.

A társaság első beruházása a Szabó Gyula Alapiskola konyhájának korszerűsítése volt, amely teljes mértékben önkormányzati pénzekből valósult meg.

 

Az eredmény a 21. század követelményeinek megfelelő modern konyha, amely akár napi 1000-1200 ebéd elkészítésére is alkalmas. Egyelőre a helyi iskolának főznek, de további két iskola diákjainak az étkeztetését is szeretnénk innen megoldani.

Melyik óvodában lesz a központi óvodakonyha?

Az Október utcai óvodában. Ez egy következő lépés lesz. Pillanatnyilag a vége felé közelednek az épület felújítási munkálatai: többek között a tetőszigetelés, a falak hőszigetelése, a fűtésrendszer korszerűsítése zajlik.

Az óvoda felújítására 337 ezer euró vissza nem térítendő támogatást nyert az önkormányzat a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programból a Bethlen Gábor Alap pályázatán.

 

A későbbiekben itt alakítunk majd ki egy központi konyhát. De gondolunk a nyugdíjasok étkeztetésére is. Jelenleg a Szociális Szolgáltatási Központon keresztül történik az ellátásuk. Lehetőségét látjuk annak, hogy az iskolai konyhákon keresztül biztosítsuk be az idősek étkeztetését. Ez mindenképpen az ebédek árának csökkenéséhez vezetne.

Milyen további önkormányzati beruházások valósultak meg, illetve miket terveznek?

A biztonságos és folyamatos közlekedés érdekében út- és járdafelújítások zajlottak, 2016-tól körülbelül hat kilométernyi útszakaszon és nyolc kilométernyi járdaszakaszon. Másfél kilométer hosszúságú új autóút és csaknem hatszáz méternyi új járda is kiépült. A lakosság kényelmét szolgálja a 224 új parkolóhely. A felújított régi parkolóhelyek száma is jóval meghaladja a százat.

A város tisztaságának fenntartására törekedve új, zárható hulladékgyűjtő szigeteket tervezünk kialakítani, amelyek megakadályoznák a guberálást és az azzal járó rendetlenséget. A lakosság részéről is többször megfogalmazódott a közbiztonság fokozásának szükségessége.

A városban tervezzük a rendőri jelenlét fokozását, több gyalogos rendőrjárőr lesz jelen a belvárosban. Ezenkívül a kamerarendszer bővítése is közeli terveink között szerepel.

 

További eredményünk a tavaly szeptemberben létrehozott Iskolai Szolgáltató Központ, amely a kilenc városi óvodának nyújt segítséget műszaki, beruházói és beszállítói szolgáltatásokkal. A központ munkája gazdaságosabbá tette az óvodák műszaki fenntartását, ez már egy év után is látható. Meg kell még említeni az informatikai rendszer cseréjét a városi hivatalban, amely a gyorsabb ügyintézést biztosítja.

Előttünk az önkormányzati választások. Öt polgármesterjelölt indul Dunaszerdahelyen, köztük Ön is. Milyen gondolatokkal vág neki a választásoknak?

Bízom benne, hogy a dunaszerdahelyiek értékelni fogják az általam eddig elvégzett munkát és a képviselő-testület, illetve az MKP képviselőcsoportjának munkáját is. A 2014-es önkormányzati választások után háromötödös MKP-s többséggel kezdtünk el kormányozni. Ez nagyobb lehetőséget adott, de egyben nagyobb felelősséget is rótt ránk. Ezzel a tudattal indulunk neki a mostani választásoknak is.

Megjelent a Magyar7 c. hetilapban.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább