Ne hagyd ki ezt a 12 témát a novemberi Klikk Out-ból!

Napokon belül megérkezik friss számunk, és noha választások előtt állunk, lesz miről olvasnod azon kívül is.

Gyorsan fusd is át, miért érdemes majd átnyálaznod az újságot!

 

Editorial

Hetedik

„Idén óriási változásokon ment át a szerkesztőségünk, amely immár a hetedik születésnapját ünnepeli. Igen, elképesztően hangzik, hogy már hét éve működünk, ezért elmondhatatlanul büszke vagyok arra, hogy mindez idő alatt sikerült megtartani a függetlenségünket, objektivitásunkat, a véleménypluralitást, és megtöltöttük érdekes témákkal nemcsak a nyomtatott magazinunkat, hanem az online verziónkat is, annak ellenére, hogy a tartalom szenzáció-, bulvár- és politikamentes.”

Szerző: Gocoň Péter / Borítóterv: Gocoň László

Interjú Lakatos Róberttel

Szó szerint megőrülnek a koncertjeink alatt

„Apám muzsikus ember volt, és szerette volna, hogy én is az legyek, és többre vigyem, mint ő. Én viszont akkor még nem  akartam zenész lenni. Jártam zeneiskolába, de sajnos nem volt olyan tanárom, aki meg tudott volna fogni, és ösztönözni. Hetedikes alapiskolásként elmentem a zsolnai konzervatóriumba, ahol meghallgattak, és azt mondták, hogy ne zenéljek, mert nincs hozzá tehetségem. Akkor nagyon örültem, hisz nem akartam zenész lenni.

Ugyanez visszaköszön most a fiamnál. Áront hétéves korától a legjobb tanárnőhöz hordtam Budapestre, de ő azt mondta, nem zenész akar lenni, hanem focista. Ma 17 éves, és két évvel ezelőtt kijelentette, mégis csak zenész szeretne lenni.”

Szerző: Szilvási Tibor / Fotók: Ugróczky István

Autó

Városi macska – Alfa Romeo Giulietta 1.4 TBi

„A cicás tekintet mindent elárul. Belül is kedves, csajos hangulat uralkodik. Szép és praktikus, de nem nekem. Ellenben a szebbik nem képviselőinek igen. Muszáj volt kicsit megtépnem a grabancát, hogy megtudjam, karmolni is tud.”

Szerző és fotók: Ugróczky István

Ezthallgasdmegë: Egy csallóközi dobos útja

Riportalany: Szeiff Attila

„Hazajöttem az iskolából, és rohantam le a pincébe, hogy dobolhassak, amíg el nem törik a dobverő. Semmi más nem érdekelt. Próbáltam a kedvenc számaimat emlékezetből eldobolni. A fejemben állandóan ment a ritmus. Közben ültem a dobok mögött és arról álmodoztam, hogy egyszer nagy dobos leszek!”

Szerző: Kovács Ákos / Fotók: Andrej Čanecký

Elmélkedő

Álmaimban Amerika visszainteget…

„Identitástól zavaros, aprócska közép-európai kis államként nap mint nap meg kell küzdenünk komplexusainkkal, és a fennmaradásunk biztosításához ugyebár más választásunk nincs, oldalt kell választanunk. Hová szeretnénk tartozni?”

Szerző: Mezei Máté

Irodalom

Jókai Mór: Nincsen ördög

„Haynau kora az elnyomó és az elnyomott nemzet együttélésének mintapéldája. Jókai ezt írta meg Az új földesúr című regényében. Rég volt már, hogy először olvastam. Emlékszem, le sem bírtam tenni a már akkor elnyűtt, puha kötésű könyvet.Faltam Jókai korrajzát és „kincstári” optimizmusát, ahogy reményt adott benne a magyar népnek. Eredetileg erről a regényről szerettem volna készíteni egy ajánlót a tisztelt olvasónak, de miközben keresgéltem édesanyám könyvespolcán, történt egy kis „baleset”. Egy másik könyv hullott a fejemre, szerencsére nem egy vaskos kötet. Az ördögbe – kiáltottam fel –, a könyv választott ki engemet. Engedtem…”

Szerző: Bögi Róbert

Finom

Tízórai asztalfia – Korai a tízórai?

„Kinek hogy! Én már kétszer is elfáradok tíz óra tájékára… 🙂 Van, aki éppen akkor nyitja ki a szemét, és nyújtózik nagyokat az ágyában. Gyermekeink az iskolában már majszolgatják az otthon a szülők által csomagolt tízórait. Hogy csinálod kedves szülő? Megoldod a tízórait egy kis apróval, hadd vegyen magának valamit a gyerkőc a büfében, vagy gondosan megtervezed a ki lurkód étkezését? Esetleg egy hónapig is frissen tartható „szuper-élelmiszerszerű” szendvicset vásárolsz a csemetédnek?”

Szerző: Mundi Józsi / Fotók: Ugróczky István

Sportos

Domcsi és Irénke biztosan

„Dunaszerdahely, Szever kettes lakótelep, egy konkrét panelház. Talán akkor kezdődött ez a történet, amikor az egyik cikkem írásánál mellem sompolygott a kisebbik lányom és azt kérdezte, miről írok.

– A DAC-meccsről Domcsika… és miért? – kérdezem az akkor tízéves lányomat, aki a vállam felett nézve próbálta leolvasni a monitorról azt, amit akart. – Semmi, semmi…, csak úgy kérdezem – mintha egy lényegtelen dologról kérdezne. Csakhogy én már tudom, hogy a lányaimnál a „semmi, semmi” egy rohadtul fontos dolgot jelent. Befejezem az írást, Domcsi felé fordulok és megkérdezem őt. – Na, akkor mit szeretnél tudni? – próbálok diszkréten
kérdezni. – Őőő… Pacsiról írsz?”

Szerző: Poór Tibor / Fotók: Fekete Nándor

Sportos / Interjú

Az identitás megőrzéséről is szólt az idei Diákolimpia

„Az elsőt 2012-ben rendeztük, de hadd említsek meg egy ennél jóval korábbi történetet. Valamikor a ´90-es évek elején volt Dunaújvárosban egy kárpát-medencei megmérettetés, az Atlétikai Világkupa. Pogány Misivel vettünk részt az eseményen, akivel akkoriban atlétikai klubot vezettünk. Itt találkoztunk egyszer egy csíkszeredai tanárkollégával, aki azzal az ötlettel állt elő, hogy szervezzünk egy olyan versenyt náluk, ahová meghívnának bennünket, majd fordítva. Gondoljunk bele, Európa szívében egy magyar gyerek leutazik ezer kilométert, és még mindig magyarok lakta földön jár. Ez a lelkület onnantól fogva meghatározta az életemet, noha azóta sem tudtuk megvalósítani ezt a versenyt. A 2012-es első Diákolimpián viszont elmeséltem ezt a történetet, és valamilyen szinten kárpótlást éreztem, mert ha az erdélyieket nem is, de a szlovákiai magyar fiatal sportolókat sikerült összehívnunk egy versenyre.”

Szerző: Kiss Balázs / Fekete Nándor

Baba-mama

Masszázzsal a meddőség ellen

„Meglepő módon egy nőgyógyász ismerősöm hívta fel rá a figyelmemet. Ugyanis több esetben csak fogta a fejét és próbált rájönni, miért is nem jön össze egyes pároknál a baba, annak ellenére, hogy semmiféle egészségügyi akadálya nem volt a teherbeesésnek. Találkozásunk alkalmával kezdtük boncolgatni a témát. Arra jöttünk rá, hogy a probléma forrása valahol máshol keresendő. Az emberek mindennapjait a stressz öleli körül. Nem meglepő, ha egy olyan fontos dologra, mint a terhesség, nincs felkészülve a test. Javasolta, hogy nézzek utána, miképp tudnánk segíteni, illetve milyen egyéb módszerek léteznek ezen probléma megoldására.”

Szerző: Štefkovič Patasi Ági / Fotók: Ugróczky István

Szép

Szerelmes ősz

A poharak szélén még ott gyöngyözik a nyári koktélok emléke, talpunkon érezzük a kövek lenyomatát, amiken hosszú nyári séták során lépkedtünk. Alig ruhák, test a testhez, soha véget nem érő forró éjszakák – ez volt az idei nyár. Az összeizzadt lepedők fölött bepárásodott hőmérő higanyszála is a fülledtséget nyögte. Szerelmes sóhajainkat a nyitott ablakokon át nyelte el a város nyáresti mozdulatlansága.

Szerző: Poór Marianna

November lánya

Bankó Barbara

Hogyan pattintanál le egy részeg tahót?

Őszintén és egyenesen megkérném, hogy szálljon le rólam. Ez eddig is bevált. 😀

Kérdez: Szilvási Tibi / Fotók: Ugróczky István

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább