A járási hivatal nem engedélyezi a gumifeldolgozó új reaktorainak további működését

Sebök Pál és Rigó Konrád tájékoztatta a dunaszerdahelyi, és elsősorban az ollétejedi lakosokat az ollétejedi gumifeldolgozó ügyében.

A cikk egy részlete a Dunaszerdahelyi.sk-val folytatott együttműködésünk révén kerül közlésre.

Sebök Pál arról számolt be, hogy ma kérdéseket intézett a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal Környezetvédelmi Osztályához, melyekben a DRON INDUSTRIES kft ollétejedi üzeme kibővítésének kolaudációjáról, valamint az új reaktorok engedélyeztetéséről érdeklődött. A sajtótájékoztatón Sebök Pál elmondta, hogy a Dron kft a két új reaktorra még 2017-ben ideiglenes működtetési engedélyt kapott, ennek az engedélynek a hatálya azonban 2018. október 31-vel lejárt. A cégnek eddig az időpontig kellett felmutatnia, hogy az államigazgatási szervek, a környezetvédelmi szervek és a járási hivatal által kiszabott feltételeket betartják. Mint megtudtuk, a járási hivatal illetékes szakosztályának válasza szerint a gumifeldolgozó cég nem teljesítette a feltételeket, ez azt jelenti, hogy a két új reaktort nem lehet működésbe helyezni.

„Megnyertünk egy kisebb csatát, de a háború még előttünk van. Az ollétejedi levegőszennyezés még mindig ott van a településen, és bízom benne, hogy a közeljövőben az illetékes hivatalok megtalálják és konkretizálják a szennyezőt. Ezáltal kényszeríteni tudják majd, hogy a szennyeződés a városrészben megszűnjön. Egyúttal szeretném korrigálni a korábbi kijelentéseimet, amelyekben túl erősen bíráltam a járási hivatalt, mert ebben a konkrét eljárásban most tanúsították, hogy igenis eljárnak az ügyben, úgy, ahogy a törvény megköveteli tőlük” – mondta Sebök Pál.

„Szlovákiában a környezetvédelmi szabályrendszerek alapján cégek ellen eljárni nem egyszerű. Nem elég erős a környezetvédelmi szabályok számonkérhetősége. Lassan, de haladunk afelé, hogy azok, akik a környezetvédelmet nem veszik elég komolyan, azokat rákényszerítsük arra, hogy ezeket betartsák. Most a járási hivatal nem járult hozzá a két új reaktor kolaudációjához. Ahogy a járási hivatal esetében megtörténtek a konkrét lépések, ugyanúgy más hivataloktól is pozitív hozzáállást várunk el – elsősorban a városi hivataltól és természetesen minden más kontrollhatóságtól. Ez egy lépés, de a legjobb irányba történt meg” – tette hozzá Rigó Konrád.

A teljes cikk elolvasható a Dunaszerdahelyi.sk-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább