Korai a tízórai?

Fotók: Fekete Nándor

Kinek hogy! Én már kétszer is elfáradok tíz óra tájékára… 🙂 Van, aki éppen akkor nyitja ki a szemét, és nyújtózik nagyokat az ágyában. Gyermekeink az iskolában már majszolgatják az otthon a szülők által csomagolt tízórait. Hogy csinálod, kedves szülő? Megoldod a tízórait egy kis apróval, hadd vegyen magának valamit a gyerkőc a büfében, vagy gondosan megtervezed a ki lurkód étkezését? Esetleg egy hónapig is frissen tartható „szuper-élelmiszerszerű” szendvicset vásárolsz a csemetédnek?

A cikk megjelent a Klikk Out 2018/11. számában.

Miért van az, hogy ha tízórairól beszélünk, akkor automatikusan gyermekeink és az iskolai „tízórai” jut az eszünkbe? Pedig a reggelizés és az ebéd közötti időszakban igenis szüksége van a szervezetnek egy kis kiegészítő étkezésre. A gyerekeknek különösképp, de nem árt a felnőtteknek sem! Ezt ne feledd, kedves szülő, és gondosan készíts el gyermekednek ízletes, színes és változatos tízórait, egyben ne engedd, hogy éhgyomorral induljon az iskolába!

A helyes táplálkozás egyik alappillére a változatosság mellett a rendszeresség is, ami hozzájárul az ideális testsúlyod és az egészséged megőrzéséhez. Amennyiben a főétkezések közé beiktatod a tízórait és az uzsonnát is, megakadályozod, hogy túlzottan megéhezzél, és repedésig tömd a bendőd főétkezéskor! Többször kevesebbet! Aranyszabály, ne feledd!

 

Úgy gondolom, hogy a tízórai amolyan előétel a délebédi étkezés előtt, akár a később kelők reggelijének is nevezhető. A Betyártanyában a reggelik pont tíz óráig vannak terítéken, ám míg elkészül az ebéd, addig sok minden másból válogathatsz. Olyan ételekből, amelyek teljes mértékben megfelelnek tízórainak.

Nem is olyan rég még benne voltak a köztudatban a „tízórai levesek”, amelyek erősebbek, sűrűbbek, igazi bendőfeszítők. Amennyiben később ebédelsz, valóban megfelelő, ha tízóraira bekanalazol egy tálnyi meleg leveskét, amely eléggé elduzzasztja a bendőd az ebédig. Ezen felül a hidegebb időszakokban kellőképpen átmelegíti a testet, a Betyártanya belvilága meg a lelked! Babgulyás vagy pacalleves, esetleg valamilyen krémleves? Meg mindig jobb, mint egy nyakleves… 🙂

Térj be hozzánk egy finom étkezésre! Nem csak a bendőd, de a lelked is megtömöd kellemes energiával…!

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább