London, Baby! (Impressziók egy hosszú hétvége kapcsán)

KLIKK OUT-ARCHÍVUM


Repülővel nem egész két óra alatt megközelíthető London, Nagy-Britannia fővárosa. Nyüzsgő hangyabolyra hasonlít az egész, ha felülről nézed. Mindenki siet, rohan, buszra, metróra száll, „excuse me“, picit beléd könyököl. A hangulat beszippant, magával ragad, észre sem veszed, és már élvezed az egészet.

A cikk megjelent a Klikk Out 2013/12. számában.

Előfordulhat, hogy a cikk némely részei már nem aktuálisak, az eredeti hangulatának és üzenetének megőrzése céljából viszont nem módosítottunk rajta.

Amit nem gondoltál, de meglepődsz majd, ha szembesülsz vele:

– Rendkívül kevés angol lakja a várost, mivel az utóbbi években fellendült a bevándorlás. A családalapítást, gyermekvállalást erősen támogatják, a kérelmezők alanyi jogon kapnak családi pótlékot.

– Furcsamód a szigetországban enyhébbek a telek, mint nálunk. Havat sem látnak minden évben a brit lakosok, ha mégis, nagy erőkkel fotózzák.

– A legendákkal ellentétben nem rossz a brit konyha. A fish and chips típusú éttermek menüje tartalmas, laktató, bár egyáltalán nem kalóriaszegény. Az édességek, sütik szinte mosolyognak a polcokról – nem csoda hát, hogy a lakosság jelentős része túlsúllyal küzd.

– Télen is szép számmal látni harisnya, zokni, kabát nélküli, sőt mezítlábas járókelőket. Hálóing, rövidnadrág, papucs novemberben – fittyet hánynak a konvenciókra.

– A tinédzserek rendszeresen fogyasztanak alkoholt, nem kevesen detoxban, elvonón kötnek ki. Napközben történt, hogy míg a buszra vártunk, egy csinos fiatal hölgy a fal mellett „hozta ki magából a maximumot”.

– A hideg-meleg víz szabályozása nem működik zökkenőmentesen. Nehéz úgy beállítani a csapot, hogy vízsugár hőmérséklete ne az Antarktisz és Mordor közt váltakozzon. Nekem egyszer sem sikerült. 🙂

Kötelező londonos zenei top 3, amivel hangolódhatsz:


London Grammar – Wasting My Young Years

 


Chemical Brothers – Hold Tight London

 


Fergie – London Bridge

 

Kihagyhatatlan ajánlatok:

Trafalgar Square – mert lehet közös képed Nelson admirálissal. 🙂
Regent Street – ha shop-a-holic vagy.
Buckingham-palota – mert királyság!
Hyde Park – a Winter Wonderland forgataga és fényei miatt.
National Gallery + Tate Modern – mert úgysem láttál még ilyen közelről világhírű festményeket.
Camden Town – bolhapiac, régiségek és ételbárok minden mennyiségben.
+1 tipp: Ha nyitva tartod a szemed, még a híres utcai művész, Banksy alkotásaival és összefuthatsz!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább