A műfaj, melyet nemcsak feltörekvő, de tapasztalt DJ-k is művelnek

Fotók: Ugróczky István

A decemberi hidegben a warm up-é a főszerep. A stílus két hazai képviselőjével beszélgettem a műfajról és közös tervükről.

Az interjú megjelent a Klikk Out 2018/12. számában.

Nagy Péter, alias Wazzovski már 19 éves korától hű partnere a PLUSplus formációnak. Számtalan legendás zerdás buli, számos pozsonyi Radosťbeli és Nu Spirit Clubbeli telt házas est felelős warm up DJ-je már jó pár éve. Számomra Wazzovski messze a kategória legjobbja, hiszen rendkívüli alázattal áll a pult mögé olyan szelekcióval, hogy kevés olyan ember marad, aki ne mozdulna meg rá. Sajátos zenei szelekciója egyedivé tette őt. Lassan építkező, tökéletesen hullámoztatott mixeivel minden alkalommal magasra tette a buli színvonalát, így mi már egy izzó tömeg előtt zenélhettünk.

Magazinunk szinte állandó lemezlovasává vállt Angyal Zoltán, alias Groove X, aki az első Klikkes partytól szinte az összes elektronikus zenei rendezvényen fellépett a sztárvendég előtt. Hihetetlenül specifikus a stílusa, mely az évek alatt kialakult. Gondosan kiválogatott zenéi mindig odatalálnak, ahova kell. Folyamatosan figyeli a közönséget, vizsgálja a reakciókat, tanulmányozza a mozgásokat és ezeknek megfelelően folytatja a mixet.

A warm up nagyon is jelentős műfajjá vált a világ összes klubjában. Ti mindketten jeles képviselői vagytok, merjük kimondani, hogy a legjobbak a környéken. Szerintetek miben nyilvánul meg a warm up DJ dolga?

Peti: Röviden: az embereket felkészíteni a bulira. Hosszabban:

egy olyan légkört teremteni a klubban, szórakozóhelyen, amiben jól érzik magukat, és ráhangolódnak a zenére, illetve előkészíteni a „terepet” a következő DJ-re, amikorra már az emberek ki vannak éhezve a gyorsabb, pörgősebb ütemekre.

 

Zoli: Szerintem ha egy warm up DJ komolyan veszi a dolgát, akkor mindenképpen az este vagy a headliner felvezetése a feladata. Nagyon fontos része ez a partyknak, ugyanis itt le lehet rakni egy olyan hangulatot, amit az utánunk következő csak kamatoztathat.

Általában a nagy nevű fellépők előtt játszotok. Tanulmányozzátok fellépés előtt az adott személy DJ-mixeit, hogy idomuljon a melegítő szettetek a nagy fellépő stílusához?

P.: Igen, át szoktam hallgatni pár mixet előtte két szempontból is:

az egyik, hogy még véletlenül se játsszam azokat a zenéket, amelyeket ő szokott, a másik pedig, amit már említettél, hogy idomuljon az ő stílusához.

 

Z.: Én mindig feltérképezem a zenei stílust, amit képvisel. Kihívásként tekintek az ilyen feladatokra, amit vagy jól, vagy teljesen rosszul lehet elvégezni.

Szerintetek lassabb, lüktető tempójú zenével meg lehet tölteni egy éjszakát?

P.: Szerintem igenis meg lehet, még ha nem is a mi kis városunkban, de vannak olyan fesztiválok, partysorozatok (Day Zero), ahol kimondottan a lassabb, elvarázsolós zenéért mennek az emberek.

Z.: Éppen az a célunk, hogy ilyen stílusú zenével tudjuk megtölteni a klubot.

Jelenleg nagy divat a techno, de szerintem akadnak a környéken olyan arcok, akik ezt a fajta partyzenét igénylik.

 

Ti ketten egy új partysorozatot indítottatok az NFG klubban. A mély zenéké a főszerep, mint ahogy az esemény neve is mondja: Under The City. (A város alatt). A hangzást illetően milyen stílusú bulikra számíthatunk?

P.: Szeretnénk elkerülni a keményebb ütemeket, és egy lazább, lassabb, mély hangzású partysorozatot elindítani.

Z.: Finom, lágy, mély… és még sorolhatnám a jelzőket, hogy milyen zenék várnak majd mindenkit ezeken az estéken. Egy különleges utazás lesz ez a house zene váltakozó hullámain.

A decemberi epizódban a warm up-ról, azaz a bulik bemelegítéséért felelős stílusról olvashattatok. A műfajról, melyet nemcsak feltörekvő, de tapasztalt DJ-k is művelnek. Ha egy viszonylag korai időpontban mész a partyra, és üres a táncparkett, ne fordulj vissza, köszönts oda a DJ-nek és próbálj a zenéjére akklimatizálódni.

 

Értékeld a melegítés művészetét!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább