Klikk Out Vikkendhouse: Kezdjetek el élni! 

Üdvözöllek magazinunk képzeletbeli vikkendházában, ahol kellemes percek várnak, ha vasárnapi feltöltődésre vágysz. A 67. szoba ajtaja most nyitva áll, mögötte Kiss Márti vár, hogy bemutassa kedvenc zenéit, elmesélje koncertélményeit, mindezzel betekintést nyerhessünk a zenei világába. 

A dunakisfaludi Kisskukurica, azaz Kiss Márti Csallóköz egyik legkiemelkedőbb festője. Elképesztően gyönyörű művei egészen egyedi módon mutatják be a falusi életet. Harmincadik évére már több, mint harminc tárlaton mutatta be képeit itthon és Magyarországon, de alkotásai kiállításra kerültek több külföldi országban is. Ha kíváncsi vagy műveire, éppen most zajlik a Nyomot hagy névre keresztelt tárlata Dunaszerdahelyen, a Csallóközi Múzeumban.

Márti ezek mellett óriási zenerajongó. A Zerdás PLUSplus-korszak mind az ötven buliján ott volt és végigtáncolta velünk az éjszakát. Egészen fantasztikus érzés, hogy a Vikkendhouse-sorozatban bemutathatom őt.

Lássuk és halljuk, milyen zenei utat járt be, és mi az a nyolc kedvenc, ami a mixbe került.

Kiss Márti vagyok. Művészkedek, pontosabban festek és művészetre nevelem a gyerekeket. Nappal a Vámbéry Ármin Alapiskola tanító nénijeként működöm, este meg a műhelyem monumentális festőjeként.

Célom a művészetemmel és oktatásommal terjeszteni és közvetíteni a művészetet, erősíteni kultúránkat. Fontos, hogy vásznaimon rögzítsem a jelent racionális és emocionális formában is. Realista vagyok, helyenként álmodozó. Szeretem a Csallóközt, meg a természet dallamát.

Milyen kapcsolatban vagytok a zenével? 

A tanítások után a csend a kedvencem, alkotás közben pedig az ordító zene.  Rémisztő felismerés, hogy eddig csak a zenét szerettem, de már szeretem a csendet is. Ááá, és még csak 30 éves vagyok! Minden zene jöhet, ami magával ragad. Pár éve még a tomboló ritmusok töltöttek fel, mára szeretem a melankolikus dallamokat is. Imádom, hogy a zene tudat alatt is őrületes emóciókat tud a felszínre hozni. Ha kell, felpezsdít, letargiát okoz, elkalandoztat, inspirál, lázba hoz…

A zenei irányzatok közül melyek ragadtak el leginkább?

Műfajban ezek dominálnak: rock, folk rock,  blues, indie folk, alternatív rock, electronica, electropop.

Mik azok a zenék, amelyek beindítanak, ha bulizni van kedved, ellazítanak, ha pihennél, vagy azok, amik alkotásra inspirálnak? 

Viccesen színes a zenei palettám. Gyerekkoromban Hip Hop Boys-ra takarítottam, LGT-re énekeltem, Geszti Péterre festettem, majd hosszú ideig  Santana,  Jason Mraz, Franz Ferdinand, Placebo élő koncertjeire kaptam lendületet. Ezt követte Faitless, Massiv Attack dallamai.

Nagyon széles a skála, amit hallgatok, minden jöhet, ami hatással van rám.  A Led Zeppelin – Stairway to Heaven c számát ismételten hallgatom. A Faithless live koncertjei energiát és valamiféle misztikus erőt árasztanak. A kedvenc videoklipem évek óta Jose Gonzaleztől a Heartbeats, ami egyben a Sony Bravia reklámzenéje.

Vannak olyan előadók, akik számodra abszolút szívközeliek?

Ezek a Radiohead, Morcheeba, Moby, Chet Faker, Pink Floyd, Michael Kiwanuka,  Hooverphonic, Jóvilágvan, Anna feat Kiss Tibi – Márti dala / Kezdjetek el élni! 

Melyik az a koncertélmény, ami feledhetetlen élmény maradt? 

Hatással volt rám az utolsó diákkoncert a Művészeti Alapiskolában Dunaszerdahelyen, ahol a tanulók különböző filmek betétdalait játszották. Lenyűgözött a csírázó tehetségek látványa. Hajrá! 

Szerettem SADE koncertjét, Madonna show-őrületét, Bonobo fincsi ritmusát, az N.O.H.A-lázt a Pohodán, aztán meg a lenyűgöző rockmami, Patti Smith előadása is megmaradt.

Mi alapján válogattad a zenéket a mixhez?

Ebben a mixben szólnak az elmúlt hónapokban, főleg alkotás közben leggyakrabban hallgatott zenék.

 

Üzenet a mixhez

A zene az egyik legnagyobb szerencsénk. Szeretem, hogy a jó zene nemcsak egy-két egyénre, hanem egy társadalomra képes hatni.

 

A mix

 

Tracklist:

 

Yves Tumor – The feeling When You Walk Away

Al Green – Love and Happiness

Django Unchained – Freedom

Aerosmith – Dream on

Morcheeba – Enjoy the Ride 

Young Fathers – Border Girl

Benny Sings – Passionfruit

Tracy Chapman – Fast Car

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább