Régi lapokban tallózva: „Százötvenezer koronát sikkasztott és nyomtalanul eltűnt Jurás Sándor dunaszerdahelyi járásbiró”

A cikk egy részlete a Dunaszerdahelyi.sk-val folytatott együttműködésünk révén kerül közlésre.

Régi lapokban tallózva… címmel indult januárban a Dunaszerdahelyi.sk Múltidéző rovatának újabb cikksorozata, amelyben egykori dunaszerdahelyi eseményeket, történeteket idéznek fel… Elsőként egy 1935-ös, a Prágai Magyar Hírlapban megjelent írást hoztak, amely Százötvenezer koronát sikkasztott és nyomtalanul eltűnt Jurás Sándor dunaszerdahelyi járásbiró címmel jelent meg (Nagy Attila helytörténész).

Árverési bánatpénzeket tulajdonított el a fiatal, mulatós járásbiró 

Dunaszerdahely, augusztus 5. (Saját tudósitónktól.) Két évvel ezelőtt uj járásbirót kapott Dunaszerdahely Jurás Sándor személyében, aki rövidesen nagy közkedveltségre tett szert az egész városban.

Csakhamar beválasztották a Slovenská Ligába, sőt rövidesen vezető pozíciót juttattak neki, A fiatal bitónak a járásbíróság vezetője főleg végrehajtási ügyeket osztott ki, úgyhogy állandóan tekintélyesebb pénzösszeg fordult meg Jurás Sándor kezén. Az ingatlan árveréseknél ugyanis az árverési vevő a törvény értelmében köteles a végrehajtást vezető biró kezéhez a vételár tiz százalékát bánatpénzül letenni.

Jurás Sándor ezeket az összegeket kézhezvet- te, de nem helyezte bírói letétbe, hanem saját céljaira használta fel és a végrehajtási ügyeket hónapokon keresztül visszatartotta minden valószinüség szerint azért, hogy a sikkasztás ki ne derüljön. Az érdekeltek azonban panasszal fordultak a járásbírósághoz, főleg az ügyvédek interveniáltak a járásbíróság vezetőjénél és elpanaszolták, hogy a fiatal biró az összes végrehajtási ügyeket visszatartja és lehetetlen befejezni egy végrehajtási ügyet nála. A felek sürgetésére azután újabb hasonló módon szerzett pénzösszegekkel tömte be a hiányokat és egy ideig igy lavírozott. Természetesen nem lehetett sokáig igy folytatni ezeket az üzelmeket, különösen azért nem, mert az utóbbi időben nagyon felszaporodtak a végrehajtások és az ügyvédeknek egyre gyanusabb lett, hogy szinte „szenvedélyesen fekteti” a fiatal biró a végrehajtási aktákat.

A cikk folytatása elolvasható a Dunaszerdahelyi.sk-n.

 

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább