Botcsinálta Darwin

Brit tudósok megállapították, kezdhetnénk a cikket a hétköznapi módon, csak az a baj, hogy ezt már annyiszor sütötték el nekünk, hogy lassan fel kell bérelnünk egy rakás brit tudóst arra, hogy megállapítsa, a brit tudósok márpedighasznosak, és ennek a mondatnak is van értelme.

Az írás megjelenik a Klikkout 2019/februári számában. 

Kezdjük inkább olyan módon, ahogy mindenki számára ismerősebben csenghet. Az evolúciós elmélettel. Igen, jól gondoljátok, megint egy fejtágítós cikknek lehettek szemtanúi, és ez most több szempontból is igaz lesz. Charles Darwin a 19. század méltán híres természettudósa volt az, aki elsőként foglalkozott a fajok eredetével, ergo az evolúcióval.

Rengeteg megállapítás született tanulmányai nyomán e témában, melyeket sokszor maga a mester cáfolt meg. Többek közt saját magát is.

Ezekből a teóriákból a legnépszerűbb, hogy volt egy bizonyos evolúciós ,,hiányzó láncszem”, ami összekötötte az emberi fajt a majmokkal. Azaz, eszerint az elmélet szerint mi, emberek ennek az egy láncszemnek köszönhetően fejlődhettünk odáig, hogy jelenleg kívülről dobálhatjuk az állatkert ketrecét szeméttel és nem belülről.

Ezt az elveszettnek hitt láncszemet többen próbálták már megtalálni, mi több, magam is hittem már egynéhány emberről, hogy ő lehet a hiányzó kapocs. De néha csak az bizonyosodott be, hogy az illető legfeljebb egy majom, meg egy másik majom közt funkcionálhat evolúciós folyosóként.

A majomkodást félretéve, ez az elmélet mára már nem teljesen helytálló, nem hiányzó elemet keresünk, hanem egy feltételezett közös őst, akiből kifejlődhetett az emberszabásúak két ága. De attól függetlenül, hogy bennünket meg a brit tudósokat is nagyon érdekel a múltunk, foglalkoztat bennünket a jövő kérdése is. Na itt jön a fejtágítás!

Gondolom, mindenki találkozott már azzal az elmélettel, hogy a jövő emberének barnább lesz a bőre, eltűnik a kislábujja, magasabb lesz a homloka és nagyobb a feje.

Sajnos el kell keserítsem azokat, akik már most elkezdtek spórolni az XXL-es sapkákra, ezek a folyamatok még nincsenek kőbe vésve. Pusztán feltételezések, és nincsenek bizonyítva. Sőt, a nagyobb fej konkrétan meg is lett cáfolva azzal, hogy így képtelenek lennénk megszületni. Ez van.

De akkor mégis mit várjunk a jövő emberétől? Nos, azt tudjuk, hogy a földön élő fajok közt az emberiség még csak pattanásos kamaszkorának derekán jár, azaz növésben vagyunk. Szó szerint is.

Az átlag magasságunk csak az utóbbi 100 év viszonylatában növekedett pár centit. Ugyanígy a lábméret. Is.

De ne legyünk büszkék magunkra, ez nem valami nagy erény, mindössze arra utal, hogy régebben több fizikai tevékenységet folytattunk, és ehhez előnyösebb volt a tömzsi, de izmos alkat. Viszont az már biztos, hogy a klímaváltozásnak köszönhetően a hajunk, a bőrünk és a szemünk sötétebb színt vesz, olyannyira, hogy egyesek szerint kétszáz éven belül eltűnik a kék szem. És meghosszabbodik az a legendás befordítható hüvelykujjunk. Biztos, hogy gyorsabban pötyöghessünk a technikai kütyükön.

Szóval telefonfüggő, kreol kosárlabdázók, tiétek a jövő! Csók, Darwin!

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább