RECEPT: A házi kenyér

KLIKK OUT-ARCHÍVUM


A recept megjelent a Klikk Out 2012/09. számában.

Előfordulhat, hogy a cikk némely részei már nem aktuálisak, az eredeti hangulatának és üzenetének megőrzése céljából viszont nem módosítottunk rajta.

Előzmény: Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma…

 

Íme, egy recept két kenyérhez, amely egy hétre biztosan elegendő népesebb családnak is:


3,5 kg liszt, ½ liter langyos víz, ¼ kiló só, egy kocka élesztő vagy a korábban félretett kovász.

Ha kovásszal dolgozunk, akkor a sütést megelőző este a kovászt egy pohár langyos vízzel eldolgozzuk. Így reggelre elkészül a várva várt kovász. A másik módszer az élesztő használata, egy pohár langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, míg felfut.

A lisztet összekeverjük a kovásszal/élesztővel. A ½ liter vizet meglangyosítjuk, és hozzáadjuk a sót, majd finoman eldolgozzuk, a lisztel, ha ezt megtettük, akkor legalább egy óráig pihenni hagyjuk, hogy a tészta megkelhessen. Ezalatt a kemencét begyújtjuk könnyen égő fával.

Amint megkelt a tészta, a kemencéből a hamut kilapátoljuk. Olajjal egy tepsit megkenünk, és a kenyértésztát két részre osztva belehelyezzük, majd a felforrósodott kemencébe rakjuk. Körülbelül 1 órán át sül a kenyér. A kemence pótolható akár sütővel is, de a fával felfűtött kemence az igazi, ha van rá lehetőségünk…

Ha learatod aratni valódat a mezőn, és ott felejtesz egy kévét a mezőn, ne menj vissza fölvenni. Legyen az a jövevényé, árváé és özvegyé. Így megáldja Istened, az Úr, kezed minden munkáját.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább