„Gyermekeink egészéges önbizalommal, céltudatossággal nevelkedjenek fel”

A cikk egy részlete a Dunaszerdahelyi.sk-val folytatott együttműködésünk révén kerül közlésre.

Fotó: Horen

Tény, hogy a gyermek anyanyelvén tudja legjobban kinyíló értelmét táplálni, tudását megalapozni – s ezzel egyben megteremteni későbbi boldogulását, sikeres és boldog jövőjét. A közelgő iskolai beiratkozások kapcsán ezért a Dunaszerdahelyi.sk ismét arról kérdezett meg ismert régióbelieket, hogy ők miképp tudtak eredményesek lenni – magyar iskolával a hátuk mögött. A dunaszerdahelyi Štefkovič Patasi Ági pszichológus válaszol, aki egyúttal lapunk munkatársa.

Hogyan látja, miért fontos és meghatározó, hogy egy kisgyermek a saját anyanyelvén tanuljon, szerzze meg az ismereteket?

Pszichológusként nagyon fontosnak tartom, hogy gyermekeink egészséges önbizalommal, céltudatosággal nevelkedjenek fel. Az a gyermek, aki már kisiskolásként megtapasztalja a sikerélményt, azt, hogy kiemelkedő vagy csak egyszerűen jó valamiben, az nagyban befolyásolja azt, hogy további tanulmányaiban, de akár magánéletében hogyan tekint a kihívásokra, nehézségekre. Nyilván az ember tanulmányai során gyakran ütközik akadályokba, de egyáltalán nem mindegy, hány évesen kell ezekkel nehézségekkel megküzdenie. Egy kisgyermekben nagyon káros, ha fixálódik az érzés, „nem vagyok elég jó, nem tudok sikereket elérni, nem ismerem a sikerélmény érzését“, már pedig egy teljesen magyar környezetből érkező gyermek gyakran érezheti ezt, ha bekerül egy más nyelvű közösségbe…

A folytatás elolvasható a Dunaszerdahelyi.sk-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább