Hasznos információk az államfőválasztás második fordulója kapcsán

Március 30-án kerül sor az államfőválasztás második fordulójára, mivel március 16-án egyik jelölt sem szerezte meg a leadott érvényes szavazatok többségét.

Dunaszerdahelyen a választóhelyiségek március 30-án ismét 7 órakor nyitnak és 22 órakor zárnak. Városunkban 18 választókörben adhatják le voksaikat a szavazásra jogosult polgárok.

Választói igazolványt a második fordulóra is igényelhetnek a Dunaszerdahelyi Városi Hivatalban azok a Szlovákiában állandó lakhellyel rendelkező személyek, akik szavazni akarnak, de március 30-án nem tartózkodnak állandó lakhelyükön. A választói igazolvány alapján a választópolgárt a második fordulóban is bejegyzik bármely település bármelyik választókörzetében, viszont törlik a jegyzékből az állandó lakhelyén.

Választói igazolványt legkésőbb a választások előtti utolsó munkanapon, 2019. március 29-ig lehet személyesen igényelni a városháza ügyfélfogadási idejében. Dunaszerdahelyen az igazolványt megvárásra kiadják a Városi Hivatal központi ügyfélfogadó irodájában.

Mozgóurna az alábbi elérhetőségeken kérhető: 0918 607 318 és 0917 767 245. Ez az igény a választások napján a választási bizottságok tagjainak is jelezhető. További információkat is az említett elérhetőségeken adnak. Ugyanezeken az elérhetőségeken ellenőrizhető le az is, hogy az illető neve szerepel-e a választói névjegyzékben, hogy a személyi adatai pontosak-e, ellenkező esetben kérheti kijavításukat.

A szavazóhelyiségben a választópolgár személyazonossági igazolványával igazolja magát. A szavazólapon csak egy jelölt sorszámát karikázhatja be. A más módon megjelölt szavazólap érvénytelen. A szavazólapon 2 államfő-jelölt neve szerepel.

A kitöltött szavazólapot leragasztott borítékban kell az urnába beledobni. Az a választó, aki egészségügyi okokból nem képes a borítékot az urnába helyezni, megkérhet másik személyt, aki a jelenlétében az urnába teszi a borítékot, de ez a személy nem lehet a választóbizottság tagja.

Fontos tudnivaló, hogy a fel nem használt, vagy hibásan kitöltött szavazólapot a választó köteles egy erre kijelölt urnába helyezni, máskülönben szabálysértést követ el és 33 eurós bírságot kell fizetnie.

Forrás: Dunaszerdahelyi.sk

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább