Nyári fesztiválok – 1/I. rész: Szlovákia – Pohoda

A cikk megjelent a Klikk Out 2019/04. számában.

Borítókép: Michal Augustini

Fesztivál. Az emberiség egyik legjobb találmánya. Koncertek, performanszok, színjátékok, közösség, jóbarátok, sátor, kevés alvás és egy nagy adag szabadságérzet – minden egy helyen. Ahol nem számítanak az élet gondjai, az idő és nincs muszáj. Ahol minden nap fejest ugorhatsz az ismeretlenbe, hasonló gondolkodású emberekkel találkozhatsz és egy picit más, színesebb emberként térhetsz haza.

Ahogy közeleg a nyár, úgy válik egyre fontosabbá a „korrekt nyári szabi” kiválasztása. Saját tapasztalatból mondhatom, hogy az egész éves feszültség levezetésére és az új energia felhalmozására tökéletes választás egy pár napos, vagy egy egész héten át tartó zenés fesztivál.

Mostantól három résszel jelentkezik a sorozat (weboldalunkon a három részt tovább bontjuk). Kezdjük az elsővel idehaza, ahol öt különféle fesztivált szeretnék bemutatni. Szlovákiának egészen sajátos kínálata van, de van itt minden, ami kell: multikulti, diáktábor, reggae-, rock-, metál-, blues-, hiphop- és EDM-fesztivál is.

A fesztiválok főszervezői és munkatársai az év 365 napján azon dolgoznak, hogy az a pár nap az év legcsodásabb része legyen. A cikk végén két hazai fesztivál főszervezőjével olvashattok egy rövid interjút, de addig lássuk, melyikük teszi ismertebbé Szlovákiát a kultúra térképén.

Fotó: Martina Mlčúchová

POHODA


(július 11-14., trencséni reptér)

Ahogy a neve is sugallja, a Pohoda a pozitív életérzés és a nyugalom szigete. A multikulti jelző erre a fesztiválra illik a leginkább. Ennek fényében és a szolidaritást kifejezvén 2016-ban felállították az első szlovák mecsetet a fesztivál területén. A fesztivál 1997-ben alternatív zenei együttlétként indult, mindössze pár száz látogatóval, viszont a kétezres évektől Szlovákia legnagyobb fesztiváljává nőtte ki magát. Alapítója az akkori underground zenei világ két kulcsfigurája, Michal Kaščák és Mario Michna. A Pohoda a mai napig őrzi a tradícióját, miszerint a szervezés mögött nem invesztorok és multicégek állnak, hanem egy konkrét személy. Michal Kaščák. A rendkívül gazdag zenei kínálat mellett olyan programok szerepelnek a terjedelmes műsorfüzetben, mint az irodalmi előadások, színház, képzőművészeti és táncworkshopok, illetve politikai diskurzusok.

Az eddig bejelentett fellépők közt szerepel a világ egyik legmenőbb rapbandája, a The Roots, A dél-londoni grime MC, Skepta, a kanadai pszichedelikus rockisten, Mac DeMarco és a techno királya, Jeff Mills.

 

Íme a 2018-as fesztivál hangulatos összefoglalója:


 

FOLYTATJUK…

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább