Hasznos információk az EP-választás kapcsán

Dunaszerdahely városa az Európai Parlamentbe történő választásokról szóló 2003/331.Tt. számú törvény 20.§-ának értelmében értesíti a lakosságot, hogy az Európai Parlamentbe történő választásokra 2019. május 25-én, szombaton 7.00 órától 22.00 óráig kerül sor. Városunkban 18 választókörben adhatják le voksaikat a szavazásra jogosult polgárok.

A cikk egy részlete a dunaszerdahelyi.sk-val való együttműködésünk révén kerül közlésre.

Ez immáron a negyedik EP-választás Szlovákiában, amely egyfordulós és egynapos lesz. Az EP-választásokat ötévente tartják meg és csak pártok, illetve koalíciók indulhatnak rajta. Szlovákiában 14 képviselői mandátumot osztanak ki /az eddigi 13 helyett/ a legalább 5%-ot elért pártlisták között a leadott szavazatok arányában. Május utolsó hetében tartják meg a választást a többi EU-s tagállamban is. Ha Nagy-Britannia véglegesen távozik eddig az időpontig az EU-ból, akkor a tagállamokban az eddigi 751 képviselő helyett összesen csak 705 képviselőt választanak.

Szlovákiában a Központi Választási Bizottság az idei választásokra 31 jelöltlistát regisztrált.

A Városi Hivatalnak 2019. április 30-ig kell megküldenie a háztartásokba az értesítést a választások időpontjáról és helyéről az induló jelöltek listájával együtt.

A város hirdetőtábláján és weboldalán április 12-ig kell közölni azt az email-címet, amelyre elküldhetők a választói igazolványt igénylők kérelmei. A választói igazolványokat május 6-ig kell postázni.

Április 15-ig pedig azokat a választókat is beírják a szavazói névjegyzékbe, akik más EU-tagállamok állampolgárai, de állandó lakhellyel rendelkeznek Dunaszerdahelyen és benyújtották kérelmüket a nyilatkozattal együtt, hogy itt szavazhassanak.

Választói igazolványt az a Dunaszerdahelyen állandó lakhellyel rendelkező választópolgár személyesen is kérhet, aki a választások napján Dunaszerdahelyen kívül tartózkodik és élni szeretne választójogával.

Legkésőbb május 24-ig, délig kérhető választói igazolvány a Dunaszerdahelyi Városi Hivatal központi ügyfélfogadó irodájában a 2. számú ablaknál.

A választói igazolványt megvárásra elkészítik és feljogosítja a polgárt arra, hogy bármelyik más településen szavazzon az országban. A választói igazolványt kiadását a választópolgár által meghatalmazott személy is kérheti, a meghatalmazást nem szükséges hitelesíteni.

További információkat a 0918/ 607 – 318 és 0917/ 767–245 számokon nyújtanak.

 

A cikk tovább folytatódik a dunaszerdahelyi.sk oldalon

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább